Jsme skupina lidí, kteří chtějí usnadnit práci všem, kteří pracují s českou nebo slovenskou křesťanskou hudební tvorbou. V dnešní době, kdy jsou materiály i potřebné know-how roztroušeny po mnoha různých místech na internetu nebo v papírových sbornících a zpěvnících, chceme nabídnout rychlou a praktickou alternativu.

 

ProScholy.cz

 

Kdy vznikl nápad vytvořit Zpěvník pro scholy?

 

Nápad vyrobit komplexní zpěvník křesťanských písní přišel před dvěma lety. Tou dobou jsem již nějaký čas vedl farní scholu a čím dál častěji jsem naříkal nad tím, jaký je v naší české tvorbě nepořádek. Pokud jste někdy udržovali notový archiv materiálů farní scholy nebo kapely, asi to znáte. Všudypřítomný zmatek doplňují roztrhané papíry různých velikostí a různě rozmazaných skenů a nakonec chybí ty materiály, které jsou tou dobou nejvíc potřeba.

 

zdroj

 

Za jakým účelem Zpěvník pro scholy vznikl?

 

Zpěvník pro scholy vznikl jako možnost snadno se dostat k duchovním písním, které máme rádi. Je to nástroj, který může usnadnit práci. To je jeho poslání: chceme pomáhat těm, kdo zpívají a hrají Hospodinu. Spousta z nás to dělá ve své farnosti neprofesionálně, na koleni a s velkým vydaným úsilím. Víme, že někdy je to hodně náročné a skutečnost, že některé písně ani nejde rozumně dohledat na internetu, tomu moc nepomáhá. Zpěvník se lidem snaží jít naproti, chceme to křesťanským hudebníkům co nejvíc ulehčit a tuto náročnou službu jim zpříjemnit.

logo
zdroj

Pro koho je zpěvník určen?

 

Zpěvník vznikl na pomoc komukoli, kdo se chce modlit hudbou. Myslím, že to je dost široká skupina, protože každý k duchovní a liturgické hudbě přistupujeme jinak. Za mě osobně je velkým plusem snadnější výběr repertoáru pro naši scholu. Někdy je Zpěvník jediná možnost, jak zpívat na nějaké speciální mši v terénu - třeba během letního tábora.

 

Co všechno lze ve Zpěvníku pro scholy najít?

 

Aktuálně máme v databázi 1 756 písní, 1 001 z nich už má přepsané texty s akordy a dá se používat z webu i z mobilních aplikací. U velké spousty písní jsou přidané nahrávky z YouTube, Spotify a SoundCloud, takže si může člověk poslechnout některé veřejně dostupné zpracování. U některých písní jsou k dispozici materiály od Karla Řežábka. U písní se taky postupně začínají objevovat jednohlasé notové sazby, které bude možné zobrazit rozumně i na telefonu, podobně jako u mobilního Kancionálu.

 

Písně lze hledat podle štítků, jazyků nebo období liturgického roku. Databáze už si toho pamatuje velkou spoustu a je těžké tu všechno krátce vyjmenovat. Velmi užitečná mi přijde evidence autorů u většiny písní a odkaz na případné cizojazyčné originály, pokud je píseň přeložená.

 

Kolik lidí v tomto projektu pracuje?

 

Tím, že jsme projekt složený z dobrovolnických řad, kolísá to. Ve špičkách je to kolem třiceti lidí. V našem interním slacku je nás aktuálně padesát čtyři. Teď během karantény je to pro nás dobrá příležitost připravovat pro křesťanské hudebníky a scholy nové služby a funkce, takže se všechno hýbe hezky kupředu.

 

Je možné se přidat nebo je nutné mít nějaké speciální znalosti? Pokud ano, jak?

 

Je možné se přidat a nebojte, pokud chcete sloužit s námi, není to podmíněné žádnou speciální odborností. Naopak rádi předáváme naše získané know-how a rádi se s vámi o ně podělíme. Stačí mít dobrou vůli a zápal pro věc, o zbytek se postaráme. Sháníme kolegy dobrovolníky do týmu redakce i nové vývojáře, připravujeme totiž několik nových služeb. Pokud máte zájem, můžete se k nám přidat na proscholy.cz/join

 

Jaké novinky ve zpěvníku chystáte?

 

V naší roadmapě na 2021 je toho velká spousta. Jednou z nějvětších novinek příštího roku budou uživatelské účty. Uživatelé si budou moci synchronizovat své playlisty a výběry písní mezi různými zařízeními a taky bude možné si je sdílet mezi celou scholou nebo spolčem. Takže si budu moci naklikat na notebooku playlist, třeba na chvály příští sobotu, a ten se mi hned načte do mobilu i do tabletu. 

 

Další velkou novinkou je služba regenschori.cz, určená pro varhaníky, chrámové sbory a jejich vedoucí. Ta je aktuálně ve veřejném beta testování a můžete si ji vyzkoušet online. Je to komplexní hudební databáze a kromě kytarovek v ní bude možné najít varhanní písně, chorály, ale i aranže rytmických písní. 

 

Zajímavou novinkou, kterou teď dále testujeme, je generování playlistů na mši podle liturgického kalendáře a jeho provázanosti s jednotlivými písněmi. Představte si, že vám appka nageneruje playlist písní ke mši, které se budou hodit a ještě budou korespondovat např. s evangeliem pro ten daný den.

 

Za přiblížení projektu Zpěvník pro scholy děkuji Michaelovi Dojčárovi.

 

www.darujeme.cz