Kopec, kde se nachází Barvičova ulice v Brně, je vidět zdaleka. V jeho dominantě – biskupském gymnáziu – až donedávna sídlilo křesťanské komunitní rádio Proglas. Jeho novým působištěm je od přelomu tohoto roku budova bývalé První brněnské strojírny na Olomoucké 7. Ale vraťme se o pár let zpět.

 

Redaktorka Hana Kašpárková s arcibiskupem Janem Graubnerem na Velehradě. Zdroj: facebook Proglasu

 

Pln očekávání vstupuji jednoho prázdninového dne do areálu. Vítají mě ochotné vrátné. Jejich úsměvy mě mají uklidnit, nervózní ale jsem. Plastové dveře povolují, rozhlížím se, stojím v dlouhé chodbě s mnoha dveřmi. Ujímá se mě mladý muž s krátce střiženými vlasy. Je to šéf zdejšího zpravodajství Filip Breindl. Náš hovor začínáme ve větší zasedací místnosti s rozsáhlou knihovnou. První otázka… a už pluji na vlnách… Seznámení se zpravodajským týmem je šokem. Jsou zde i opravdu mladí lidé, včetně moderátorů. Křesťanské rádio pro babičky, tato škatulka se začíná postupně rozpadat. Do kanceláře vpadne vedoucí produkce Pavel Šaněk. Jako by mě znal léta. A tato přátelská atmosféra je tu všude. Nakonec se dělím o práci s brýlatou slečnou, která je ještě mladší než já. Oba jsme tu na brigádě. Sabina Hauserová. Jméno je mi nějaké povědomé. Ano, je to dcera zdejší moderátorky Magdy. Tato starší hlasatelka se mě ujímá a dává mi rady, jak mluvit na mikrofon. Připadá mi, že jsme tu všichni jedna velká rodina.

 

Nová režie na nové adrese v Brně. Zdroj: nase-radio.cz

 

Pojďme si Proglas představit blíž. Rádio vzniklo 8. 12. 1995 (na svátek Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu). Partě nadšenců v čele s nynějším ředitelem Mons. Martinem Holíkem se s požehnáním církve podařilo rozběhnout projekt, který u nás nemá obdoby. Financí se ujali sami posluchači. Mohlo se tak vysílat bez reklam tolik typických pro komerční rádia. Nyní je tedy Proglas nejen na rádiových vlnách už přes pětadvacet let. A lidí, kteří jsou s ním spojeni, přibývá. Někteří zůstávají, jiný dostávají příležitost pracovat v Českém rozhlase nebo v České televizi. Postupně tu vznikají osobnosti, jejichž hlas je pro mnoho lidí milým průvodcem jejich dnem. A atmosféra a nadšení Proglasu stále nechybí. „Dostáváme spoustu ohlasů, takže víme, že naše práce má smysl. Pracuje tu na jednom místě řada zajímavých osobností a i přes rozdíly spolu dokážeme dobře vycházet a věřím, že i díky tomu vytváříme kvalitní a pestrý program,” říká redaktorka a zástupkyně editora Sabina Hauserová. A v dynamickém prostředí není bezesporu nouze o zajímavá setkání. „Díky Proglasu jsem měl možnost doprovázet tým Papežských misijních děl do různých zemí světa. Práce mi tak umožnila nejen setkání s řadou osobností, tak také poznání, že řadu zajímavých lidí lze potkat i uvnitř pralesa nebo na zaprášených venkovských cestách,” dodává zástupce šéfredaktora Filip Breindl s povzdechem, že se svými oblíbenými sportovci se setkává už méně. Ovšem s legendárním fotbalistou Antonínem Panenkou se díky Proglasu opravdu střetl.

 

Kaple Svatého Ducha na nové adrese v Olomoucké 7. Zdroj: nase-radio.cz

 

Obsah vysílání je zaměřen na víru. Setkáme se tu s řadou pořadů věnujících se historii, teologii i aktuálnímu dění. Samozřejmostí jsou přenosy mší svatých, vatikánského rádia (informujícího o tamním dění) a modliteb. Proglas většinou zajišťuje živé přenosy ze setkání mládeže nebo třeba Katolické charismatické konference. Hudebně je rádio rozkročeno do většiny žánrů. Nejvíce prostoru tu dostávají málo hrané skladby tuzemských i zahraničních kapel. Možná trochu na škodu je jejich styl někdy až moc vysoký a náročný na poslech. Co se týče slova, je Proglas ale jedinečný. „Mladé bych upozornila především na pořad a podcast Na dřeň, který připravuje tým pod vedením redaktorky Alžběty Havlové. Vztahy, hledání smyslu života, sociální problematika, angažovanost ve veřejném dění, ekologie, cestování, psychologie, víra (i nevíra) – to jsou témata rozhovorů, které se nebojí jít do hloubky a otevírat i některá tabu,” upozorňuje Sabina na velmi úspěšný rozhlasový počin. Zatím v něm vystoupil třeba Mikuláš Minář, Marek Orko Vácha, streetartista TIMO, Mons. Josef Suchár a další.
 

Debata kandidátů na prezidenta v roce 2018 na Proglasu. Zdroj: proglas.cz

 

Nejen moravští posluchači jistě ocení pestrou nabídku folklórních pořadů s jedinečnou hitparádou těch největších lidových šlágrů nazvanou Folklórní sedmička. Pro posluchače, kteří mají rádi všeobecný přehled, je tu kvalitní zpravodajství v mnoha různých formách. V pandemii redaktoři například zavedli pořad Dopoledne s Proglasem, který po deváté hodině rozebírá aktuální dění. Samozřejmostí jsou komentáře vybraných osobností z církevního a společenského života, které trefně glosují určitou událost. Redaktoři točí rozhovory k aktualitám, sledují české i zahraniční tiskové agentury a vybírají to nejdůležitější, co se v daný den děje. V malém čase se tak dostanete do obrazu a můžete ohromit známé svými znalostmi. Asi nejvíce o tom ví Filip Breindl, stojící za hlavním děním zpravodajské redakce: „Zpravodajství je pro všechny a věřím, že některé naše formáty, třeba relace 13+, mohou být zajímavé pro mladší posluchače tím, že na poměrně malé časové ploše soustředí zásadní výpovědi k aktuálnímu dění. Snažíme se být aktivní mimo klasický prostor rozhlasového vysílání a věřím, že s dalším rozšířením našich podcastů se nám bude dál dařit bořit mýtus ‚rádia pro babičky‘.” To potvrzuje i nasazení mladých a známých moderátorů. Za všechny bych uvedl Jardu Tomáše alias Kešu – youtubera z Celosvětového setkání mládeže v Krakově. Na vlnách potkáte ale třeba i Michala Uhlíře - Pokyho, který rovněž hrál ve scénkách v Krakově (např. Pána Boha), ale i na minulém celostátním setkání mládeže v Olomouci v roce 2017. Byl i členem týmu v Příchovicích (v centru mládeže). Známý je také herec a příležitostný moderátor Igor Dostálek. Když si tak ráno naladím Proglas, je to den, jak má být. A to tam nemusí být ani moji oblíbení moderátoři. Tak šťastnou plavbu!

 

Propagační obrázek pořadu pro mladé Na dřeň v čele s redaktorkou Alžbětou Havlovou. Zdroj: facebook Proglasu

 

Možnosti, jak podpořit křesťanské rádio Proglas i výrobu konkrétních pořadů, lze nalézt zde.

 

 

www.darujme.cz