Velikonoce jsou nejvýznamnější a nejdůležitější křesťanské svátky v roce. Jsou to dny, kdy si připomínáme umučení, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I letos je většina z nás bude prožívat doma v rodinném či úzkém kruhu svých nejbližších. Budeme se zamýšlet nad velikonočním poselstvím a k tomu může posloužit třeba nějaký hezký inspirativní film. Proto vám přinášíme tipy na nábožensky zaměřené snímky, ve kterých můžete nalézt radostnou zvěst Velikonoc.

 

Anotační.jpg

 

Bůh v Krakově (2016)

 

Zdroj: CSFD

 

Země výroby: Polsko
Délka: 95 min
Žánr: drama
Kde vidět: TV Noe 01.04.2021 22:10
Proč vidět:
Mozaika sedmi krátkých příběhů odehrávající se v současném Krakově. Osudy několika místních obyvatel, které čekají zásadní rozhodnutí v jejich životech. Průvodcem mezi těmito událostmi je postava zdejšího bývalého řeholníka sv. Alberta Chmielowského (1845-1916). Film skrz postavy mluví o víře, naději, svobodě, lásce, ale i odpuštění, obětování či lidské touze po Bohu a jeho milosrdenství.

 


 

Karol (2005)

 

Zdroj: CSFD

 

Země výroby: Polsko, Itálie
Délka: 4x90 min
Žánr: drama, životopisný
Kde vidět: Jednotka 02.04.2021 12:25, 03.04.2021 12:25, 04.04.2021 13:15, 05.04.2021 12:25
Proč vidět:
Životopisné drama vypovídající o jedné z největších osobností 20. století, papeži Janu Pavlu II. Film se v prvních dvou dílech zaměřuje na nelehký život mladého polského studenta, herce a dělníka Karola Josefa Wojtyly v době, kdy do Polska vpadla nacistická armáda, později také v období komunistické vlády. Další epizody přibližují nástup do papežského úřadu, působení ve Vatikánu a to až do jeho smrti. Působivý snímek se snaží zachytit lidskost a dobrotu papeže Jana Pavla II.      

 


 

Bella (2006)

 

Zdroj: CSFD

 

Země výroby: USA, Mexiko
Délka: 91 min 
Žánr: drama, romantický
Kde vidět: TV Noe 03.04.2021 22:50
Proč vidět:
Snímek poukazuje na spojení dvou lidí a jejich vzájemné porozumění. Servírka Nina a kuchař José pracují v restauraci Josého bratra Mannyho v rušném New Yorku. Když Nina poněkolikáté přijde pozdě do práce, dostává výpověď. José jde za ní, aby ji utěšil. Poté se společně začnou procházet ulicemi velkoměsta a přitom odhalují své skryté životní osudy. Dozvídáme se, že Nina je těhotná a rozhoduje se, zda půjde na potrat či nikoli, protože nemá peníze ani nikoho, kdo by jí pomohl se postarat o dítě. Inspirativně silný film, který navzdory těžké volbě ohledně interrupce představuje i lásku k počatému životu.

 


 

Příběh Marie (2014)   

 

Zdroj: CSFD

 

Země výroby: Francie
Délka: 95 min.
Žánr: životopisný, drama,
Kde vidět: TV Noe 04.04.2021 21:00
Proč vidět:
Film podle skutečných událostí, jenž vypráví příběh neslyšící, nevidomé a nekomunikující Marie Heurtinové, které se ujme řádová sestra Marguerite v ústavu Larnay ve Francii na konci 19. století. Marie se pro ni stane životním posláním, chce jí pomoci probít se okolním světem navzdory jejím vrozeným omezením. Intimní a dojemný snímek, který vybízí k mnoha otázkám k zamyšlení. Film o trpělivosti, lásce, přátelství, ale i smrti a obětování.

 


 

Pouť (2010)

 

Zdroj: CSFD

 

Země výroby: USA, Španělsko
Délka: 123 min
Žánr: komedie, drama, dobrodužný
Kde vidět: TV Noe 05.04.2021 21:30
Proč vidět:
Filmová pouť za poznáním světa a především sebe sama. Americký doktor Tom přijíždí do francouzského města St. Jean Pied de Port, aby převzal ostatky svého syna, jenž zahynul v bouři během cesty do Santiaga. Tom ovšem učiní nečekané rozhodnutí - chce se pokusit dokončit pouť místo syna a uctít tak jeho památku. Postupně zjišťuje, že není jediným, který se vydává na tuto náročnou cestu, ve které putující hledají smysl života.