Vztahy s bratry a sestrami mohou být komplikované. V jednu chvíli se dokážeme do krve pohádat a v mžiku si zase prozrazovat nejskrytější tajemství. Ale ať už jste se svými sourozenci nejlepší kamarádi, nebo spolu ani nemluvíte, jednu věc máte společnou a nikdo vám ji neodpáře: jste rodina. Máte toho díky tomu mnoho společného. Nejen, že sdílíte část DNA, ale také jste spolu vyrůstali, a proto máte mnoho společných zkušeností. Z těchto důvodů mohou být sourozenci těmi lidmi, kteří vám a vašemu životu nejlépe rozumí a mohou vám být stálou oporou. Není proto radno vztahy se sourozenci zanedbávat. Přinášíme vám několik tipů, jak sourozencům projevit lásku a dát jim najevo, že vám na nich záleží.

 

Zdroj: unsplash.com

 

Není podstatné, jaký je věkový rozdíl mezi vámi a vašimi sourozenci, protože na zlepšování vztahu se dá pracovat v každém věku. V současné situaci se sourozenci a vztahy s nimi jeví jako ještě důležitější než v nepandemické době. Nikdo nechodí do školy, jsme zavřeni s našimi rodinami často na malém prostoru jednoho bytu a za těchto již dost psychicky náročných podmínek může o to častěji docházet ke konfliktům. Nutnost trávit spolu čas ale může sloužit jako příležitost a prostor pro práci na vztazích také se sourozenci. Vyzkoušejte následující tipy a třeba se vám povede z pandemie vykročit s vědomím, že máte blízkého přítele a sourozence v jednom.

 

Naslouchejte jim

 

Kdy to bylo naposled, co jste si se svým sourozencem jen tak sedli a pořádně si popovídali? A snažili jste se při hovoru nemluvit jen o sobě? Naslouchat tomu, co se děje v životě vaší sestry nebo bratra, je dobrým způsobem, jak jim ukázat, že vám na nich záleží a že se o ně zajímáte. Až vám bude příště připadat sourozenec skleslý, zkuste se ho zeptat, jestli by si nechtěl promluvit, a opravdu jej vyslechněte.

 

Pomáhejte jim

 

Jde vám lépe matematika než vašemu bratrovi? Je vaše sestra nemocná a nemůže vyložit myčku? Toto jsou příklady situací, kdy můžete projevit lásku k vašim sourozencům tím, že jim pomůžete. Sami jistě přijdete na další, vaší rodině na míru ušité situace, ve kterých by ostatní ocenili vaši pomoc. Bude to z vaší strany vyžadovat úsilí a ochotu se pro někoho obětovat. Odměnou vám bude hřejivé vědomí, že se sourozenci cítí díky vaší pomoci milováni a že díky vám zvládli i test z matematiky.

 

Radujte se s nimi z jejich úspěchů

 

Záviděli a žárlili jste v dětství na své sourozence, když se jim něco opravdu povedlo? Třeba když vaše sestra vynikala svým tanečním talentem a vy jste byli na školních vystoupeních vždycky postaveni do poslední řady? Teď jste ale starší a dokážete chápat, že každý má své silné a slabé stránky. Díky tomu se můžete z úspěchů a talentů toho druhého či té druhé navzájem radovat. Zkuste svým sourozencům říct, že jste na ně hrdí, až se jim něco povede. Uvidíte, že je tím skutečně potěšíte a podpoříte.

 

Chovejte se k nim jako k přátelům

 

Když máme nějakého kamaráda opravdu rádi, chceme ho pravidelně vídat, a tak si srazy s ním dopředu plánujeme. Píšeme mu, trávíme s ním čas o prázdninách a svátcích a kupujeme mu skvělé dárky. Dáváte ale takto najevo svou náklonnost i sourozencům? Čím starší budete, tím méně se budete doma potkávat. V dětství jste spolu při hraní trávili čas přirozeně, ale později už není tak samozřejmé, že sourozenci stále budou v blízkosti a může se stát, že úplně zmizí z vašeho života. Jestli tomuto chcete zabránit a dát sourozencům najevo, že vám záleží na jejich přítomnosti ve vašem životě, chovejte se k nim, jako se chováte ke svým kamarádům. Cíleně si vyhraďte čas, který spolu strávíte, napište jim, když máte pocit, že jste se už dlouho neviděli, a dávejte jim pokud možno skutečně promyšlené a osobní dárky.

 

Respektujte jejich rozhodnutí

 

Přestože vyrůstáte z podobných kořenů a jste si třeba i vzhledově podobní, neznamená to, že budete stejní. V mnoha oblastech se vaše názory mohou rozcházet a může být těžké vidět svět očima toho druhého. Životní rozhodnutí svého sourozence se vám nemusí líbit a ani s ním nemusíte souhlasit, ale měli byste je respektovat a nekritizovat. To neznamená neposkytnout zpětnou vazbu nebo nedat najevo svůj názor, ale vždy mít na paměti, že sama odlišnost není problematická a že právě v tom, v čem si nejste podobní, se můžete inspirovat.

 

Řekněte jim pravdu

 

To neznamená říct sestře, že její šaty jsou ošklivé nebo bratrovi, že jeho účes je směšný. Znamená to mluvit s nimi o Pravdě s velkým P. Pokud jsou vaši sourozenci křesťany, můžete se s nimi modlit, chodit spolu do kostela, číst Bibli, doporučovat si navzájem křesťanské knihy a tak dále. Tím můžete podpořit prožívání víry i celé rodiny. Pokud vaši sourozenci křesťany nejsou, můžete jim v tomto ohledu být svědky a mluvit s nimi o své víře. Třeba je tím zaujmete a oni za vámi přijdou s otázkami. Stále ale platí, co bylo řečeno výše. Musíte je vždy respektovat a pokud s vámi o víře chtít mluvit nebudou, rozhodně je do ničeho netlačte. Co ale můžete dělat stále, je zahrnout je do svých modliteb.

 

Ať už je váš vztah se sourozenci jakýkoli, nezapomínejte, že rodina je darem od Boha. Zamyslete se, co můžete udělat pro své sourozence ještě dnes.

 

Zdroje

Článek byl sepsán na základě anglického originálu na webu fervr.net. https://fervr.net/teen-life/five-ways-to-be-a-better-sibling.

 

www.darujme.cz/projekt/1203787