Modlitbou typickou pro postní období je křížová cesta. Pro mnoho z nás může být poněkud nepříjemnou vzpomínkou z dětství na vymrzlý kostel a nicneříkající texty z úst pana faráře. Křížová cesta však může být také skvělou příležitostí k většímu pochopení Kristova utrpení a může dobře reflektovat, co nás aktuálně trápí. V duchu hesla „Jaký si to uděláš, takový to máš!“ se pojďme podívat, jaké možnosti taková obyčejná křížová cesta nabízí.

 

Křížová cesta na Křížovou horu v Libereckém kraji. Zdroj: www.justride.cz

 

V této postní době se do kostela na křížovou cestu dostane jen hrstka farníků, to ale nemusí znamenat, že zůstaneme odkázáni na suchý přenos do našeho pokoje nebo že se nás křížová cesta letos nebude týkat vůbec. Ať už máte štěstí na skvěle připravené křížové cesty ve vaší farnosti a nebo vás křížová cesta doteď tak trochu míjela, vždycky se dá udělat něco navíc. Na mnoha místech naší republiky lze například najít venkovní křížovou cestu. 

 

Křížová cesta v Bukovanech v Jihomoravském kraji. Zdroj: www.wikipedia.org

 

Někde se nachází v okolí kostela, jinde se za ní musíme vypravit do polí, luk či lesů a právě tohle může být  skvělá cesta ke společné modlitbě, aniž bychom porušili vládní opatření proti šíření koronaviru. Když trochu zapátráte, věřím, že najdete skvělé místo k modlitbě křížové cesty v dosahu 30 km, ať už jste právě teď kdekoliv, při troše štěstí nepřekročíte ani hranice okresu. Na postní výlet můžete vyrazit sami, s přítelem či přítelkyní, s rodinou a nebo třeba v kruhu blízkých přátel. Velkým přínosem pro duchovní život každého z nás je pak už samotná příprava křížové cesty. 

 

Křížová cesta u Cvikova v Libereckém kraji. Zdroj: www.fototuristika.cz

 

 

Připravené křížové cesty můžeme najít na mnoha místech, ať už v tištěné nebo elektronické podobě a co je na modlitbě křížové cesty geniální - můžeme si obvyklou strukturu doplnit o texty a náměty vlastní, blízké našemu myšlení a potřebám.

 

Kde najdu podklady k modlitbě křížové cesty?

 

Mezi vždy snadno dostupné texty patří křížové cesty v Kancionálu. Čtyři různé křížové cesty najdeme v tištěné podobě, na internetu a stejně tak i v aplikaci, která je po stažení do mobilu dostupná offline. Existuje samozřejmě nespočet publikací zaměřených přímo na křížové cesty; mnoho z nich najdeme u nakladatelství Paulínky - například Křížovou cestu pro uspěchané, Křížovou cestu s papežem Františkem nebo Křížovou cestu s apoštolem Pavlem

 

Mnoho připravených křížových cest můžeme najít také na internetu. Web www.pastorace.cz nabízí desítky takových křížových cest, ze kterých můžeme vyjít a upravit je dle své potřeby. Křížová cesta může mít mnoho podob; už několik let objíždí farnosti se svými videoklipovými cestami také P. Pavel Šupol. Několik takových sepsal a dal k dispozici na hudebním blogu na Signálech. Jde např. o videoklipovou křížovou cestu k roku Bible nebo Cestu bolesti, utrpení, ale také naděje.

 

Konkrétní tipy při přípravě křížové cesty:

 

  • každá křížová cesta by měla obsahovat vstupní modlitbu, jednotlivá zastavení a závěrečnou modlitbu,
  • při čtení jednotlivých zastavení je obvyklá struktura: Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste a děkujeme Ti - Neboť svým křížem jsi vykoupil svět, úvaha související se zastavením, na závěr zastavení: Ukřižovaný Ježíši - Smiluj se nad námi,
  • mezi každým vstupem - na začátku, mezi zastaveními i na konci se může zpívat či alespoň poslouchat vhodná postní píseň; pokud si nejste jisti při výběru písní, můžete využít elektronický zpěvník (aplikaci) zpevnik.proscholy.cz nebo třeba tištěnou brožuru Výběr hudby k bohoslužbám, která už je v těchto dnech dostupná také v online verzi,
  • úvahu každého zastavení je vhodné zakončit společnou prosbou, která může mít obecný charakter a nebo (ještě lépe) může odrážet naše aktuální potřeby a nám blízké situace, ve kterých toužíme po zlepšení,
  • při čtení jednotlivých zastavení je vhodné prostřídat všechny přítomné, aby pocítili sílu vzájemné modlitby.

 

Máte nějaké tipy na průběh modlitby křížové cesty nebo na vhodné poutní místo? Neváhejte se o ně s námi podělit níže v komentářích. 

 

 

www.darujme.cz