Problematika rasismu se ve Spojených státech tento rok vyhrotila do nečekaných rozměrů. Protesty, které upozorňovaly na nerovné postavení menšin, propukly v mnoha městech a ať už si o nich myslíme cokoliv, nejsou zdaleka jediným aspektem, skrze který můžeme tuto problematiku sledovat. Mimo jiné můžeme dřívější i aktuální situaci poznávat pomocí knih. Představuji vám několik z nich; některé jsou založené na skutečných událostech, jiné nikoli, ale všechny nás mohou provést světem, který ze střední Evropy neznáme.

https://www.flickr.com

V českém jazyce:

 

Toni Morrison: Velmi modré oči

 

Knihu vypráví černoška Claudia, do jejíž rodiny přichází nová dívka - Pecola, nehezká dívka černé pleti, která by si přála být dokonalá jako slečny na plakátech nebo alespoň jako rozkošné děvče Shirley ze sousedství. Její život je přitom opakem všudypřítomného ideálu - je znásilněna svým otcem a poté potkává muže s pedofilními sklony, který jí slibuje ty nejmodřejší oči...

https://www.databazeknih.cz/knihy/velmi-modre-oci-92408

 

Toni Morrison: Šalamounova píseň

 

Tato kniha nás přivádí do rodiny bohatého černošského obchodníka, který se snaží chránit svou rodinu před nebezpečím a nástrahami světa.

https://www.databazeknih.cz/knihy/salomounova-pisen-33164

 

Toni Morrison: Milovaná

 

Toto baladické dílo nám představuje příběh otrokyně, která se svými dvěma dětmi utíká ke své svobodné tchyni. Cestou je však chycena a snaží se své děti zabít, aby je nečekala stejně tragická budoucnost jako ji; podaří se jí to pouze u jednoho. Hlavním motivem románu je boj za svobodu.

https://www.databazeknih.cz/knihy/milovana-volna-trilogie-milovana-63854

 

Angie Thomas: Teď je řada na mně

 

Román, jehož hlavní hrdinkou je šestnáctiletá dívka afroamerického původu, která si přeje prorazit ve světě rapu. Její otec býval undergroundovou hiphopovou legendou, ale zemřel dříve, než se stihl skutečně proslavit. Maminku vyhodili z práce a Bri nezbývá mnoho času. Rodině na krku visí exekuce a potřebuje peníze, které by s větší Briinou popularitou mohly přijít. Pokud se Brii sen nesplní v nejbližší době, nesplní se pravděpodobně už nikdy. Kniha je určena čtenářkám do šestnácti let.

https://www.databazeknih.cz/knihy/ted-je-rada-na-mne-432838

 

Sebedestrukce Západu

 

Tato kniha se netýká explicitně rasismu, věnuje se obecně krizi západní společnosti. Vyšla v roce 2020, ale nejedná se o přímou reakci na dění, které se v poslední době odehrávalo ve Spojených státech. Rozebírá celistvě situaci, která podle autorů vede k přeměně dnešního světa do podoby, kterou neznáme.

https://www.databazeknih.cz/knihy/sebedestrukce-zapadu-451061

 

Martin Řezníček: Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou

 

Ani tématem této knihy není výhradně rasismus, ale je mu věnována jedna z kapitol. Martin Řezníček pobýval ve Spojených státech jako zahraniční zpravodaj po dobu pěti let a přesně o této zkušenosti velmi čtivě a přístupně píše v této knize. Ukazuje zajímavý pohled za televizní kameru, píše o svých zkušenostech a přináší postřehy, které stojí za pozornost. Rozebírá právo držet zbraň, spojení České republiky a Spojených států, rasismus, přírodní katastrofy a další.

https://www.kosmas.cz/knihy/266024/rozpojene-staty/

 

V angličtině:

 

Maya Angelou: Vím, proč pták v kleci zpívá

 

Autobiografická kniha představující nelehký život autorky. Ukazuje, jak lze láskou a silným charakterem překonat předsudky, rasismus a vzniklá traumata. Děj začíná v době, kdy jsou hlavní hrdince tři roky, součástí je tedy její dětství, dospívání a především transformace z oběti na sebevědomou mladou ženu. 

 

Maya Angelou: The Heart of a Woman

 

Opět autobiografická kniha zachycující období kolem roku 1960 - tedy období protestů a hnutí za občanská práva v čele s Martinem Lutherem Kingem. 

 

Maya Angelou: On the Pulse of morning 

 

Tato báseň byla citována na inauguraci Billa Clintona, najdeme v ní inspiraci přírodou, motivy změny, přijetí (především menšin) a v neposlední řadě se věnuje roli prezidenta a občana. 

https://www.biography.com/writer/maya-angelou

 

John L. Jackson, Jr.: Racial paranoia: The unintended consequences of political correctness

 

Tato kniha se věnuje rasové problematice nikoliv skrze příběhy, ale jde přímo o studii rasových vztahů v Americe. Autor rozděluje rasovou paranoiu (jde o obavy a podezření ze skrytých forem rasismu) a rasismus (pozorovatelné chování na základě předsudků a diskriminace). Jednou z otázek, kterou si kniha pokládá, je, proč se stále nedaří usmíření mezi „bílou a černou“ Amerikou. Jako jednu z opovědí nabízí právě onu rasovou paranoiu, která rozdělení společnosti napomáhá. 

https://psycnet.apa.org/record/2007-10068-000

 

Audre Lorde: Sister outsider. Essays and Speeches 

 

Sbírka esejů a proslovů afroamerické spisovatelky, ženy, která přežila rakovinu a celý život se setkávala s útiskem kvůli své rase, sexuální orientaci a pohlaví. Celé dílo se věnuje mnoha tématům - policejní brutalitě, imperialismu, válce, černošskému feminismu, násilí na ženách a hnutí za rovnost. Mimo obecnější témata se autorka věnuje i osobním záležitostem jako láska a sebeláska, ze svých zkušeností potom vychází v textech o heterosexismu, rasismu, homofobii a dalších.

https://cs.qwe.wiki/wiki/Sister_Outsider

 

Elizabeth Acevedo: The Poet X  (slam poetry)

 

Hlavní hrdinkou je afroamerická dívka Xiomara Batista. Všechno, co jí leží na srdci, včetně frustrace ze svého okolí, vkládá do veršů zapisovaných do deníčku. Později ve škole vznikne slam poetry club a dívka je do něj pozvána. Kvůli své mamince účast zprvu odmítá, na nabídnutou šanci však nepřestává myslet. Nedokáže být potichu vůči světu, který jí tak málo naslouchá.

https://www.goodreads.com/book/show/33294200-the-poet-x

 

www.signaly.cz/podporte