Jižní Korea. Země nám velice vzdálená jak geograficky, tak kulturně. Země, do které se možná za celý život nezvládneme podívat. Neznamená to ale, že ji nemůžeme poznat. Jestli jste zaspali na hodině zeměpisu nebo jen máte duši cestovatele, dovolte mi, abych vás provedla touto asijskou zemí, která vás může hodně překvapit.

 

Zdroj: unsplash.cz 

 

Jižní Koreu najdete ve východní Asii na jižní polovině Korejského poloostrova. Proč jenom na jižní? Na severní se rozprostírá KLDR neboli Korejská lidově demokratická republika, tedy Severní Korea. Tyto dvě země byli dřív jedním státem, ale po druhé světové válce došlo k jejich rozdělení 38. rovnoběžkou. Jih obsadili Američané a sever Sověti. Do totalitní Severní Koreje je velice těžké se dostat jako cizinec, ale daleko náročnější se dostat z ní, pokud jste občan této země. Jižní Korea je úplným opakem své sousedky. Je to prosperující demokratický stát otevřený celému světu. Mezi těmito zeměmi je stále nedořešený konflikt. Jestli máte zájem se dozvědět více o této problematice, doporučuji vám zhlédnout toto video , kde je vše srozumitelně vysvětleno. 

 

Základní informace

 

Hlavním městem Jižní Koreji je Soul, ve kterém žije deset milionů obyvatel. Celkově jižní Koreu obývá 51 milionů obyvatel, z toho 26 % jsou křesťané a dalších 26 % buddhisté, zbytek je bez vyznání nebo se přiklání k čínskému konfuciánství. Jižní Korea je dvacátá nejhustěji zalidněná země na světě a jejím úředním jazykem je korejština. Česká republika je vzdálená od Koreji 8 394 km vzdušnou čarou, což odpovídá tomu, když se dvacetkrát vydáte z Prahy do Brna a zpátky. 

 

Typický Korejec 

 

Podle českých studentů koreanistiky, kteří jezdí do Koreje na zahraniční pobyty, jsou Korejci velmi společenští lidé, kteří většinou všechno dělají ve skupinách; nestává se, aby Korejec chodil například do restaurace sám. Zároveň jsou ale stydliví a zdrženlivější v komunikaci, když vytvářejí nové vztahy. Jsou velmi nacionalističtí a své zemi jsou velice oddaní a jsou na ni pyšní. Korejci jsou pracovití a vzdělaní, proto je podle HDP Jižní Korea čtvrtou největší ekonomikou v Asii a dvanáctou na světě. Jižní Korea patří mezi asijské tygry, kam spadají země, které prošly rapidní industrializací od 60. let dvacátého století. 

 

Vztahy mezi Korejci 

 

Korejci jsou sice společenští, zároveň ale nedávají moc velký prostor k tomu, aby se holky a kluci mohli seznamovat a chodit spolu. Základní školy jsou oddělené, zvlášť pro dívky a pro chlapce. Proto je velice těžké navázat kontakt s příslušníkem opačného pohlaví. Jestli si říkáte, že opačné pohlaví mohou poznat díky svým sestrám a bratrům, tak to často možné není, protože Korejci mají většinou jenom jedno dítě. To je způsobeno tím, že pořád jen pracují a na děti nemají čas. Také jsou v Koreji daleko vyšší náklady na život, takže péče o dítě vyjde draho. Určitou překážkou je také povinná dvacetiměsíční vojenská služba, kterou musí muži absolvovat. Jak tedy Korejci tvoří milostné vztahy? Většinou tak, že si mezi sebou navzájem někoho dohazují. 

