I v téhle době bychom se pořád měli na něco těšit a z něčeho se radovat.  Pro děti začínají jarní prázdniny, které ale nemůžou strávit tak jako jindy. Nemáte-li vlastní chalupu, nikde vás neubytují, a proto přicházejí vhod jednodenní výlety. Zkuste se tedy například vydat do známého rekreačního střediska Železná Ruda v západní části Šumavy, které je vítaným cílem v zimě i v létě. Byli jsme tam minulý víkend, takže dobře vím, o čem píšu. Čeká vás hezký výlet ani ne 20 kilometrů dlouhý, a to buď pěšky, nebo na běžkách. 

 

 

Vlakem i autobusem

 

Do Železné Rudy se pohodlně vypravíte i hromadnou dopravou. Jezdí sem vlaky z Prahy přes Plzeň a v sobotu i v neděli sem míří ráno z hlavního města přímý autobus, který pak odpoledne zase sveze unavené, ale spokojené turisty a výletníky zpět. Pro nás ranní ptáčata z jižních Čech pak připadá v úvahu ranní vlak z Českých Budějovic přes Horažďovice a Sušici, a odtud vlakem přes Klatovy nebo přímým autobusem až do Železné Rudy. 

Cestou vlakem z Klatov můžete vystoupit na některých zastávkách ještě před Železnou Rudou. Například po projetí dlouhým tunelem u Špičáku vás čeká zasněžené nádraží pod sjezdovkou. Špičák sice stejně jako ostatní střediska není pro sjezdové lyžaře v provozu, ale zasněžené stráně lákají k procházkám i k sáňkování. My dojeli až do Železné Rudy a vydali se s běžkami na osvědčený výlet po okolí.

 

Po sjezdovce se dostanete až na tzv. Šumavskou magistrálu. 

 

Zakázaný Javor

 

Nejprve jsme se zastavili na náměstíčku u zdejšího kostela Panny Marie Pomocné z Hvězdy z 18. století. Barokní kostel na půdorysu šesticípé hvězdy je zajímavý svou architekturou i vnitřním vybavením. Mše svatá tu je v sobotu v 17 hodin. Od kostela jsme se v sobotu vypravili přes železniční přejezd a kolem hřbitova směrem na Debrník, odkud vede značená turistická trasa na běžkařskou tzv. Šumavskou magistrálu. O den později jsme se vyšplhali na magistrálu přímo po sjezdovce Samoty, kterou během slunečního dopoledne okupovaly desítky spokojených malých i velkých milovníků lyžování nebo sáňkování. Cestou se můžete rozhlížet a kochat, abyste viděli prázdné sjezdovky na Špičáku a za hranicemi nejvyšší vrchol Šumavy, oblíbený Velký Javor, kam nyní nesmíte. Vzpomněl jsem si, jaké to bylo před listopadem 1989, kdy snít o návštěvě sousedního Bavorska patřilo do říše pohádek. 

Nahoře sněhu habaděj a po oba dny byla protažená stopa pro běžkaře, kteří se zde věnují svému oblíbenému sportu. Můžete si vybrat, zda pojedete na jezero Laka, nebo se dáte doleva směr Gerlova Huť a Belveder. My se vydali vlevo. Asi po pěti kilometrech pohodlné jízdy dorazíte na Gerlovu Huť. Zdejší parkoviště bylo doslova přecpané auty včetně karavanů a nešťastní řidiči neukázněně parkovali i na křižovatce Železná Ruda – Klatovy – Hartmanice, takže si na své přišla i Policie ČR. 

 

Kostel v Železné Rudě.

 

Za medovou třináctkou

 

Přejdete silnici s běžkami v rukách a vydáte se směrem na Hofmanky pod Pancířem. Máte-li štěstí, tak jako v neděli my, doprovází vás celý den slunečné počasí a krásné vyhlídky do okolí. Cestou míjíte ostatní běžkaře a radujete se z faktu, že jste konečně vyměnili práci z domova a izolaci za výlet na čerstvém vzduchu uprostřed krásné šumavské přírody. Cesta vám vesele ubíhá, svačina z batohů mizí a čaj s rumem zahřeje. Na trase se zdravíte s dalšími nadšenci a za chvíli jste na Hofmankách. 

Zde vás čeká pořádný sešup dolů, ale v cíli budete odměněni. Zde je totiž restaurace a před ní stojí informační cedule s telefonními čísly, na která když zavoláte, dostane se vám od ochotného personálu zdejšího kvalitního piva v plastové láhvi. Marná sláva - není nad medovou třináctku. 

Dolů do centra Železné Rudy je to už asi jen 15 minut pohodlné chůze. Cestou se můžete zastavit a nakouknout do dvou otevřených bunkrů, které zde vznikly po roce 1948, abychom odtud mohli bdít nad imperialisty, kteří by si brousili zuby na naše socialistické vymoženosti. A minete zde i zastavení hezké kamenné křížové cesty ke kapličce na vrcholu. Doporučuji si pak také odskočit za keříčky, protože dole ve městě je už na vás moc vidět.

 

Závěrečná odměna na Belvederu.

 

Azyl mezi regály

 

A jste zase ve městě. Protože je turistické a informační centrum zavřené a v chladném kostele se moc nezahřejete, radím navštívit obě samoobsluhy, kde nenápadným bloumáním mezi regály vyčkáte doby odjezdu vašeho autobusu nebo vlaku. 

Výlet na Železnou Rudu se vyplatí, proto vám ho směle doporučuji, a už se těším, až se sem vypravíme příště s vědomím, že tu budeme moci někde legálně přespat a dát si v hospodě něco na zub, tak jako jindy. Kovidu se přitom nebojte, protože pobytem na čerstvém šumavském vzduchu a sportováním uděláte pro své zdraví a imunitu víc než sledováním televizních poplašných zpráv a rozčilováním se nad tím, že vakcíny pro nás nejsou a nebudou. Takže – horám zdar!

 

Text a fotky: Radek Gális, https://radekgalis.cz/

 

Cestou vás čekají krásné pohledy na okolí.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787