Když se 25. prosince projdete po všech městech naší krásné země, tak zcela jistě najdete všudypřítomné přetékající popelnice...

 

Zdroj: https://www.flickr.com/

 

... popelnice plné obalů od dárků, dárkových tašek, balicích papírů, mašlí, nevhodných dárků či starých nevyhovujících věcí, které byly nahrazeny modernějšími modely. A také je zde mnohonásobně více obalů od jídla než je obvyklé v jiné dny. Tyhle obrázky mě vždy rozesmutní.

A tak se posledních několik let snažím k tomuto odpadovému šílenství zbytečně nepřispívat. Bála jsem se, že s dětmi půjde tato snaha „do kytek“, ale kupodivu se děti nedají považovat za výmluvu. Jde to i s nimi.

 

Proto jsem pro vás sepsala pár tipů, jak odpad o Vánocích omezit. 

 

1. Balicí papíry?

 

Zdroj: https://cz.pinterest.com/

Klasické balicí papíry jsou často obtížně recyklovatelné kvůli obsahu metalických barev a lesku. Místo nich se dá použít recyklovaný papír ozdobený větvičkami, usušenými pomeranči nebo perníky. Moderní je též balení dárků do čtvercového šátku (japonské furoshiki), do novinových papírů, do již nepoužívaných not, atd. 

Omezit odpad lze i používáním stále stejných vánočních dárkových tašek. V naší rodině některé kolují již mnoho mnoho let.

 

2. Mašle?

 

Místo lesklých umělých stužek můžeme použít přírodní jutový provázek nebo třeba zbytky vlny po pletení či háčkování.

 

3. Vánoční stromek?

 

Zdroj: https://www.flickr.com/

Je lepší mít umělý stromek a používat ho mnoho let nebo každý rok koupit přírodní stromek? Zde je pár myšlenek od ekologů:

 

Plastový stromek - největší zátěž pro přírodu. Je vyroben z neobnovitelných zdrojů (ropa) a většinou k nám cestuje přes půlku světa z Číny. Při jeho výrobě vzniká mnoho škodlivin, nedá se recyklovat.

 

Živý řezaný stromek - zátěž pro přírodu je střední. Po Vánocích se stává odpadem. Výhodou je, že se jedná o obnovitelný přírodní zdroj, který při růstu produkuje kyslík a váže CO2. Nejlepší je volit stromek z ČR s certifikátem FSC nebo PEFC. Místa, kde se prodávají stromky s FSC certifikátem, najdete zde: http://www.czechfsc.cz/mapaobchodu/.

A úplně nejlepší variantou řezaného stromku je sehnat stromek od místních lesníků z tvz. prořezů- tyto stromky by se stejně musely uříznout a takhle ještě udělají radost.

 

Živý stromek v květináči - zátěž pro přírodu teoreticky malá, ale většina stromků v květináči je kvůli zkráceným kořenům nevhodná pro výsadbu. Aby byl stromek pro výsadbu vhodný, musí mít veliký květináč s nezkrácenými kořeny. Stromek pak nesmí být v teplé místnosti moc dlouho (ideálně pouze dva dny). Přechod ze zimy do tepla a pak zpátky musí být pozvolný. Do jara musí být stromek umístěn v chladu, např. ve sklepě. Teplotní změny nejlépe snáší smrk pichlavý. Takovéto stromky je možné zakoupit od Lesů ČR nebo v zahradnictvích a hobbymarketech. Seznam zahradních center naleznete zde: https://www.zahradni-centra.cz/

U této varianty je tedy myšlenka dobrá, ale provedení velmi obtížné. Pokud se rozhodnete pro stromek v květináči, je nutné si péči o něj důkladně nastudovat. 

 

Živý stromek půjčený - zátěž pro přírodu malá. Za 10 až 14 dní je potřeba stromek vrátit, delší vystavení vyšší teplotě by nepřežil. Výhodou je, že se nestává odpadem po jedné „sezóně“ a po několika Vánocích může být při správné péči i zasazen. Je nutné mu ale zajistit pozvolný přesun ze zimy do tepla! Seznam půjčoven naleznete zde: https://www.pronajemstromku.cz/ (Praha) a https://www.pujcovna-stromku.cz/.

 

Mně se asi nejvíce líbí varianta stromku z prořezu, protože dětem se zkrátka velký stromek líbí více než malý stromeček v květináči. A žádné půjčovny stromků u nás v odlehlém horském koutu ČR nejsou.

