Všichni jsme se těšili, že přijde jaro, a i kdyby stále platila nějaká omezení, vyrazíme s přáteli alespoň na dlouhé výlety. Jenže ouha, místo toho jsme zůstali zavření ve svých obcích a potkat se nesmíme vůbec s nikým. Někoho to štve víc, někoho méně, ale otrava je to pro všechny. Máme ovšem možnost to sobě i ostatním trochu ulehčit. Zaměstnat se dá rodina přece i tím, že vymýšlíme program pro někoho jiného. Lockdown v postní době, směr našeho uvažování je jasný!

 

Zdroj: www.flickr.com

 

Vytvořte křížovou cestu na území své obce

 

Okolo hřbitova jsou umístěny fotografie křížové cesty z kostela, do kterého se lidé tak snadno nedostanou.

 

V současné chvíli nesmíme chodit mimo území své obce z jiných důvodů, než je práce a návštěva lékaře či úřadů, a některým z nás to vzalo i možnost návštěvy kostela nebo oblíbeného místa pro modlitbu. Nejen, že se nemůžeme potkávat na bohoslužbách, ale lidé se vůbec nesmějí potkávat. Jako křesťané ovšem máme tvořit společenství. Musíme tedy hledat alternativní způsoby, jak společenství prožívat a přitom se nesetkávat. Kromě online bohoslužeb, přednášek a modliteb můžeme využít právě prostor naší obce a vytvořit tam křížovou cestu, na kterou nebudeme potřebovat ani stavební povolení, ani nenaštveme ochránce přírody. Možností je mnoho – papíry A4 zalaminované nebo v igelitových košilkách, s obrázky namalovanými dětmi nebo staženými z internetu, s krátkým zamyšlením nebo modlitbou, přivázané provázkem na stromy podél lesní cesty nebo v aleji. Větší kameny pomalované po vzoru populárních „kamínků“, s alespoň několika slovy vedoucími k zamyšlení. Decentní provedení z klacíků svázaných provázkem do podoby číslic jednotlivých zastavení – kdo porozumí, porozumí. Lze také zkusit zaujmout i nekřesťanské sousedy a listy s obrázky doplnit obecně platnými zamyšleními, jen lehce inspirovanými konkrétními zastaveními, bez modlitby, kterou si křesťanští návštěvníci doplní ve svém srdci. Pokud cílíme na děti, lze na papíry napsat přímo otázky k zamyšlení a doplnit jednoduchý úkol. Pokud jsou potřeba pomůcky, umístíme je k úkolu. Vytvořenou křížovou cestu můžeme ponechat pro náhodné návštěvníky, nebo jí můžeme udělat reklamu – vyvěsit letáček na obecní nástěnku, do obchodu, napsat zprávu na obecní facebookové stránky. Samozřejmě je vhodné stav křížové cesty kontrolovat, poničené věci opravovat nebo nahrazovat a naprosto nutné je po Velikonocích vše uklidit.

 

Každý si může zkusit nést kříž, který unese.

 

Hry pro děti

 

Když se nemohou sejít lidé, mohou se sejít alespoň jejich výrobky.

 

Když už budete obcházet okolí a hledat stromořadí umístěné na klidném místě – nebo pokud se vám do tvorby křížové cesty nechce – můžete v přírodě vytvořit i něco jiného. Na mnoha místech jsou uzavřená dětská hřiště. Kde nejsou, tam se zase některé rodiny bojí na hřiště jít, protože je tam moc lidí. Ne všem dětem ale stačí procházky s rodiči. Ne všechny rodiny dokážou postavit z větví bunkr nebo vesničku pro panenky z mechu. Nevědí, jak trávit následující týdny venku. Pokud máte praxi ve vymýšlení her, pomozte jim. Můžete vytvořit jedno nebo víc jednotlivých stanovišť nebo udělat celou trasu s napínavou bojovkou s příběhem. Pokud máte možnost dát o hře vědět na internetu, můžete tam umístit pokyny nebo herní plán s pravidly ke stažení. (U bojovek se osvědčilo vytvořit i tabulku, kam se jednotlivé rodiny zapisují na konkrétní čas, aby se nepotkávaly a zároveň nemusely čekat, až úkoly splní rodina před nimi.) Možností je spousta – smysl má už nalezení hezkého plácku na kuličky, jeho označení, vyvěšení vytisknutých pravidel pro ty, kteří je neznají, a třeba i poskytnutí pár kuliček, aby si mohli zahrát i ti, kdo žádné nemají nebo jdou jen náhodou okolo. Věřme, že jsou dnes lidé solidární a neodnesou si je. Lze vytisknout obrázky kůry stromů, které rostou v okolí, a nechat lidi je hledat. (Listy by byly lepší, ale doufejme, že až budou stromy olistěné, budeme na výletech někde úplně jinde.) Také můžete vytisknout básničku nebo krátkou povídku a na různé stromy umístit jednotlivé očíslované věty. (Případně je můžete rozmístit po celé obci a ke každému listu přidat plánek, kde jsou k nalezení ostatní. Pak je vhodné umožnit lidem si lístek s větou odnést; ne každý chodí na procházku se sešitem a tužkou.) Pokud máte vhodné podmínky, můžete vymyslet a vyzkoušet nějaké fyzické úkoly (přechod klády, šplhání po kmeni…) a do obálky s popisem přidat kartičky, na kterých si lidé mohou odškrtávat, co splnili. Možností je spousta, určitě vás napadnou lepší aktivity, a pokud ne, můžete prohledat internet. A jestli se vám do vymýšlení a tvoření vůbec nechce, můžete alespoň na vhodném stromě vytvořit provizorní houpačku – i to je dnes vítaným zpestřením procházek. Uvidíte, že místní rodiny s dětmi vám budou velmi vděčné, a i když se lidé nesetkají fyzicky, pocit společenství to posílí. Možná inspirujete někoho ze sousedů a spustí se lavina vymýšlení aktivit pro ostatní.

 

Někdy stačí málo, aby procházka byla zábavnější.

 

Pokud nějakou křížovou cestu nebo venkovní hru pro své sousedy vytvoříte, prosím, vyfoťte ji a napište nám o ní pár řádek, ať poslouží jako motivace pro ostatní. S koncem pandemie nemusí naše snaha ustat – procházky po okolí můžeme ostatním obohatit i v docela obyčejných dnech, které, jak věříme, budou následovat.

 

www.darujme.cz/projekt/1203787