Vánoce jsou pro rodiny s dětmi na jednu stranu nejkrásnějším obdobím roku, s podmanivou atmosférou, se spoustou až magických chvil, tajemnem a zároveň příležitostí k neskrývané radosti. Návštěvy blízkých už není kam odkládat, je čas procházek a klidného spočinutí. Pro rodiče to ovšem není zadarmo - prostor pro kouzlo Vánoc je třeba vytvořit.

 

www.flickr.com

 

Zatímco děti se prostě těší, maminky a tatínkové po nocích pečou, uklízejí, hledají v e-shopech vysněné dárky a nad kalendářem si rvou vlasy, jak to vše stihnout. Letos sice odpadly vánoční besídky, ale zase přibyly starosti s tím, koho je rozumné navštívit osobně a kdo by měl být raději chráněn před případnou nákazou. Na výstavy se nedostaneme, i prohlídky betlémů je lepší si odříct, abychom zbytečně neriskovali. Každoroční jistotu „duchovní složky“ v půlnoční mši bude  mnoho z nás muset oželet, protože se nevejdou do stanovených limitů. A navíc – čas, kdy přípravy vrcholí, letos prožijeme se všemi dětmi doma, takže na Štědrý den už si možná polezeme trochu na nervy. Zkusili jsme tedy v redakci dát hlavy dohromady, poptat se kamarádek a kamarádů a sepsali vám pár tipů.

 

Příprava Štědrého dne:

 

Nejlepší možnost, tedy mít vše do pátku 18. 12. připravené a užít si pět dní předvánoční atmosféry v klidu, už jsme prošvihli. Proto vycházíme z předpokladu, že ještě vše chystáme.

 

  • Bude potřeba zabavit děti. Část obstará televize s pohádkami, ale tento čas chceme minimalizovat. Nabízí se tedy možnost vysílat děti s tatínky na procházky, ale to také nejde pořád, zvlášť, když tatínkům prázdniny neprodloužili. Děti mohou připravovat nepečené cukroví (nebo pod dozorem i pečené), vyrábět věci na výzdobu bytu nebo třeba přáníčka – ta nejen pro rodinu, ale třeba i pro lidi, kterým je možná nikdo jiný nepošle. Můžete se domluvit s místním domovem důchodců, léčebnou dlouhodobě nemocných nebo sociálním odborem. Na Štědrý den pak můžete všichni, nebo jen děti s tatínky, přáníčka odnést tam, kde udělají radost.
     
  • Děti, které ještě nemají připravené dárky, mohou nějaké vyrábět. Můžeme zavzpomínat, co se v minulých letech dělalo na školních adventních dílnách, leccos najdeme na internetu, ale pokud nemáte kapacitu na přípravu, jde i zakoupit hotové sady, u kterých můžete děti nechat v podstatě bez dozoru.
     
  • Hodně času zaberou nákupy. Z bezpečnostních důvodů by bylo dobré letos využít možnost nákupu přes internet, ale je nutné si zarezervovat termín včas, 23. už bude pozdě. Kdo tuhle možnost nemá, také by neměl nákupy odkládat – vzhledem k omezenému množství lidí, kteří smějí být v prodejně, hrozí poslední dny dlouhé fronty před obchody – což je otrava a navíc může čas ve frontě strávený chybět na jiné věci.
     
  • Letos je potřeba v předstihu rozmyslet i naši účast na mši na Štědrý den – normálně řešíme jen to, jestli jít na odpolední dětskou mši, nebo v noci na klasickou půlnoční. Letos se musíme rozhodnout, zda vůbec jít, protože víme, že na všechny zájemce se nedostane. Pak si musíme vybrat, kdy půjdeme a pak se musíme zaregistrovat. Výjimka, kterou stát půlnočním udělil, se týká jen možnosti konat je v noci, nikoli navýšení počtu lidí, kteří se jich smí zúčastnit. Vyžaduje to odpovědnost a spolehlivost – zamluvit si místo a pak nejít, protože nestíháme nebo se dětem nechce, by byla velká škoda. Na druhou stranu je pravděpodobné, že když už na mši dorazíme, budeme mít větší snahu ji opravdu prožít. Zkusme té nesamozřejmosti využít pro vlastní dobro.

    Štědrý den
     
  • Dopoledne jde strávit zdobením stromečku, balením dárků každý ve svém pokoji, pokud už máme děti větší, nebo aranžováním cukroví na tácy a zároveň vyráběním balíčků s cukrovím, abychom je měli připravené, až v příštích dnech půjdeme navštívit někoho, komu chceme přinést malou pozornost.
     
