„Odtud Šárka skákala, aby se osvobodila?“ ptá se v nové televizní sérii Božena Němcová a zasněně se podívá dolů ze strmého srázu. Nevím, zda opravdu něco takového řekla skutečná Božena Němcová, s velkou pravděpodobností ne, ale tato věta naprosto přesně vystihuje romantický ráz zdejší krajiny. Nezáleží na tom, v jakém ročním období se do ní vydáte, pohltí vás za svitu slunce i mezi kapkami deště.

Zdroj: https://www.flickr.com

 

Pověst o Ctiradovi a Šárce známe snad všichni; její děj se odehrává v kontextu dívčí války, ve které bojují dívky v čele s Vlastou a proti nim stojí muži, v jejichž čele je Přemysl. Skupina těchto bojovných žen se dozvídá, že Ctirad pojede s družinou do vedlejší obce skrz šárecké lesy a Vlasta vymýšlí lest. Šárka je přivázána ke stromu a vzlyká natolik nahlas, aby ji kolem projíždějící Ctirad uslyší. Když procházíte Šáreckým údolím, nejednou vás napadne, kde se tahle scéna asi odehrávala. Ctirad Šárku rozváže, ta mu vypráví smyšlený příběh, zatímco se jeho muži opíjejí nabídnutou medovinou smíchanou s omamnými látkami. Poté Šárka vybídne Ctirada, aby zatroubil na roh, protože podle onoho smyšleného příběhu by se v okolí mohl vysytovat její otec. Okouzlený mladík její přání splní, čímž přiláká družinu žen, která vyvraždí jeho doprovod a jeho samotného odvede na Děvín naproti Vyšehradu a tam ho demonstrativně umučí. Traduje se, že Šárka nevyvázla bez trestu, dodnalo ji vlastní svědomí a ona se na jednom z nejvyšších vrcholů vrhla dolů; tomu místu se dodnes říká Dívčí skok. 

 

Zdroj: https://www.flickr.com

 

Jednou z možností je vyrazit ze zastávky Podbaba a začít oblastí Dolní Šárky. Půjdeme po červené trase, kde nás čeká několik zajímavých míst jako zřícenina Baba, o jejímž původu existuje několik teorií.

 

Zdroj: https://www.flickr.com

 

Další zajímavou památkou zde je kostel svatého Matěje, který podle pověsti uvedené v kronice Václava Hájka z Libočan nechal postavit Boleslav II. Pobožný v 10. století. Údajně zabloudil právě v části lesa, kde byla kdysi pobita Ctiradova družina. Tam jej ohrozil divoký medvěd, který místo střežil. Boleslav byl ale ochráněn mužem, který se náhle objevil a představil se jako Matěj. Jako výraz vděčnosti za záchranu života knížete zde byl později postaven kostel a podle uvedených pramenů byl vysvěcen svatým Vojtěchem. 1

 

Zdroj: https://www.flickr.com

 

Další zajímavou budovou je poměrně lehce přehlédnutelný zašlý zámecký domek, ten patří k zámečku Jenerálka, ve kterém byly vězněny děti těch, kdo byli popraveni za heydrichiády. Něco více o jejich osudu si můžete přečíst zde.

 

Pokud dáváte přednost spíš procházce přírodou, je možné vybrat si trasu přímo v Šáreckém údolí. Oběma cestami se dostaneme až k Dívčímu skoku, kde si můžeme zaslouženě odpočinout a užívat si výhled z jedné strany do údolí, z druhé na majestátní Prahu. 

Cestou odtud se můžeme vydat směrem k vodní nádrži Džbán, kde i v aktuálním zimním období, můžete narazit na otužilce koupající se navzdory ledu, pokrývajícímu hladinu. Samozřejmě je tu možnost se k nim připojit, ale sama jsem tu odvahu zatím neměla. 

Vodní nádrž Džbán z vrcholku soutěsky Džbán
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/

 

Na závěr si dovolím jednu zajímavost. Krása Divoké Šárky rozhodně není žádná povrchní záležitost, a to doslova - v jejím podzemí vybudovali nacisté kolem roku 1943 úkryt pro případ, že by byla bombardovaná Ruzyně; později na místě mělo být zbudováno letiště. Podzemí je z logických důvodů nepřístupné, ale nahlédnout do něj můžete alespoň skrze přiložené video: https://www.televizeseznam.cz/video/tajemne-podzemi/08-podzemi-sarka-63981011

 

Tipy na trasy:

doporučená trasa, po které narazíte na zmíněné památky (končí u zastávky Divoká Šárka)

velký okruh

malý okruh

další trasy

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787