Zkušený americký scenárista Aaron Sorkin, autor scénářů k filmům jako Soukromá válka pana Wilsona, Sociální síť nebo Moneyball, přichází se svým druhým režijním počinem. Po svém debutu Velká hra se vrací na pole soudního dramatu, ze kterého odstartoval svoji profesionální kariéru. V roce 1992 napsal divadelní hru s názvem Pár správných chlapů, se kterou zaznamenal velký úspěch a podle níž vytvořil scénář pro stejnojmenný snímek s Tomem Cruisem v hlavní roli. Zachycení soudního líčení je očividně jeho parketa, jelikož Chicagský tribunál je nejen výtečným zástupcem tohoto žánru, ale také horkým favoritem k získání několika sošek Oscara.

 

Zdroj: CSFD

 

Film, který 16. října 2020 uvedl streamovací gigant Netflix na své platformě, přibližuje skutečné události roku 1969, kdy byla federálním soudem USA souzena tzv. Chicagská sedmička (původně Chicagská osma), kterou tvořili Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines, Lee Weiner a Bobby Seale. Všichni byli obviněni ze spiknutí a podněcování nepokojů, kterých se měli dopustit během protestů proti válce ve Vietnamu při příležitosti národního sjezdu Demokratické strany v Chicagu, ve státě Illinois, v srpnu 1968.

 

Zdroj: CSFD

 

Chicagský tribunál má velmi ostrý a nečekaný úvod, kdy se nám v rychlém sledu přestaví hlavní aktéři. Pro diváka může být tak rychlé uvedení ústředních postav poněkud matoucí a nepřehledné, ovšem během následujících minut po zahájení přelíčení se každý velice snadno zorientuje, kdo stojí, resp. sedí na které straně soudní lavice. A to i bez faktických znalostí, i když vědět něco málo o historickém pozadí kauzy může pomoci k uvědomění si, o jaký obrovský proces tehdy šlo. Avšak i bez toho si člověk užije skvělé soudní drama, které ho naprosto pohltí a může se stát, že se budete sami cítit jako obžalovaní. Tím hlavním, čím si film diváka získá, jsou výborně napsané postavy.

 

Zdroj: CSFD

 

Jednotlivé stěžejní postavy nejsou černobílé, ale ukazují se v plastické podobě. Dokážou přesně formulovat názory, za které bojují. Nevyhýbají se však ani jízlivým a urážlivým reakcím na adresu soudce. Nejsilnější hlas v tomto ohledu mají Abbie Hoffman a Jerry Rubin, zakládající členové hnutí Yippies, kteří zesměšňují soud, jak jen to jde. Taktéž Bobby Seale, spoluzakladatel Černých panterů, stále opovrhuje soudcem, jelikož nemá svého advokáta. Diváky zaujme také samotný soudce, který je od začátku velmi protivný a zaujatý proti obžalovaným. Nelze nezmínit obhájce William Kunstlera a na opačné straně Richarda Schultze, zápolící o vítězství svých klientů.

 

Zdroj: CSFD

 

Můžete mít sebelépe napsané postavy, ale bez kvalitního hereckého obsazení toho málo zmůžete. Film má to štěstí, že do něj byl obsazen dostatečně silný tým herců, kteří odvádějí precizní práci. Ať už je to Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Eddie Redmayne, John Carroll Lynch, Yahya Abdul-Mateen II, Joseph Gordon-Levitt, Mark Rylance, Frank Langella nebo Michael Keaton v epizodní, ale důležité roli, všichni si zaslouží slova chvály. Bez nich by snímek rozhodně neměl tak pozitivní ohlasy.

 

Ačkoli se jedná o soudní drama a ze soudního dvorce téměř neodejdeme, snímek přináší také scény, které přibližují okamžiky protestů. Hromadné střety mezi policií a demonstranty jsou natočeny působivě; intenzitu brutality a násilí mezi těmito tábory umocňují skutečné černobílé záběry z inkriminovaných událostí. 

 

Zdroj: CSFD

 

Hlavní kouzlo ovšem tkví v atmosféře soudní síně: ve vyslýchání svědků, neustálém přerušování soudu ze strany obžalovaných nebo lítém boji mezi právními zástupci obou stran.

 

Chicagský tribunál je v první řadě výborným žánrovým filmem, jaký tu už dlouho nebyl. Těží ze svého výtečného scénáře, excelentního obsazení, stejně jako atmosféry soudního dramatu na pozadí skutečného příběhu. A v druhé řadě je to snímek, který si může dělat velké naděje, co se týče šancí na ceny americké Akademie.

 

 

Chicagský tribunál                           

 

Hodnocení: 85%
 

USA / Velká Británie, 2020, 119 min

 

Režie: Aaron Sorkin
Scénář: Aaron Sorkin
Kamera: Phedon Papamichael 
Střih: Alan Baumgarten
Hudba: Daniel Pemberton 
Hrají: Sacha Baron Cohen (Abbie Hoffman), Jeremy Strong (Jerry Rubin), Eddie Redmayne (Tom Hayden), Alex Sharp (Rennie Davis), Frank Langella (Julius Hoffman), Joseph Gordon-Levitt (Richard Schultz), Mark Rylance (William Kunstler), John Carroll Lynch (David Dellinger), Yahya Abdul-Mateen II (Bobby Seale), Noah Robbins (Lee Weiner), Daniel Flaherty (John Froines), Kelvin Harrison Jr. (Fred Hampton), Michael Keaton (Ramsey Clark)

 

 

www.signaly.cz/podporte