Instagram. Sociální síť, která bere čas a mnohokrát nenese nic dobrého. To jsem si dlouho sama myslela, potom jsem ale začala sledovat jiné účty a rázem byl můj Instagram plný inspirace, vzdělání a Boží přítomnosti. Bůh je ve všem a ve všech. Je i na Instagramu. 

 

Foto: Anna Karešová

 

Otevírám po dvacáté v dnešním dni Instagram. Nemůžu si pomoct. Mám pocit, že mě snad někdo nutí na tu ikonku kliknout. Nedokážu odolat. Znovu vidím stejné obličeje. Vidím, kdo co vlastní, a jak je zrovna šťastný. Vidím novorozená miminka, těhotné ženy a zamilované páry. Vidím influencerky, které zase něco propagují a mě to štve. Smažu ho. Odinstaluji si ho. Ale potom mě mrzí, že nevím, co dělají mí nejbližší, že nevím, z čeho se zrovna radují nebo co zrovna prožívají. Znovu ho nainstaluji, ale s jinou myšlenkou. Instagram mi bude dělat radost, nebude mi způsobovat úzkosti, pocity méněcennosti, pocity, že nejsem krásná, a že mi toho spoustu chybí. Vlezla jsem na seznam účtů, které jsem sledovala, a většinu z nich vymazala. Nechala jsem si tam jen kamarády. Následně mi ale došlo, že bych zde ráda každý den viděla Boží slovo, které by mě přimělo si na Boha vzpomenout a na chvíli se zastavit s krátkou modlitbou na srdci. A tak jsem hledala a našla. 

 

České instagramové účty

 

Českých instagramových účtů s křesťanskou tématikou zatím není mnoho, ale věřím, že jich časem přibude. 

 

Světlana Mašková (@swetllushprior)  je dvacetiletá slečna, která pocítila Boží volání k evangelizaci na internetu. Dřív byla ateistkou, ale Bůh si ji našel a ona otevřela svoje srdce, ve kterém mohlo vyrůst semínko Boží lásky v obrovský ovocný strom, který teď nese plody. U Světlany na Instagramu naleznete povzbuzení, pocit klidu z jejích krásných fotek, inspiraci k modlitbě a různé texty, které vám pomohou se rozvíjet ve víře. Je to velmi kreativní slečna, která chce změnit svět a přiblížit Boha každému z nás. 

 

Bílé místo (@bile_misto)  aneb Karolína Zvoníčková, slečna, která sdílí příspěvky o víře a manželství. Ze všeho nejvíc ale vyrábí různé papírenské produkty, ať to jsou diáře, kalendáře, deníky apod., které přinášejí Boha do každého dne. V našem magazínu s ní dokonce naleznete rozhovor: Jeho plány, moje plány

 

Manželé Vejmělkovi – Monika Vejmělková (@moniiiska)  a Jakub Vejmělka (@kubs_v). Každý má svůj vlastní účet a u každého z nich naleznete příspěvky o životě s Bohem. Monika Vejmělková sdílí střípky ze svého života, ať už jako křesťana, manželky nebo matky. Monika je fotografka, takže vaše srdce potěší i její krásné fotografie, kterými nejčastěji zachycuje právě lásku. Její manžel Kuba zas pracuje s mladými lidmi a spolupracuje na různých křesťanských akcích. U něho můžete hledat inspiraci ve službě v církvi a ve službě mladým lidem. I s ním u nás vyšel rozhovor, přečíst si ho můžete zde:„Život s miminkem je jiný, ale není horší,“ říká Kuba Vejmělka.

 

I Signály.cz (@signaly.cz) mají svůj Instagram a skrz něj se můžete dostat k jiným účtům a k různým akcím, které se v křesťanském společenství dějí. Signály vám přinesou fotografie a videa z míst, kde přebývá Bůh ve společenství lidí.

 

Tipem pro vás může být také to, že instagramové účty mají křesťanské kapely, vysokoškolská křesťanská hnutí, diecézní centra nebo různá společenství, takže i zde můžete najít to, co hledáte.

 

Zahraniční instagramové účty

 

Sama za sebe mohu říct, že sleduji zahraniční instagramové účty pouze v angličtině. Sleduji je, protože v nich nalézám moudrá slova, která mne nutí přemýšlet, a citáty z Bible, díky kterým lépe poznávám Ježíšův život.

 

První účet, který bych vám ráda představila, se nazývá Jesus Centric (@jesuscentric). Je to účet, který vám každý den předá myšlenku, která vás donutí se zamyslet, poděkovat, pomodlit se. Také zde autor častokrát odpovídá na různé otázky nebo píše doporučení. Příkladem může být příspěvek s důvody, za jakých okolností by se muž s ženou neměli brát (mají něco nedořešeného, jsou sobečtí apod.) nebo příspěvek, kdy autor vysvětluje, proč se děje na světě tolik zlého, když Bůh je dobrý a milující. Ve stories někdy najdete i různé kvízy, které rozvíjejí vaše znalosti Bible.

 

TrustGodBro (@trustgodbro) je účet plný slov, které nám Bůh na této zemi zanechal. Autor sdílí části Bible, které potřebujete slyšet každý den, protože je důležité si je uvědomovat každou minutu svého života. Je to účet, který vždycky nakopne mou víru. 

 

Christian Mental Health (@christianmentalhealth) – účet, kde najdete povzbuzení, ale také rady, které vám mohou pomoci, když se necítíte psychicky dobře, když máte pocit, že Bůh je daleko a nemiluje vás. 

 

Foto: Anna Karešová

 

Instagramové účty pro ženy 

 

Protože jsem žena, mám tipy i na účty, které mohou být oporou ve víře především ženám, posilovat je v milování sebe sama, ostatních a Boha. Doufám, že mi mužští čtenáři odpustí, že pro ně tu sekce nebude, ale žádné instagramové účty zaměřené na kluky/muže/pány jsem nenašla. Tím chci vyzvat muže, kteří se cítí být povoláni pro něco takového, nebojte se a podporujte se navzájem ve víře. 

 

Názvy účtů zde již pouze vypíšu. Všechny mají stejnou funkci, stejné poslání. Všechny podporují ženy ve víře a v lásce a je jen na vás, který vám bude vyhovovat, který se vám bude líbit a bude vám předávat přesně to, co potřebujete. 

 

Girls Saved By Grace (@girlsavedbygrace)

Women of Faith (@womenoffaith)

Her True Worth™ (@hertrueworth) 

Confident Woman Co. (@confidentwomanco) 

 

Na závěr bych vás ráda vyzvala ke vzájemnému obohacení. Znáte-li nějaký účet, který vám každý den ukazuje na Boha a posiluje vás ve víře, napište jej do komentářů. Inspirujme se. Přibližujme se navzájem k Boží lásce.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787