Na poli aplikací zaujímají ty křesťanské jen velmi malé místo, o to větší pozornost věřících je upřena na každou z nich. Které aplikace stojí za to mít ve svém mobilu a jak nás mohou doprovázet na naší duchovní cestě?

 

zdroj: flickr.com

 

iZIDOOR

Jedním z průkopníků mezi českými aplikacemi s křesťanským duchovním obsahem byl iZIDOOR z dílny Salesiánského mediálního centra. Jde o uživatelsky přívětivou aplikaci, jejíž design odpovídá současným trendům a zároveň neodvádí pozornost od toho hlavního, čímž je v tomto případě obsah. 

 

Aplikace sama o sobě je velmi zajímavá, stejně jako patron internetu sv. Isidor ze Sevilly, po kterém je pojmenována. Najdeme v ní šest přehledných sekcí, které nám nabízí podněty v duchovní oblasti - každý den nový citát, týdně úryvek z evangelia doplněný o komentář a nebo třeba text z knihy z nakladatelství Portál. Uživatelé se mohou spojit v modlitbě za sdílené úmysly a nebo si nastavit upomínku k návštěvě aplikace (k modlitbě). 

 

iZIDOORa schválně uvádím hned na prvním místě, protože se podle mě jedná o nejlepší počin mezi českými aplikacemi. Za vývojem stojí stabilní tým mladých nadšenců, kteří aplikaci stále udržují aktuální a přehlednou. Samotný obsah je pak ideální především pro mladé věřící, kterým nestačí při modlitbě pouhé odříkávání naučených modliteb a chtějí načerpat inspiraci pro svůj každodenní rozhovor s Bohem, nicméně aplikace dobře poslouží i rodičům a pracujícím, kteří chtějí udělat alespoň malý krok směrem k pravidelnější a hlubší modlitbě. 

 

S  Bohem na cestách

Ani Paulínky a jejich nakladatelství nezůstaly pozadu a z jejich dílny vzešly už dvě aplikace. První z nich vznikla paralelně se stejnojmennou knihou S Bohem na cestách a obě, knížka i aplikace, si kladou za cíl doprovázet věřící na jejich cestách - ať už jde o čas strávený na dovolené, na pouti či ve dnech volna. Útlá knížečka ani aplikace sama nemohou být dlouhodobým zdrojem inspirace, nicméně na cestách jistě půjde o vítané zpestření obvyklého duchovního života. 

 

KANCIONÁL

Elektronická verze oblíbeného tištěného zpěvníku duchovních písní, které doprovázejí téměř každou mši svatou v České republice, jistě najde četné uplatnění během celého roku. Ať chceme nebo ne, moderní technologie pronikají i do našich kostelů a snad v každé farnosti už můžeme vidět účastníka mše svaté sledujícího text a noty v mobilu. I ten největší konzervativec nemusí mít vždy Kancionál po ruce a minimálně pro tyto chvíle se hodí mít staženou aplikaci k dispozici. Kromě textů a notového zápisu nabízí aplikace, stejně jako tištěná verze, texty modliteb, zpovědní zrcadla i základní informace ke svátostem a liturgii samotné.

 

Zpěvník pro scholy

Poměrně nová aplikace doprovází webové rozhraní Zpěvníku pro scholy. Aplikace samotná se samozřejmě průběžně zdokonaluje a s každou další změnou je uživatelsky přívětivější. Každý muzikant a zpěvák však jistě bez problémů potvrdí, že aplikace tohoto typu tu chyběla. Hlavním cílem aplikace je shromáždit noty, texty a akordy na jedno místo tak, aby člověk nemusel hledat kýženou píseň fyzicky v různých zpěvnících.

O aplikaci Zpěvník pro scholy jsme nedávno vydali tento článek.

 

Bohoslužby ČR

Jednoduchá aplikace doprovázející portál bohosluzby.cirkev.cz pomáhá s vyhledáváním přehledu bohoslužeb, které se konají v okolí vámi určeného místa. Aplikace vám může velmi dobře posloužit na cestách i kdykoliv jindy. V současné době se pro přehled konaných bohoslužeb vyplatí zavítat také na server www.mseonline.cz, který nabízí aktuální přehled mší svatých vysílaných online s odkazem na vysílání.

 

TV Noe a Radio Proglas

Své vlastní aplikace mají také křesťanská média; po stažení umožňují především rychlý přístup k archivu pořadů a k živému vysílání.

 

Tweetuj s Bohem

Druhá z aplikací vytvořených ve spolupráci s nakladatelstvím Paulínky je Tweetuj s Bohem, v originále Tweeting with God. Mezinárodní projekt, přeložený do mnoha jazyků včetně češtiny, odstartovala kniha Michela Remeryho. V aplikaci najdeme krátké odpovědi na otázky, které v průběhu duchovního vývoje trápí řadu křesťanů. Pokud si je netroufáme položit nahlas, odpovědi na ně se můžeme dočíst právě v aplikaci Tweetuj s Bohem. Aplikace může být skvělým odrazovým můstkem pro hlubší porozumění životu v církvi obzvláště v období, kdy mladí začínají podrobovat náboženství, ve kterém byli odmala vychováváni, kritickým otázkám. 

 

Průvodce liturgickým obdobím od Biskupství brněnského

Aktuálně se nacházíme v liturgickém mezidobí, nicméně pro dvě speciální liturgická období každoročně vydává Biskupství brněnské brožuru a také aplikaci. Malý průvodce postní dobou a Průvodce adventem nabízí denně duchovní impuls v podobě biblického citátu, který s daným obdobím souvisí. A proč právě v postu a adventu bychom si měli číst „ještě něco navíc“? Půst i advent jsou období, která nás připravují na něco většího, vyzývají nás k prohloubení vztahu s Bohem, a tak není divu, že právě v tomto čase mám k dispozici duchovní průvodce v podobě aplikace.

 

Jsme na konci našeho výčtu aplikací, který neměl za cíl obsáhnout všechny křesťanské aplikace dostupné v češtině. Pokud vám tu však chybí něco, s čím máte sami dobrou zkušenost, neváhejte se s ostatními podělit o tipy v komentářích!

 

autorkou textu je Eliška Dřevěná

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787