Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc (dále VKH) je spolek, který se hlásí ke křesťanským hodnotám. Sdružuje studenty Univerzity Palackého a vyšších odborných škol v Olomouci, členy se ovšem mohou stát i sympatizanti mimo řady studentstva. Aktivity VKH v Olomouci nám přiblížila Kateřina Adamcová, předsedkyně rady VKH.

 

Zdroj: Člověk a víra

Co Tě přivedlo k tomu vstoupit do VKH rady?

 

Oslovila mě kamarádka, která studovala stejnou školu jako já a plánovala z rady odejít. A tak jsem si říkala, že by to mohla být super zkušenost i příležitost... A rozhodně nelituji! Stále se zde učím novým věcem, které bych asi bez VKH vůbec nepoznala. Takže kdo váháte, neváhejte a pojďte mezi nás!

 

Co je náplní VKH Olomouc?

 

Činnost VKH představuje především: 

  • přednášky a besedy s odborníky z různých oblastí a lidmi, kteří mají studentům co říci
  • duchovní obnovy, setkávání ve společenstvích
  • výlety, poutě, víkendové a sportovní akce
  • společenské události včetně organizování plesů a Církevních Silvestrů

 

Když se nyní nelze scházet, máte nějaký on-line program? Jaký?

 

Ano, v tomto semestru jsme měli pravidelný online program, který jsme sdíleli na sociálních sítích. Teď ve zkouškovém jsme trochu zvolnili, abychom se vám mohli v dalším semestru věnovat zase naplno.

Program bude mít sice mírné změny, ale pro představu bych ráda představila program minulého semestru, kdy jsme každé pondělí měli Motivační pondělí a v úterý následoval VKH filmový klubík. Středa byla za běžné situace pro nás velkým dnem, kdy jsme se společně scházeli na mši svaté a následoval společný program. I tento program jsme se snažili zachovat, i když v online formě. Ve čtvrtek jsme připravovali Duchovní zamyšlení a v pátek sportovní okénko s naším radním Martinem s názvem: Sportujeme s Martinem. Online forma nám dovolovala program i o víkendech, kdy naše radní Kája připravovala kulinářské okénko a vydávala nápady, návody, tipy a recepty na pečení v rubrice Pečeme s Kájou. Nedělní siestu s VKH jsme pojali různými tipy na knihy i s našimi osobními recenzemi.

 

Zdroj: Člověk a víra

 

Co plánujete v následujících měsících?

 

Určitě super program! :D Přesnou formu a náplň přizpůsobíme situaci. Co si budeme povídat, situace se mění každým okamžikem, což nás učí větší flexibilitě a vymýšlení různých řešení i forem pořádaných akcí.

Rádi bychom ale i tak zachovali akce, které v letním semestru již tradičně pořádáme. I když nejspíše budou mít jinou formu. Určitě se ale můžete těšit na křížovou cestu, přednášku zajímavého hosta a jiné. Kromě tradičních akcí se můžete těšit i na různé novinky, které pro vás již chystáme a vymýšlíme společně s radou VKH Olomouc.

 

Co Ti působení v radě dává/bere?

 

Co mi dává? To je spousta věcí. Nejvíce si ale asi vážím jisté formy seberozvoje a formulace osobnosti. VKH mě učí přijímat výzvy, kterým bych se nejspíš nebýt VKH obloukem vyhýbala a bála se jich. Ale právě nebýt těchto výzev, tak bych nepoznala takovou spoustu úžasných lidí s podobnými hodnotami a zapálením pro dobrou věc, pro Krista!

A co mi bere? Asi čas, ale spíš, než že mi ho bere, ho spíš smysluplně naplňuje.

 

Máš nějaký konkrétní tip, jak prožívat tuto dobu?

 

Naplno! Samozřejmě to bude asi jinou formou, než bychom si běžně představili život prožitý naplno. Ale i doba, kterou tu máme nyní, nám dává různé možnosti. Online svět má jisté limity, ale i benefity. Využijme jich smysluplně třeba pro komunikaci s našimi přáteli a kamarády. I v sebemenší úplně obyčejné věci lze vidět smysl a lze ji dělat naplno. Nepropadejme skepsi a depresi, a i když jsme teď doma třeba “uvězněni”, využijme ten čas, který nám byl dán.

Ráda hraji takovou hru. Hru na radost. Na všech věcech, které se mi dějí, se snažím vidět i pozitivní přínos, který mi dávají. Někdy je to těžké, ale ne nemožné. Také ráda vymýšlím různé alternativy činností, které bych ráda dělala, ale situace to neumožňuje. Napadá mě třeba situace, že bych zašla na bowling nebo nějakou takovou akci, ale to bohužel úplně nejde. Tak si doma s rodinou zahraji kuličky či uspořádáme venku koulovačku… No, vlastně to má od toho bowlingu docela daleko, ale zábavu si při tom užiješ taky. :D :D

 

Kači, díky za rozhovor a přeji ať se VKH v Olomouci daří.

 

Pokud studujete v Olomouci, sledujte facebook, Instagram a webové stránky VKH Olomouc, kde se můžete dozvědět o připravovaných akcích, ať už budou on-line či nikoliv.

 

www.darujeme.cz