 

Vztahy jsou taky ovlivněny silným patriarchátem, který v zemi stále panuje. Muži tedy hledají ženu, která se bude líbit rodině a bude dobrou manželkou, která se o ně postará. V manželství si žena nebere příjmení svého manžela, ale děti nesou jméno po otci. Do 90. let nemohl vstoupit do manželství pár, který měl stejné příjmení, což bylo velice náročné, protože zhruba 40 % populace mělo příjmení Kim. Mezi lidmi ale panuje vzájemná úcta. Mladší a ve společnosti níže postavení vždycky vykají staršímu nebo výše postavenému, a to se nikdy nemění. Není to jak u nás v České republice, kde, když se sblížíte se starším člověkem, po čase vám nabídne tykání. 

 

S láskou se také pojí svátky, které se v Jižní Koreji každoročně oslavují. Asi všichni známe svátek svatého Valentýna, který se objevil i v Koreji, ale u nich se slaví trochu jinak. Na svatého Valentýna obdarovávají pouze dívky chlapce, nikoliv naopak. Chlapci přichází na řadu až na Bílý svátek (White Day), který je o měsíc později. Tehdy mohou chlapci pozornost dívkám oplatit. Tím ale „vztahové“ svátky nekončí, protože měsíc po Bílém svátku přichází Černý svátek (Black day) a v tento den slaví ti, kteří nebyli obdarováni během předešlých dvou svátečních dní a jsou single. Zvykem, který se váže k tomuto dni, je, že tito lidé vloží svoje strasti do misky nudlí s černou fazolovou omáčkou. 

 

Vzdělání

 

Vzdělání je pro Korejce ta nejdůležitější věc. Každé malé dítě je vedeno k tomu, že se musí pořádně učit, aby se dostalo na výbornou vysokou školu a mohlo mít dobré postavení v zemi, pro kterou bude s radostí pracovat. Mezi studenty panuje rivalita a každý se snaží být tím nejlepším. Do školky děti chodí od tří do sedmi let a i přes to, že je dobrovolná, rodiče tam děti dávají především proto, že v tom vidí základ k budoucí úspěšnosti svého dítěte. Po mateřské škole jdou děti na šest let na základní školu a následně je čeká tříletá nižší střední. Zde panuje přísný režim a jsou zde povinné uniformy. Následuje vyšší střední škola, která je taktéž na tři roky, a kterou si už Korejci sami vybírají. Celá školní léta dřou, aby uspěli v jednom jediném dni, a to v druhé listopadové úterý. Je to den, kdy se všichni žáci, kteří končí vyšší střední školu, hlásí na univerzity a dělají přijímačky. Ano, všichni studenti v jeden den skládají devítihodinovou zkoušku z angličtiny, korejštiny, třetího jazyka nebo čínských znaků, matematiky, přírodních a humanitních věd. Je to čas, kterým žije celá Jižní Korea. Zavírají se obchody, banky, a dokonce se ruší všechny korejské lety, a to kvůli tomu, aby studenty během zkoušek nic nerušilo a oni mohli složit v tichosti zkoušku, na které závisí celý jejich život. Policisté jsou připraveni v ten den všechny studentské opozdilce rychle dovést na zkoušku, aby ji nezmeškali, a rodiče chodí do mešit a kostelů, kde se po celou dobu za své děti modlí. 

 

Zdroj: unsplash.cz

 

Vzhled

 

Jestli je něco pro Korejce vážně charakteristické, tak to je jejich přístup k vlastnímu vzhledu. Velice na něj dbají a není to jen záležitostí dívek. Dívky se velice silně malují, využívají desítky produktů na svou pleť a snaží se být co nejvíce bílé. Make-up je pro společnost tak důležitý, že když se na nějakou příležitost nenamalujete, hostitel to může brát jako urážku. Bělost je u žen žádoucí proto, že všechny chtějí vypadat jako Evropanky. Vidí v nich vzor a snaží se jim co nejvíce přiblížit. 

 

I u chlapců je běžné, že využívají make-up. Velice vyspělá je v Koreji plastická chirurgie, protože se Korejci nechtějí Evropanům podobat jen v barvě pleti, ale také i v jiných detailech. Například chtějí mít oční víčka jako Evropané a rodiče jim často operaci zaplatí jako odměnu za zvládnutí maturity.

