Intimní, ale silný filmový příběh dvou odlišných cílů. Jeden vysněný, druhý již prožívaný. Dva protipóly, které se snaží najít cestu k sobě. To je ve zkratce film Proxima. Francouzská scénáristka a režisérka Alice Winocour představuje snímek oceněný mimo jiné cenami na filmových festivalech v Torontu či v San Sebastiánu, který poukazuje na náročné povolání astronautky, respektive přípravu na tuto práci a zároveň na roli matky skloubené do jedné osoby. V této roli exceluje ve filmovém světě již dobře známá Eva Green.

 

Zdroj: Aerofilms

 

Astronautka Sarah má jeden velký sen. Dostat se do vesmíru. Když je vybraná, aby se v mezinárodním týmu vypravila na oběžnou dráhu, kde by pobývala asi rok, plní se jí její celoživotní přání. Na druhou stranu je ovšem také milující matkou, která sama vychová sedmiletou dceru Stellu; s manželem spolu nebydlí. Začíná pro ni obtížné období, kdy musí absolvovat tvrdý fyzický i psychický trénink a současně se chce stále starat o svou dceru.

 

Zdroj: Aerofilms

 

Film si hned od začátku vytyčuje jasný směr, jakým se chce brát, a pohybuje se především ve dvou hlavních rovinách. První rovinou je samotný výcvik. Ten se odehrává v ruském výcvikovém středisku Bajkal, kde jsou nastavena přísná pravidla. Stačí jedna chyba, jedno pochybení a dotyčný je ihned vystřídán připraveným náhradníkem, což na vlastní kůži pocítí i hlavní hrdinka Sarah. S přibývajícími dny a týdny přicházejí stále těžší cvičení. Veškerý průběh těchto tréninků je zobrazován velmi realistickým a nenuceným způsobem, k čemuž samozřejmě přispívá skutečnost, že se natáčelo ve skutečných lokalitách jako je Evropská kosmická agentura v Kolíně nad Rýnem nebo Hvězdné městečko poblíž Moskvy.

 

Zdroj: Aerofilms

 

Kromě nelehké přípravy Sarah jako jediná žena ve skupině naráží také na předsudky ze strany mužských kolegů v čele s americkým kapitánem lodě Shannonem v podání Matta Dillona. Ovšem svou houževnatou a odhodlanou povahou si Sarah postupně dobývá respekt i u zmiňovaného kapitána, ačkoli si několikrát sáhne na úplné dno svých fyzických i psychických sil. 

 

Zdroj: Aerofilms

 

Druhou, možná ještě významnější složkou snímku je vztah matky Sarah k dceři Stelle. Hned v úvodu snímku vidíme, jak si spolu hrají, čímž sledujeme, že i samotná Stella je už naplno ponořena do zájmu o vesmír. Přesně tento moment vystihuje celé jejich pouto. Sarah jednoduše žije svým velkým přáním stát se astronautkou, zároveň však nechce opomínat svou roli matky, která je pro ni rovněž velmi podstatná a důležitá. Sedmiletá Stella zase stále potřebuje nenahraditelnou mateřskou péči a lásku, kterou jí nikdo jiný nemůže poskytnout, přestože chápe, co pro matku znamená cesta na oběžnou dráhu.

 

Zdroj: Aerofilms

 

Jejich vzájemné interakce ve snímku rozhodně patří k nejsilnějším okamžikům filmu. Ať už spolu mluví po telefonu, přes videohovor nebo při osobním setkání, když Stella přijíždí za svou matkou do výcvikového střediska. Vždy scény patří k těm nejlepším, což se jen potvrdí v závěrečné pasáži.

 

Zdroj: Aerofilms

 

Je nutno vyzdvihnout jak dětskou herečku Zélie Boulant, která podává na svůj věk a nulové zkušenosti překvapivě velice zdařilý výkon, tak samozřejmě ostřílenou Evu Green, která znovu ukazuje své nepopiratelné herecké kvality a krade si snímek vlastně pro sebe.

 

Proxima je civilním, ovšem citlivým filmem, který přináší zajímavý pohled na nesnadnou úlohu ženy, matky a astronautky v jedné osobě. Díky realistickému zachycení přípravy na roční pobyt ve vesmíru a prvotřídnímu výkonu hvězdné Evy Green si snímek rozhodně najde své publikum, které nepochybně oslní. 

 

 

Proxima                                              Hodnocení: 75%

Francie, Německo, 2019, 108 min

Režie: Alice Winocour
Scénář: Alice Winocour
Kamera: Georges Lechaptois 
Hudba: Ryuichi Sakamoto 
Střih: Julien Lacheray 
Hrají: Eva Green (Sarah Loreau), Zélie Boulant (Stella Akerman Loreau), Matt Dillon (Mike Shannon), Aleksey Fateev (Anton Ocheivsky), Lars Eidinger (Thomas Akerman), Sandra Hüller (Wendy Hauer), Nancy Tate (Naomi Shannon), atd.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787