U příležitosti druhého výročí od závěrečné mše 34. světového dne mládeže, které se konaly v Panamě, představili organizátoři oficiální hymnu příštího setkání, které by se mělo uskutečnit v roce 2023 v portugalském Lisabonu.

 

 

Uveřejnění hymny setkání je kromě jiného také radostné pozvání směřované mladým lidem z celého světa, aby vytrvali v pouti víry prostřednictvím Světových dnů mládeže (SDM), společně se modlili a těšili se na další setkání se Svatým otcem. „Zpěvem této hymny jsou mladí lidé z celého světa vyzýváni, aby se ztotožnili s Pannou Marií a zapojili se do služby, poslání a přeměny světa,“ vysvětlují lisabonští organizátoři v oficiálním prohlášení. Hymna s názvem „Há Pressa no Ar“ (Ve vzduchu je spěch) je inspirována tématem příštího SDM, kterým jsou slova z evangelia sv. Lukáše „Maria se vydala na cestu a spěchala.“ (Lk 1,39).

„Toto téma (...) mě přimělo zhodnotit můj vztah k mé Matce, a tak se tvůrčí proces slov pro mě proměnil ve velmi hluboký čas modlitby“ vysvětlil P. João Paulo Vaz, který je autorem textu písně. „Melodie, která se zrodila před textem, byla složena v malé místnosti na podlaze o samotě a je složena tak, aby propojila celou komunitu“ dodal při prezentaci hymny učitel a také hudebník Pedro Ferreira.

Hymna, vybraná prostřednictvím národní soutěže z více než 100 návrhů, byla zveřejněna na oficiálních kanálech SDM Lisabon 2023 ve 2 verzích: portugalské a mezinárodní.
Její prezentace u příležitosti výročí předchozího SDM nám také připomíná, že tato setkání jsou jako štafeta, která pokračuje v průběhu let a přináší dobré výsledky jak pro účastníky setkání, tak pro místní církev, která je vítá. A právě o plodech, které mohou SDM přinést v životě mladých lidí a církve, hovoří Victor Chang, výkonný tajemník organizačního výboru SDM v Panamě 2019: „Po SDM 2019 došlo k mnoha změnám, ale nejdůležitější je větší vedení mladých lidí v naší církvi a v různých oblastech. Mladí lidé prošli od přijímání k činům. (...) I my, kteří s nimi pracujeme a pro ně, jsme si vědomi jejich role a potenciálu, jsme připraveni dát jim jejich prostor a doprovázet je na této cestě. Toto je změna paradigmatu.“

 

Zdroj: Dikasterium pro laiky, rodinu a život, církev.cz 

Autor článku: Tereza Myslilová