Než se začtete do tohoto článku, chvilku uvolnění prosím! Dámy, vzpomeňte si na jeden z Vašich oblíbených kousků oblečení, které už se několik měsíců válí ve skříni bez využití, popřemýšlejte nad tím, jaké boty byste k němu využily a jakou barvu rtěnky byste zvolily: karmínovou, nebo tu s barvou čerstvých jahod? Pánové, vzpomeňte si na jednu z Vašich pěkných košil, jaké polobotky byste si vzali k ní? Hnědé, či černé?

 

https://www.flickr.com

 

Při takovém představování nás může přepadnout smutek. Přirozeně nás může mrzet, že už tak dlouho nemůžeme využít naše nejlepší věci a k životu nám po několik měsíců stačí až na výjimky tepláky a mikina. Můžeme to ale změnit! Divadla, kina ani plesy se ještě nějakou dobu neotevřou, ale zato se rozmohly akce online a ty mohou mít též příslušnou úroveň a styl!

 

Jednou z možností, jak nahradit návštěvu divadel, je platforma Dramox.cz. Nabízí široký výběr divadelních inscenací, z nichž některé bychom už nemohli vidět ani za ,,běžných” okolností. Na své si přijdou fanoušci populárních pražských divadel, ale také na těchto stránkách můžeme objevovat divadelní inscenace divadel regionálních, do kterých bychom se třeba z důvodu velkých vzdáleností nedostali. Můžeme tak vidět inscenaci Maryši ze zlínského divadla stejně jako Příběhy obyčejného šílenství z divadla Dejvického.

 

Jako většina kvalitních služeb ani tato není zdarma, stojí 299 korun za měsíc. Za pozornost rozhodně stojí skutečnost, že více jak polovina předplatného jde na podporu divadel, jejichž představení máte možnost za tuto symbolickou částku shlédnout. To znamená, že příjemně stráveným večerem, můžeme dělat de facto dobré skutky, a to je zajisté něco, co si přeje každý z nás!

 

Pokud dáváte přednost klasickým hrám, jsou ve výběru hry jako Hamlet, Evžen Oněgin, již zmíněná Maryša, nebo například Červený a černý, odkud pochází například replika ,,Je ovládán hroznou neřestí, myslí a uvažuje samostatně.” Pokud byste si chtěli osladit život špetkou humoru, mohu doporučit zpracování Moliérovy Školy žen, nebo Gogolovy Ženitby. Máte -li naopak chuť na něco vážnějšího, je na výběr například 1984 od George Orwella. 

 

Dalším projektem, který bych ráda představila, je Film naživo. Na jeho počátku byla divadelní hra Amerikánka hraná během jarního nouzového stavu na podporu organizace Medici na ulici. Emmu Černou neboli Amerikánku hrají Tereza Ramba a Eliška Křenková, výbornými hereckými výkony předávají příběh o síle, zklamání, opuštěnosti a mnoha pádech, na konci ale čeká sen, který provází naděje. Divadelní hra má sama o sobě neuvěřitelně silný příběh, který v nitru zanechá své stopy. Samotná divadelní hra ovšem zároveň také zahájila příběh další, příběh pomoci zpočátku již zmíněné organizaci a nyní pomáhá jednotlivým souborům, ať už divadelním, hudebním, nebo cirkusovým. Voucher, který vám zpřístupní všechny inscenace, stojí šest set korun, a přístup k jednotlivému filmu podle výběru stojí sto padesát korun, polovina této ceny podpoří umělce, jejichž tvorbu můžete na stránkách vidět,a druhá polovina je používána k rozšiřování výběru a přidávání nové tvorby. 

 

Výlet do divadla v obývacím pokoji může mít své kouzlo, ať už si vezmete sváteční oblečení, hezky se upravíte a načnete k tomu láhev kvalitního vína, nebo si po nepříjemném dni dáte sprchu, vezmete vytahané triko a schoulíte se s čajem pod deku. Hezký zážitek!

 

www.darujme.cz/projekt/1203787