  • Dobrou příležitostí přerušit před slavnostní večeří maraton chystání, odpočinout si a svátečně se naladit, je společná procházka. Zde je dobré, aby se jí zúčastnila především osoba, na které leží největší starosti o zajištění Vánoc doma.
     
  • Procházka může mít různé cíle: sledování vánoční výzdoby v okolí, zdobení stromečků v lese dobrotami pro zvířátka, návštěva příbuzného (třeba i popřání mezi dveřmi), odnesení přáníček do domova důchodců, prohlídka betlému v kostele, návštěva hřbitova, ve které se spojuje obdivování vánoční výzdoby a vzpomínka na ty, které už navštívit nemůžeme.
     
  • Všechny tradice dodržovat netřeba a není nutné mít Štědrý večer jako v dobách našich babiček. Vyplatí se ale neslevovat ze slavnostnosti. Jedním z velkých pokušení dnešní doby je stírání rozdílu mezi všedním a svátečním. Zbytečně se pak připravujeme o radost. Slavnostní oblečení, čistý ubrus, servis, který se vyndavá jen párkrát do roka, adventní věnec, který má poslední příležitost zazářit, to vše nám může pomoci vytvořit vánoční atmosféru. Není třeba kvůli tomu vyvolávat hádky, ale zkusit to je určitě dobré.
     
  • Pokud jste se rozhodli letos děti na Štědrý den do kostela nebrat, je dobré nahradit mši nějak jinak. Její sledování v televizi dětem většinou nestačí, nedokáží udržet pozornost. Lepší je vymyslet vlastní aktivitu, do které se děti mohou zapojit. Jednou z možností, zvlášť, pokud máte opravdu malé děti, je například sehrání biblického příběhu pomocí figurek z betléma. Můžeme s Josefem a Marií hledat místo k přenocování a umístit je do připravených kulis. Posléze může některý z rodičů umístit do jeslí Ježíška a zavolat děti, že se Ježíšek už narodil. Poté můžeme k betlému přinášet figurky pastýřů, přemýšlet, co by Ježíškovi mohli přinést. Děti mohou vymyslet, co by přinesly ony. U starších dětí můžeme přejít k tomu, co můžeme Ježíši dát my dnes.
     
  • Aby slavnostní atmosféra u večeře vydržela, je dobré ji kromě slavnostního servisu a oblečení stolovníků podpořit i jinak. Dobrým tipem může být změna osvětlení místnosti. Pokud bude stůl osvětlovat jen adventní věnec, případně několik svícnů, je šance, že děti vydrží s pozorností déle.
     
  • Aby se předešlo dohadování u večeře, je dobré vědět, kdo je ochoten co sníst a kompromisy domluvit předem. Klasiku je dobré nabídnout, ale pro zachování klidu snad není třeba vnucovat. Rybí polévku není nutné si dávat, kromě kapra může být k dispozici losos, kuřecí řízky nebo něco úplně jiného. Konkrétní jídlo atmosféru Vánoc netvoří. 
     
  • Po večeři je dobré motivovat děti k pomoci tím, že dárky se smějí rozbalovat až při zcela uklizeném stole. Při poklízení alespoň trochu slehne večeře a můžeme se s větší chutí pustit do cukroví.
     
  • Osvědčeným způsobem umísťování dárků pod stromeček je zabavení dětí mimo domov. Lze chodit na procházku, obdivovat vánoční výzdobu v oknech, jít prskat prskavky na zahradu nebo na balkon. Jeden rodič se musí zdržet při odchodu nebo se naopak dřív vrátit. Další možností je odeslat děti zopakovat si hudební produkci na večer do jejich pokoje. Najít dárky naaranžované pod stromečkem ocení i děti, které vědí, že dárky připravili rodiče.
     
  • Vánoční dárky často rozdávají děti. Někde nejmladší dítě, někde se děti střídají. Pokud máte dítě, které ještě neumí číst, lze mu práci usnadnit nalepením fotografií k jmenovkám. Stačí maličké z obyčejné barevné tiskárny. Možností jsou také symbolické obrázky – panáčci nebo typické předměty. Vykašlete se na chvíli na boj proti stereotypům a dítku to usnadněte obrázkem autíčka pro tatínka a hrnce pro maminku. Kdo má poetického ducha, může se inspirovat ve Švédsku a na balíčky nepsat jména, ale krátké básničky, které dotyčného charakterizují. (Případně lze jejich vymýšlení zadat dopředu dětem.)

Pokud máte nějaké další nápady, napište nám je, prosím, do komentářů. Držme si všichni navzájem palce, ať nám současná omezení nepokazí tyto dny, které nás mají zastavit a obrátit naši pozornost k radosti. Požehnané Vánoce!

www.signaly.cz/podporte