Armáda České republiky je nepostradatelnou složkou v době jakékoliv krize, ať už se jedná o povodně nebo teroristickou hrozbu v Evropě (jak jsme se přesvědčili v letech již minulých), ale i v době, kdy naši zemi sužuje zákeřný virus. Vojáci pomáhali (nejen letos) policejním i záchranným složkám a spolu s nimi odvedli a stále odvádějí velký kus práce, kterým pomáhají naší zemi vyrovnat se s traumatem pandemie. Ačkoliv pro nás armáda v posledních dnech vykonala mnoho, vláda se k ní otočila zády a přesunula deset miliard korun z jejího rozpočtu do státní rezervy.

 

Vláda připravila armádu o deset miliard korun, škrty zastaví modernizaci. (ilustrační foto) | CZdefence.cz

 

 

Menšinová vláda ANO a ČSSD tak přistoupila na požadavek, kterým KSČM podmínila hlasování pro vládní rozpočet na rok 2021, a Česká republika tedy nemusí vstupovat do nového roku s rozpočtovým provizoriem. Částka deseti miliard korun odebraná armádě zamíří do státní rezervy. Ačkoliv premiér Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar tvrdí, že se peníze v lednu 2021 vrátí armádě zpět do rozpočtu, řada politiků, ale i bývalí náčelníci generálního štábu Armády České republiky, vládu za tento krok tvrdě kritizují a poukazují, že se jedná o citelný zásah do bojeschopnosti armády.

 

Jak důležitá je armáda pro naši zemi? Proč je klíčové, aby si i v dobách míru udržela svou bojeschopnost, a nejsou sliby o vrácení peněz armádě plané? Na to jsem se zeptat europoslance a vojáka v aktivní záloze Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

 

Pane Zdechovský, jak moc je pro nás armáda důležitá nejen v dobách míru?

 

Odpověď na tuto otázku vidíme v současné době v přímém přenosu, tedy armáda nahrazuje složky, které jsou nyní vyřazeny z běžného provozu a nejlépe jsme to mohli vidět právě v nemocnicích, kdy právě vojáci jsou ochotní sloužit tam, kde to bylo nejvíce potřeba. Ano, je tu i spousta dobrovolníků, ale právě naši vojáci byli ochotní sloužit denní i noční v těch nejhorších podmínkách.

 

Armáda není pouze bojová jednotka, která slouží k odstrašení vnějšího nepřítele, ale je přítelem, kterého můžeme nasadit při povodních a také v jakémkoliv krizovém stavu. Lidé v naší armádě jsou výborně vycvičení, ale i díky svému původnímu profesnímu zaměření jsou schopni např. nahradit výpadky běžného civilního života.

 

Když vidíme, že armáda pomáhá nahrazovat složky, které nemohou v současnosti fungovat v běžném provozu, jakou roli potom hraje bojeschopnost armády v době míru?

 

Bojeschopná armáda je odstrašujícím prvkem pro potencionálního nepřítele. Česká republika je dlouhodobě považována za jednu z deseti nejbezpečnějších zemí na světě a jedním z důvodů, proč tomu tak je, je armáda. Pokud si někdo přestavuje, že v době teroristického útoku všechno zvládne pouze policie a záchranné složky, tak se plete.

 

Dneska se boj mění. Armáda zabezpečuje ochranu důležitých cílů (tzv. OBOSy – pozn. red.), pomáhá ve spolupráci s dalšími složkami udržovat bezpečnost a působí preventivně proti terorismu – to jsou věci, které běžný člověk nevidí. Armáda nejsou pouze vojáci se samopaly, to je pouze jedna část, ale armáda jsou i špičkoví zdravotníci, kteří jsou ochotni zastoupit zdravotnický personál, jsou to špičkoví logistici, kteří budou pomáhat s rozvozem vakcín a s vakcinací, jsou tam lidé, kteří jsou špičkoví odborníci na telekomunikaci, ti pomáhali hygieně obvolávat lidi, kteří byli nakažení koronavirem a další a další.

 

Armáda má mnoho funkcí a je třeba to vidět jako celek a samozřejmě je důležitá i fyzická přítomnost. Například ve Švédsku si někteří politici mysleli, že nepotřebují policii na ulici, protože působí represivně, a následkem toho bylo ztrojnásobení až zpětinásobení kriminality v některých oblastech během dvou let a tento stav se vrátil k normálu, až když se vrátila policie ven. Totožné je to s armádou, pokud nebude armáda vidět, nebude vidět její síla a nebude trénovat, může se řada nepřátel domnívat, že si na nás mohou dovolit.

