Poznávat krásy jarní přírody je většinou úchvatný zážitek. Výletování po kraji není však v současnosti možné. Takže kromě vycházek do nejbližšího okolí si každý musí na poznávání jarních krás ještě nějakou dobu počkat. Zároveň už za několik dní uplyne již rok od momentu, kdy jsme se všichni ocitli zavření v tomto podivném koronasvětě. Naštěstí se za tu dobu alespoň online prostor trochu změnil a kromě neodbytných školních povinností nám nabízí i trochu kulturního vyžití. S výlety do přírody se to sice srovnat nedá, ale výhodou je, že virtuálních prohlídek můžete navštívit téměř neomezeně.  

 

Zdroj: www.klasterbroumov.cz

 

Na skok do kláštera

 

Pokud patříte mezi milovníky památek a historie, tento tip jistě oceníte. Vyrazit v online světě na prohlídku minulostí i současností nabízí Broumovský klášter, který se v neděli 14. března otvírá virtuálnímu světu a zve na prohlídku místní klášterní knihovny. „Prohlídkový okruh je od prosince uzavřen. S návštěvníky kláštera ale nechceme ztratit kontakt, proto jsme se rozhodli vyzkoušet jinou formu prohlídek,“ vyjádřil se pro Církev.cz Aleš Freiwald z Agentury pro rozvoj Broumovska. Četba knih měla pro řád benediktinů velký význam. Dnes klášterní knihovna obsahuje asi sedmnáct tisíc svazků. Organizátoři slibují, že dojde i na ukázku největších literárních perel, které knihovna ukrývá. Od čtyř hodin odpoledne vás po klášteře provedou Jakub Gruss a Eva Vodochodská. A pokud je pro vás pojem Broumovský klášter zatím pouze španělskou vesnicí, můžete si už nyní na jeho stránkách zdarma prohlédnout místní kostel, nádvoří i historickou perlu v podobě knihovny. Myslím, že budete tou nádherou ohromeni. Vše na velkých panoramatických snímcích, který je možné otáčet do všech stran, takže se před svým monitorem budete cítit jako v kině.

 

www.klasterbroumov.cz

 

Balet mezi obrazy

 

Do online světa se přesunula i Národní galerie Praha. Pro zájemce, kteří by za jiných okolností navštěvovali výstavy osobně, přichystala galerie virtuální prohlídky, přednášky či diskuse a to především prostřednictvím sociálních sítí. Na svých webových stránkách se díky zajímavému propojení obrazů a baletu snaží veřejnosti zpřístupnit dílo nizozemského malíře Rembrandta. Tanečníci Baletu Národního divadla provádějí své kreace přímo uprostřed výstavy. Pokud jste se chtěli na vystavená díla přijet do Prahy podívat, ale současná situace vám to neumožnila, určitě vám doporučuji shlédnout toto krátké pětiminutové video.

 

Zdroj: www.klasikaplus.cz

 

Na přání

 

Milovníci klasiky určitě ocení další typ, kterým je Koncert na přání. Právě tak pojmenovala Moravská filharmonie Olomouc své vystoupení naplánované na 11. března. Od sedmi hodin večer budou místní filharmonici hrát všem posluchačům prostřednictvím facebookového přenosu. Přesný program koncertu zatím jistý není. Už teď je ale jasné, že se diváci mohou těšit na tři rozsáhlejší skladby. V současném výběru figuruje například Josef Suk, Bohuslav Martinů, Petr Iljič Čajkovskij, Georg Gershwin či Gioacchino Rossini. Vystoupení bude ve čtvrtek 11. března řídit dirigent Jakub Klecker.  

 

https://www.mfo.cz/naprani

 

Zdroj: www.olomouc.eu

 

Czech Photo 

 

Při brouzdání po internetu jsem narazil i na tyto stránky, které, jak název napovídá, nabídnou návštěvníkům spoustu krásných fotografií. Ty byste v normálních časech vídali v galeriích, což nyní nelze. Prohlédnout si ale můžete fotografie v sekci Czech Press Photo, kde najdete z každého ročníku vítězné fotky stejnojmenné soutěže. Nejlepší novinářské fotografie jsou rozřazeny do mnoha kategorií, prohlížet tedy určitě bude co. A až se galerie opět otevřou, na těchto stránkách naleznete informace o místech, kde můžete vystavované fotografie vidět.   

 

www.czechphoto.org

 

Toto jsou jen čtyři tipy na kulturní program, který virtuální prostředí nabízí. Pokud víte o dalších stránkách, které nás mohou v tomto směru obohatit, pozvěte nás k návštěvě v komentářích. Pojďme společně objevovat krásu umění!

 

 

www.darujme.cz/projekt/1203787