 

Korejky mají všechny dost podobné postavy, proto v obchodech s oblečením najdete jen jednu univerzální velikost, pouze kalhoty a sukně se vyrábí ve velikostech S, M a L. Vrchní části oděvů se v obchodech mnohokrát ani zkoušet nesmějí, a to kvůli tomu, aby je Korejky svým make-upem nezašpinily. Boty si zde koupíte pouze do velikosti 38, takže jestli máte větší nohu a plánujete jet do Koreje na výlet, určitě si zabalte náhradní obuv, protože na místě ji nepořídíte.

 

Poslední zajímavosti v bodech

 

  • V Jižní Koreji je 22 národních parků.
  • Nejvyšší bankovkou v Koreji je 50 000 wonů, což je zhruba 1 000 Kč.
  • V Soulu existují ulice, kde se prodává pouze jeden druh zboží. Takže například zabočíte do ulice, kde koupíte pouze zahradnický nábytek nebo třeba knihy.
  • Korejci nepoužívají deodoranty, protože i když se hodně zpotí, tak nesmrdí.
  • Dvě třetiny povrchu Jižní Koreji jsou pokryty lesy.
  • Korejci jsou puntičkáři v třídění odpadu, který se vyhazuje pouze ve speciálních pytlících. Ty se před vyhozením váží a Korejci podle toho platí poplatek.
  • Jižní Korea je velice bezpečná země. Je normální jít v restauraci na toaletu a všechny věci si nechat na židli u stolu.
  • Kolem Korejského poloostrova je zhruba 3 000 ostrovů. Největší je Čedžu.
  • Elektronika značky Samsung je jihokorejská.
  • Hyundai nebo Kia, značky automobilů, které jezdí po českých silnicích, k nám přicestovaly také z Jižní Koreji.
  • Po jihokorejských dálnicích nesmějí jezdit motocykly.
  • V Jižní Koreji je minimum obézních lidí (pouze okolo 3 %). Zásluhu má na tom převážně zeleninová strava a již zmíněný důraz na vzhled.
  • Korejci vaří velmi pálivé jídlo.
  • Když je v Koreji nějaký trend v oblékání, tak ho tam nosí úplně všichni.
  • Korejská krajina je velmi hornatá. Na túry tam chodí i velmi staří lidé, kteří do kopce předbíhají i mládež.
  • Nosí zde v otevřených botech ponožky. Pořád.
  • Korejci si rádi zpívají. V městech najdete skoro na každém rohu karaoke bar.
  • I přes to, že je země obklopená mořem, Korejci většinou neumí plavat.

 

Zdroje:

SAMCOVÁ, Lucie. Korejci neumí plavat a nosí ponožky v sandálech. [online]. 10. 6. 2019. [cit. 2021-03-08]. Dostupné z: http://www.ilist.cz/clanky/korejci-neumi-plavat-a-nosi-ponozky-v-sandalech

KOUBKOVÁ, Tereza. ČESKO vs JIŽNÍ KOREA. [online]. 11. 6. 2020. [cit. 2021-03-06]. Dostupné z: https://open.spotify.com/show/1B8AmRHyJxdi0V8HiNgq7V?si=VT7aG08kQIm6WG1guOogqQ

MellyJone. Školství a vzdělávání v Jižní Koreji. [online]. 17. 5. 2013. [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: http://www.asianstyle.cz/zpravy/5627-skolstvi-a-vzdelavani-v-jizni-koreji

KANG, Katerina. Jina_tvori. [online]. [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: https://www.instagram.com/jina_tvori/

Wikipedie. Jižní Korea. [online]. [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%BEn%C3%AD_Korea

KHAN ACADEMY. Korejská válka. [online]. [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: https://khanovaskola.cz/video/17/146/643-korejska-valka

 

www.darujme.cz/projekt/1203787