 

4. Ozdoby na stromek?

 

 

Přírodní variantou ozdobiček jsou jedlé ozdoby. Například perníky, usušená kolečka jablek a pomerančů, řetězy se slámy. Anebo můžeme koupit klasické „moderní“ ozdobičky, ale neměnit je každý rok podle aktuálních módních trendů. My jsme si s manželem koupili první rok po svatbě takové ozdoby, abychom s nimi byli opravdu spokojeni a neměli jsme nutkání (to hlavně tedy já :-)) je měnit každý rok. Koupili jsme baňky od české firmy a látkové ozdoby z fler.cz. Pořizovací cena byla sice vyšší, ale máme je již šest let a nevyměníme je ani náhodou. :-)

 

5. Plýtvání jídlem o Vánocích?

 

Věděli jste, že se až jedna třetina celosvětově vyprodukovaných potravin vyhodí? A víte, jak vypadá váha většiny z nás po Vánocích, že? :-) Myslím tedy, že je zbytečné vyvařovat a péci více než v jiném ročním období. Vánoce zkrátka nejsou svátkem obžerství, po kterém si s provinilým pohledem na váhu budeme dávat drastická novoroční předsevzetí.

Na nákupy jídla na Vánoce můžeme navíc vyrazit s látkovými sáčky na ovoce a zeleninu, můžeme dát přednost balení potravin v papíru či ve skle nebo třeba nakoupit v bezobalovém obchodě. 

 

6. Vánoční úklid?

 

I ten můžeme pojmout šetrněji k přírodě. Například můžeme klasické úklidové přípravky  vyměnit za ocet, sodu, citrón či nějaké šetrnější produkty z bezobalových obchodů či drogerie (dnes už i v řetězcích mívají hodně ekologických produktů). Fungují stejně - ověřeno.

 

7. Olej ze smažení?

 

Říkáte si, co je to za otázku? Věděli jste, že olej do odpadu nepatří? Ucpává totiž potrubí a kanalizaci. A po takovém vánočním smažení kapříka či řízků zůstává použitého oleje docela velké množství! Takže příště můžeme olej slít do nějaké nádobky a poté ho odnést do speciálního kontejneru na použité oleje, který by měl být dle zákona od 1/2020 v každé obci. Tento olej se pak využije pro výrobu tepla, elektřiny a biopaliv. 

Další radou, jak zacházet s mastným nádobím, je tip našich babiček a prababiček. Ty totiž po slití oleje vytřely pánev do čista papírovým ubrouskem. Tak se olej do odpadů nedostal a neucpal je. 

 

8. Punč na vánočních trzích?

 

Zdroj: https://www.flickr.com/

 

Během psaní tohoto článku se covidová pravidla změnila tolikrát, že vlastně nevím, co napsat. :-) Ale i tak bych nechtěla tento bod vyřadit. Pokud se nám totiž nebude hodit nyní v tuto zvláštní dobu, tak následující týdny, měsíce a roky bychom ho využít mohli. Na trhy totiž můžeme vyrazit s vlastním hrnkem místo toho, abychom na každý jeden svařáček použili po každé jiný jednorázový kelímek. Na zahraničních adventních trzích je to již běžné. A stejně tak můžeme vyrazit s vlastním hrnkem i třeba do kavárny pro „coffee to go“. My máme s manželem jeden „kávový hrnek“ v autě - při delších cestách autem se hodí, když si chceme zajít na benzínku pro „životabudič“.

 

9. To nejobtížnější - dárky! Jak se vyhnout nechtěným dárkům, zbytečnostem?

 

Je asi mnoho variant, jak na to. Můžeme například napsat klasický „dopis Ježíškovi“, pohovořit si s rodiči a sourozenci o naší představě, domluvit se ve více lidech, aby se nekoupilo mnoho levných zbytečností, ale spíše jedna lepší věc. Dále můžeme věnovat různé poukazy na koncerty, do divadla, ke kadeřnici, poukaz na nákup v knihkupectví, poukaz na víkendový pobyt atd. Letošní rok by navíc bylo krásné podpořit české výrobce, místní malé firmy, malé obchůdky, které teď balancují na hraně přežití. My jsme se rozhodli nakoupit knihy u místního maloobchodníka a neobjednat je „v akci“ z velkého internetového obchodu.

 

Zdroj: https://www.flickr.com/

 

Další možností jsou jedlé dárky - u nás v rodině je u dámského osazenstva velice oblíbené domácí Baileys. To se ještě nikdy nestihlo zkazit! :-)

 

Babičce (která asi jako každá babička na světě nic nepotřebuje) dáváme každý rok kalendář s fotkami vnoučat a pravnoučat. Zaslzí si nad ním každé Vánoce. :-)

 

Ohledně dětí jsme zatím zavedli pravidlo jednoho velkého a jednoho menšího dárku. Kupodivu si zatím nestěžují a minulé roky jsme jim vlastně i ten druhý dárek tak trochu „vnucovali“. Zaujal je první dárek a dalšího balíčku si ani nevšimly. Chtěli bychom, aby si dárků vážily a neztratil se jim pravý smysl Vánoc.

 

Na závěr bych Vám ráda popřála, ať se Vám v dnešním komerčním vánočním šílenství neztratí pravý smysl Vánoc. Přeji Vám, ať dobu adventní i vánoční prožijete v klidu, pohodě a radosti!  

 

 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz