Dřív si člověk pod slovem klášter představil uzavřené místo, mlčící řeholníky, možná i něco trvalého až stagnujícího. Jenže kláštery také znamenaly vzdělanost a vývoj. V dnešní době se v mnoha klášterech rozhodli navázat spíš na to druhé pojetí, otevřít dveře, zvát lidi dovnitř a nabízet jim poučení – a to nikoli ze strany řeholníků k ostatním lidem, ale především formou diskuse mezi lidmi. Poslední rok jsou navíc besedy přenášené přes internet, takže se jich může bez obav zúčastnit kdokoli.

 

Zdroj: archiv dominikánů

 

Jedním z míst, kde se do organizace besed pustili s vervou, je pražský dominikánský klášter. Najít je můžete pod názvem Dominikánská 8. Dramaturgem zde pořádaných programů je Klára Jirsová.

 

Můžeš, prosím, představit, co v klášteře pro veřejnost děláte?

 

Těch věcí je celá řada, už od roku 2008 jsme v okruhu revue Salve dospěli k závěru, že by bylo dobré k jednotlivým číslům, která jsou vždycky tematicky zaměřená, dělat také debaty, jako možnost setkání nad určitým tématem, výměny názorů, konfrontace, dialogu, kterého je v dnešní době málo. První debata byla k číslu Salve o hudbě, potom k polskému číslu o proměnách české a polské církve, pak už se to nabalovalo. Následovaly další debaty na různá témata s různými hosty a tak to pokračuje s různou intenzitou dodnes. Paralelně s debatním programem jede i kulturní program: v roce 2007 jsme s Norbertem Schmidtem a dalšími založili Centrum teologie a umění při KTF UK, jehož cílem je kultivovat dialog církve se současným uměním, od roku 2009 jsme zahájili výstavní činnost, respektive jsme začali připravovat umělecké intervence nejdřív v kostele Nejsv. Salvátora, od roku 2012 i v Dominikánské 8. Analogicky k debatám jde o to dát prostor k dialogu, tentokrát k dialogu světa umění a světa víry.  Někdy od roku 2015/2016 se na vernisážích a dalších akcích začali podílet pedagogové a studenti z katedry skladby na HAMU. Od roku 2015 se díky básnířce a architektce Anně Beatě Háblové  v Dominikánské 8 pravidelně konají večery současné poezie.

Téměř od začátku debat v Dominikánské 8, přesně od vydání čísla Salve o církvi ve Francii, také spolupracujeme s pařížským Collège des Bernardins. Pravidelně jednou za dva roky přijede někdo od nich k nám – teď na prosinec jsme měli plánovanou debatu s teoložkou Gemmou Serrano o antropologickém dopadu digitálních médií, vzhledem k situaci vznikne zatím na toto téma video, které uveřejníme v lednu a debata se snad uskuteční v květnu. A jednou za dva roky bývá Dominikánská 8/Salve na návštěvě v Paříži.

 

Pro letošní adventní dobu jsme vedle několika celovečerních debat (Církev a stát v Polsku a Náležení k církvi) připravili Adventní punkta, krátká každodenní zamyšlení nad prvním čtením mešní liturgie. Najdete je každé ráno na kanálu Dominikánská 8. Pod videem je biblický text a také text úvahy.

 

Foto: Marek Volf

 

Jaké pořady z těch, které už proběhly, měly největší ohlas?

 

Velký ohlas měly určitě všechny debaty s architektem Josefem Pleskotem, který se svým ateliérem postupně uskutečňuje rekonstrukci kláštera. Sál praskal ve švech i při uvedeních knih Miloše Doležala. Hojně navštěvované byly debaty zaměřené na islám a otázky spojené s migrací, které se uskutečnily v době migrační krize. V poslední době měly velký ohlas také akce pořádané ve spolupráci s Centrem pro studium politické filosofie, etiky a náboženství: přednáška amerického sociologa náboženství José Casanovy či debata prof. Paula Zulehnera a prof. Eberharda Tiefensee o sekularizaci v Evropě. Kdybych měla soudit nyní podle počtu shlédnutí, tak byl velký zájem o debatu o Fake news a také o debatu o Ludmile Javorové.

 

Co chystáte v roce 2021?

 

Témat je celá řada, určitě přijde na řadu encyklika Fratelli tutti, možná i v několika debatách, protože témat je zde celá řada, populismus, místo ženy v církvi, debata k polskému Salve s polskými intelektuály, rádi bychom uskutečnili i nějaké debaty na sociální témata – o chudobě, o zadlužení. Do léta by se měla uskutečnit kvůli koronaviru už dvakrát odložená debata o Bonaventurovi Boušem, v plánu je ale například i debata o Klementu Alexandrijském.

 

Zorganizovat a vést tolik debat v rychlém sledu musí být velmi náročné. Co si od své práce slibujete?

 

Především asi prohloubení otázek, které mohou být pro dnešního člověka důležité, které nás mohou někam posunout v chápání světa, ve kterém žijeme, v našem přemýšlení o církvi a hledání její podoby pro dnešek. V dnešní době specializovaných oborů, které se málo potkávají, mi přijde důležité také nabídnout místo k dialogu, k setkání lidí různě zaměřených, byť snaha o dialog může někdy narazit, ztroskotat. 

 

Ještě nám, prosím, řekni něco o vašich online přenosech. V jakých podobách a kde je můžeme najít?

 

Myšlenka vstoupit do online světa byla přítomná už delší dobu, ale donutila nás k tomu až koronavirová opatření druhé vlny (na jaře jsme na to nebyli připraveni a program jsme prostě zrušili), od října tedy debaty nerušíme, ale pokud to bylo možné, scházeli jsme se v Dominikánské 8 a debaty streamovali, takže je bylo možné sledovat v reálném čase a připojit se s dotazy, což snad už zase bude možné, v listopadu jsme debaty pořádali na dálku z domovů přes Zoom a jejich nahrávky dávali na náš youtube kanál https://www.youtube.com/channel/UCssffFbYumKjs71MwYZ52BQ, kde je vše, i záznamy streamů k vidění. Podcasty z debat je možné najít na  https://soundcloud.com/dominikanska8, kde je i výběr ze záznamů některých starších debat.

 

 

Když se bude někomu váš program líbit a bude vás chtít podpořit, co může udělat?

 

Určitě nám pomůže, když se stane odběratelem našeho youtube kanálu. Když budeme mít víc než tisíc odběratelů, umožní nám to využívat další služby Youtube. Kdyby nám někdo chtěl pomoci i finančně, pořizujeme aktuálně vlastní streamovací zařízení, abychom mohli zajišťovat kvalitní streamy, na které se už po výzvě Benedikta Mohelníka vybralo téměř 80 000 Kč (pořizovací cena je 100 000 Kč). Můžete na ně přispět na účet Kláštera dominikánů Praha: https://praha.op.cz/kontakty/, zpráva pro příjemce: D8-video. Děkujeme.

 

Děkuji Ti za práci, kterou děláte, a držím vám palce do budoucna.

 

www.signaly.cz/podporte