Pokud uvažujete o studiu, nebo právě studujete na vysoké škole, rozhodně by vaší pozornosti neměla uniknout nabídka vyjet na zkušenou do světa s programem Erasmus. Za takovýchto podmínek a tak snadno už by se vám nemuselo nikdy povést navštívit vysněnou zemi. Rozhodnout se a učinit první kroky nemusí být jednoduché, ale pokud se k Erasmu odhodláte, odměnou vám bude nezapomenutelná vzpomínka na celý život.

 

zdroj: flickr.com

 

Na internetu můžete najít mnoho článků, které vyjmenovávají jednotlivé důvody, proč je Erasmus dobrý a co vše můžete díky němu získat. Každopádně do těchto seznamů patří prohloubení znalosti cizího jazyka, poznávání nové země a kultury, finanční příspěvek na studium, seznámení se s lidmi z celého světa a nová přátelství. Kromě těchto nesporných výhod se často s Erasmem spojuje hodně zábavy, párty a alkoholu. Těm, kdo takto rádi tráví čas, se z Erasmu opravdu může stát jedna velká dovolená. Těmto, ale obecně všem, kteří jsou rádi společensky aktivní, bude nejlepším průvodcem místní ESN (Erasmus Student Network – organizace tamějších studentů, která pořádá různé společenské akce pro studenty na Erasmu). Pokud však patříte k introvertnější části studentstva nebo nejste příznivci divokých večírků, nenechte se touto představou o Erasmu zastrašit a přistupte k pobytu v zahraničí jinak. Na evropských univerzitách často vyučují nejlepší odborníci ve svém oboru a pokud si před cestou dáte práci s vyhledáváním, kde zrovna působí přední profesor vašeho oboru, může vám být čas strávený na Erasmu velkou inspirací a posunem ve studijním a potažmo i profesním životě. Čeká vás objevování místních knihoven, studoven a kaváren, kde se nad knihou seznámíte s novými lidmi minimálně stejně snadno jako na párty.

 

Nemusíte hned na Erasmu potkat svou novou lásku, i když i to se často stává, abyste si z pobytu v zahraničí odnášeli silné zážitky a novou perspektivu na svůj život. Možná právě ty aspekty, které se vám ze začátku zdají nejméně přitažlivé a které v propagačních letácích nikdo neuvádí, budou nakonec ty, které zpětně nejvíce oceníte. Připravte se například na papírování, při kterém možná několikrát budete mít chuť to vzdát, ale vytrvat a zatnout zuby se v tomto případě vyplatí. Vystoupení ze své komfortní zóny a překonání se jsou jedněmi z nejcennějších zkušeností z Erasmu a okusíte je již v rámci přihlašování ještě dávno před odjezdem. Nutnost dělat věci, které by vás v rodné zemi ani nenapadly, je hlavně v prvních týdnech a měsících na denním pořádku. Ať už jde o založení bankovního účtu v cizí zemi, ztrácení se při hledání školní budovy a správné učebny, oslovování profesorů v cizí řeči nebo o pronikání do systému menzy a úspěšné naobědvání se. Ve městě, kde neznáte nikoho a nerozumíte dokonale jazyku se i nejběžnější úkoly mohou stát výzvou. Zní to děsivě? Ano, ale o to právě jde! Když nevystoupíte z lodi na moře, nikdy se nenaučíte chodit po vodě.

 

Po jednom či dvou semestrech se budete vracet domů s taškou plnou dárků pro rodinu, s kontakty na kamarády po celém světě a plány je navštěvovat, těšíce se na český chleba, ale hlavně s vědomím, že jste to zvládli! Dokážete se o sebe postarat, umíte požádat o pomoc, zkrátka se na sebe můžete spolehnout. Nebyli jste jen turisty, ale stali jste se skutečnými místními studenty, kteří vědí, kudy je nejrychlejší cesta do centra, na jakou přednášku můžete dorazit se zpožděním a kde prodávají nejlepší koláče.

 

Nasnadě je v současné situaci otázka, zda všechno to, co se na Erasmu zdá přitažlivé, nezkazí epidemie, kvůli které se může stát, že svůj pobyt strávíte zavřeni na cizí koleji s online výukou, pokud vůbec bude možné vyjet. Toto riziko před námi všemi samozřejmě stojí a je možné, že Erasmus v probíhající epidemii bude mít zcela jinou podobu. Na základě předchozích úvah ale k tomuto riziku můžeme přistoupit s vědomím, že čím více překážek, tím silnější dojdeme do cíle. I Erasmus, na kterém strávíte většinu času v pokoji, rozhodně přinese něco nového a dobrého do vašeho života.

 

Proti výjezdu na Erasmus mnoho studentů argumentuje tím, že jim jejich škola neuznává kredity ze zahraničí nebo že si v cizině nemůžou splnit vše podle českého studijního plánu, a tím pádem, že by si museli celkovou dobu studia prodloužit a tím ztratili rok života. I pokud k prodloužení studia dojde, rozhodně bych na základě své zkušenosti nehovořila o ztrátě. Zaprvé proto, že život nezačíná až po studiu nástupem do zaměstnání, nýbrž samotné studium je už životem, a nejen přípravou na něj. Zadruhé, i pokud by někoho přesto trápilo prodloužení studia, mohu vám slíbit, že jeden rok na Erasmu vydá, co se zážitků a nabitých zkušeností týče, minimálně za dva roky, čímž pádem vlastně rok života získáte.

 

Na závěr je ještě důležité říct, že možnost vycestovat přes Erasmus nebo i nějaký další program není jen pro studenty vysokých škol. Pokud zrovna studenti nejste a rádi byste se na nějaký pobyt vydali, prozkoumejte svoje možnosti třeba tady!

 

autorkou textu je Klára Staňková

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787