 

Pokud se zaměříme na konflikt v Náhorním Karabachu, tak tento konflikt vyhrála ázerbajdžánská armáda. Proč? Protože ázerbajdžánská armáda vstoupila do konfliktu s podporou Turecka a se svolením Ruska. A kdo si myslí, že armádu nepotřebujeme a v případě napadení za nás někdo jiný něco vybojuje, tak se plete. Nevybojuje. Arménská armáda měla také mnoho spojenců, kteří se k ní v době, kdy potřebovala jejich pomoc, otočili zády. Navíc si srovnejme vybavení ázerbajdžánské armády, která se téměř 15 let připravovala na konflikt s vybavením arménské armády, které je mnohdy totožné s vybavením naší armády. Proti moderním dronům bojovala samopaly. A výsledkem je porážka.

 

Moderní doplňky, ale i základní části uniforem si mnohdy vojáci dokupují sami. (ilustrační foto) | Army.cz

 

Tím se dostáváme k otázce, jak se podepíšou škrty v rozpočtu na armádě?

 

Jak už jsem řekl, abychom si udrželi mír, potřebujeme silnou armádu, která bude vidět. Silná ale neznamená velká. Silná armáda je efektivní armáda, která je dobře vycvičená a má k dispozici dobrou moderní techniku. Pokud někomu připadá, že nové tanky nepotřebujeme, tak bych mu řekl, aby se podíval důkladně na naše tanky (tanky T-72M1 sovětské výroby, část těchto tanků byla modernizována, resp. repasována na typ T-72M4 CZ – pozn. red.) a srovná je s tureckými tanky - Turci mají Leopardy - nebo se současnými ruskými tanky, které mají nejmodernější elektroniku nebo lepší zbraně.

 

Škrty pro armádu neznamenají jenom zastavení nákupu techniky, ale také moderní výstroje pro vojáky. Když přijede český voják na misi v Afghánistánu a podívá se na ostatní vojáky, zvláště na Američany, nepřipadá si jako plnohodnotný parťák, ale jako chudá teta, která přijela na návštěvu. Vojáci potřebují moderní výstroj, která je lehká, dobře se nosí a dobře se v ní cvičí, rychleji se v ní běhá a plní různé úkoly a hlavně potřebují funkční moderní techniku, ne starou sovětskou, která jednou funguje a podruhé zase ne.

 

Do toho se mění způsoby a trendy boje a více se rozmáhá způsob tzv. guerillové války, tedy způsob války, kdy se po městech pohybují neoznačené dobře vyzbrojené skupiny válečníků v rychlých autech a také na to se snaží armáda reagovat například tím, že se snaží o nákup nových terénních vozů, které by nahradily dosluhující UAZy, které jedou s bídou 80 km/h z kopce a po větru.

 

Navíc kvůli tomu, jak škrtíme naši armádu, působíme v NATO jako naprosto nespolehlivý partner a to je velmi špatně.

 

Tomáš Zdechovský je vojákem v Aktivní záloze a je připraven pomáhat naší zemi, když to bude třeba. | FB Tomáše Zdechovského

 

I přesto, že armáda pomáhá zvládnout epidemii a slouží jako „prevence“ před napadením, se můžeme ve společnosti setkat s názorem, že armáda je represivní složkou, která má utvrzovat moc vybrané skupiny ve vládě. Jak se vůči tomuto názoru stavíte?

 

Píše se rok 2020 a zanedlouho se bude psát rok 2021, takže každý, kdo se podívá na armádu, vidí, že se armáda necvičí, aby zasahovala vůči nějakým nepokojům, ale aby pomáhala zajistit mír ve světě, a naši vojáci jsou naprostí profesionálové. Tento argument považuji za naprosto lichý.

 

Jak se stavíte vůči razantně odmítavém postoji vůči armádě, se kterým se můžeme mnohdy setkat u mladých věřících lidí?

 

Víte, moje rodina má několik staletí dlouhý rodokmen, a když se podíváme na pomníky řady válek, které byly, tak na nich nalezneme jména mých prapředků, kteří za tuto zemi bojovali a všichni z těch prapředků byli věřící. Všichni věděli, že mír se nevysedí, ale za mír je potřeba se umět postavit a nasadit. A všem těm dnešním mladým lidem bych řekl, že je opravdu potřeba lidí, kteří jsou ochotni položit svůj život pro to, abychom dnes mohli všichni žít v míru.

