Nevede tam silnice ani značka, údolí je přístupné pouze pěšky. Z bývalé sudetské osady Königsmühle zbyly jen ruiny, které zde žijí v symbióze s krásnou okolní přírodou Krušných hor. Chráněné rostliny a živočichové či zbytky pohnuté historie však nejsou tím jediným, na co při návštěvě Königsmühle narazíte. V rámci česko-německé spolupráce se sem každoročně sjíždějí umělci na Land Art festival a z opuštěné osady se stává umělecké dílo. Landartová díla pak zdobí Königsmühle po celý rok a zaručeně vás při návštěvě i díky nim ovane silný genius loci. Pokud snad ještě neobouváte pohorky, pokračujte ve čtení a zjistěte, že na toto místo opravdu stojí za to se vypravit.

 

Land art. Zdroj: flickr.com

 

Königsmühle, tedy Königův nebo Královský mlýn, se nachází u města Loučná pod Klínovcem v Krušných horách. Krušné hory samotné by neměly uniknout vaší pozornosti zejména proto, že to byly dlouho hory opuštěné, a tudíž v nich příroda dostala šanci znovu převzít vládu, a také tam díky tomu nepotkáte davy turistů. Pokud se do Königsmühle vydáte autem, je možné ho nechat na 2 km vzdáleném parkovišti v Háji. Jestliže zvolíte hromadou dopravu, nabízí se vyjít ze zastávky Loučná nebo Kovářská. To, že se nedá až k místu dojet autem, zabraňuje většímu přílivu turistů a vám budou odměnou za výšlap ticho a klid. V takovém tichu budete mít možnost poslouchat zpěv ptáků (místo je Ptačí oblastí Natura 2000) a těšit se květinami, díky kterým je údolí evropsky významnou lokalitou vzácných druhů rostlin. Z jedné strany vás budou obklopovat velké louky a z druhé tajemné lesy. Celým údolím navíc protéká Černý potok, na kterém stál mlýn, který dal místu jméno.

 

Pohled na údolí. Zdroj: flickr.com

 

Krásná příroda však není tím jediným, proč je Königsmühle kouzelným místem pro návštěvu. Ze stovek osad a vesnic v Sudetech, které byly po druhé světové válce srovnány se zemí, je Königsmühle jednou z mála, které se částečně zachovaly, a to včetně zbytků mlýnského kola. Jak je možné, že tuto osadu nepotkal stejný osud jako ostatní? Díky své poloze a obtížnému přístupu se sem československá armáda se svými těžkými demoličními stroji nemohla dostat, a tak bylo domluveno, že domy rozeberou obyvatelé okolních vesnic. Těm se ale těžké kameny z obvodových zdí nechtěly tahat a díky tomu tam stojí dodnes. Před odsunem německých obyvatel zde stálo šest domů, ve kterých bydlelo asi padesát lidí. Mlýn v té době už nefungoval. Dnes v místě podle oficiálních dokumentů žádné domy nestojí a z původních obyvatel žije už jen jeden, paní Rosemarie Ernst, která musela obec opustit, když jí byl jeden jeden rok, a nyní místo pravidelně navštěvuje a udržuje. Podle jejích vzpomínek to byl již tenkrát konec světa. Jinak se toho ale o historii osady mnoho neví; na svém místě stojí již tři sta let, fungoval zde mlýn na obilí a procházela jí obchodní cesta z Čech do Saska. Úvoz byl pět metrů hluboký, aby projíždějící vozy unikly pohledu lapků.

 

Ruiny domů. Zdroj: flickr.com

 

V roce 2012 se skupina českých a německých dobrovolníků rozhodla místu vrátit smysl pomocí umění. Uspořádali tu první Land and Art festival v Česku, který se od té doby koná každoročně koncem léta. Na návštěvníky tu čekají divadelní představení, koncerty, workshopy, akce pro děti, básnická čtení a především land art, konkrétně sudetské land art. Ptáte se, co land art vlastně je? Land art neboli zemní umění vychází z uzavřených galerií do otevřené přírody, interaguje s ní, využívá ji explicitně pro svou tvorbu a po vytvoření zůstává na konkrétním místě a nechává živou přírodu, aby ho přijala do sebe. Pro land art je zásadní vztah umělce a krajiny. Sudetský land art navíc pracuje s tématem vystěhované německé menšiny a s následky tohoto odsunu. Materiály, ze kterých vznikají umělecká díla, jsou přírodní a mezi oblíbené patří například dřevo, květiny a vlna. Důležitější než výsledek tvorby, který často zmizí, je proces tvorby. Některá díla nicméně v Königsmühle zůstávají a můžete je vidět celoročně. Pro celý festival je zásadní česko-německá spolupráce. Veškerý program je dvojjazyčný, umělci pocházejí z obou zemí a historickými křivdami rozdělené národy tu docházejí smíření a společná tvorba je opět spojuje.

 

Nejslavnější místní dílo - ruce, které vystupují z močálu. Zdroj: flickr.com
Některá díla příroda rychle odnese. Zdroj: flickr.com

 

Některé umělecké instalace tematizují Marcebilu, tajemnou vládkyni a patronku Krušných hor. O této ženě panují mnohé pověsti a báje, ale všechny se shodují na tmavé barvě jejích vlasů, které přecházejí v mlžný závoj. Mlha je pro Marcebilu zásadním atributem a pokud na svém výletě na mlhu narazíte, můžete se po Marcebile poohlédnout a popovídat si s ní, protože tím ji potěšíte nejvíce.

 

Marcebila. Zdroj: flickr.com

 

I v těchto zimních měsících, kdy je osada ještě více odříznuta od okolního světa sněhem, má cenu Königsmühle navštívit. Funguje tu útulna, již zprovoznili dobrovolníci z festivalu a která je volně otevřena všem návštěvníkům. Můžete si v ní zatopit v kamnech, v teple se najíst potravin, které tu někteří návštěvníci z dobré vůle nechávají, a zase zásoby doplnit něčím, co přinesete vy. Pokud vás zaujal festival a chtěli byste ho navštívit, zapište si termín letošního ročníku: 27. - 29. 8. 2021. Více informací naleznete na stránce konigsmuhle.cz. Rozhodně se ale nebojte Königsmühle navštívit i mimo festival, kdy je na místě méně rušno a máte možnost si prohlédnout, co příroda a čas učinili s uměleckými díly, a třeba i přidat nějaké své land artové dílo.

 

Zdroje:

http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=4047

https://konigsmuhle.cz/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12072033166-artzona/219542150100018/video/722173

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787