 

Například můj dědeček a pradědeček byli za II. světové války v odboji. V tom odboji nakonec nebylo tolik Čechů a Slováků, jak se to za komunismu zprofanovalo, ale těch opravdových srdcařů odbojářů a vojáků z povolání, kteří se proti Němcům postavili a bojovali proti nim, bylo v řádech jednotek tisíců, nikoliv deseti tisíců, jak se mnohdy tvrdí. To až při osvobozování řada lidí začala mít kuráž a postavila se na odpor třeba i kvůli tomu, aby si odčinila nějaký ten škraloup, který měli během války, ale těch opravdových odbojářů v období války je málo.

 

Je také zajímavé, že řada lidí, kteří se postavili fašistickému Německu a zrůdnostem, které se děly, byli orlové, což je katolická organizace a řada z nich byli lidovci, což byli lidi, kteří byli spjati s vírou a řada z nich byli také silně věřící katolíci a toto jejich nasazení je spojené také s tím, že věřili v tradici a věřili ve vlast.

 

Řekl bych, že snaha udržet mír by měla mít smysl pro každého křesťana. A mír nezajistíme tím, že budeme sedět doma a nebudeme mít armádu, právě naopak, mír zajistíme tím, že budeme mít dobrou a silnou armádu, na kterou se nikomu nevyplatí zaútočit. Třeba při výcviku aktivních záloh ve Vyškově jsem byl příjemně překvapen, kolik nás tam bylo věřících.

 

Jak se stavíte k vládním škrtům v rozpočtu armády i třeba jako voják v aktivní záloze?

 

Já s nimi nesouhlasím a to nemusím být voják v aktivní záloze, zvláště když se podíváme na současný stav naší armády a její podfinancování. Vždy všechny škrty, které se děly, tak se děly na úkor armády a už teď je vidět předchozích deset let škrtů a jestli chceme mít opravdu efektivní armádu, která pracuje s opravdu špičkovou technikou a výzbrojí, tak ta armáda musí nutně přejít ze zastaralé techniky na novou a modernizací reagovat na situaci ve světě a nové trendy v boji, jak jsem už říkal. Když se podíváme na velké modernizace opravu efektivních armád jako je třeba armáda Velké Británie, vidíme, že Velká Británie se snaží opravdu připravovat na různé způsoby a moderní styly boje.

 

Osobně mám pocit, že v hlavách řady politiků pořád přemýšlíme nad tím, jak udržet armádu, aby vedla studenou válku. Jenže za těch třicet let se spousta věcí změnila. Opět srovnám s konfliktem v Náhorním Karabachu: nikdo si nemyslel, že Arménie prohraje válku díky ázerbajdžánským dronům a efektivnímu ničení palebné síly.

 

Podívejme se například na přibližně stejně velký Izrael, který neustále modernizuje. Připravuje tak plně automatizovanou armádu; přitom kolik států kolem bylo v nepřátelském postavení vůči Izraeli a dnes si na něj nikdo nedovolí, protože izraelská armáda je špičkově vycvičená, dobře vybavená a velmi efektivní.

 

Už jsme v rozhovoru naznačili, že škrty v armádě omezí modernizaci, nákup nových strojů a vybavení pro vojáky. Jak jinak ještě můžou škrty ovlivnit bojeschopnost naší armády a její službu společnosti i jako podpůrné síly policejních a záchranných složek?

 

Tak třeba armáda v současné době zajišťuje v plzeňském kraji leteckou záchrannou službu a s helikoptérami W-3A Sokół, se kterými létá, by už vůbec neměla podle norem EU leteckou záchrannou službu poskytovat. V krajích, kde tuto službu neposkytuje armáda, se létá moderními helikoptérami, které jsou výkonem někde jinde a zároveň nesou moderní prvky usnadňující záchranné práce. Pokud sem nepřijde modernizace, armáda brzo ztratí možnost poskytovat tuto službu lidem v Plzeňském kraji.

 

V rozhovoru jste také řekl, že díky škrtům v armádním rozpočtu působíme na zahraniční partnery v EU, potažmo v NATO nespolehlivě. Můžete to, prosím, přiblížit?

 

Ano, myslím si, že přístupem – jeden rok něco slíbíme a za rok to neplatí, dáváme našim spojencům najevo, že jsme velmi nespolehlivým partnerem. Navíc tady bych dal obrovský vykřičník, protože v případě jakéhokoliv konfliktu na nás spojenci nebudou pohlížet jako na někoho, kdo by byl schopen splnit nějaké důležité úkoly, a to je samozřejmě velmi špatně.

 

To mě přivádí k otázce, proč se vlastně vždy stává armáda terčem radikálních škrtů?

 

Na to je jednoduchá odpověď: vojáci nebrečí. Naši vojáci jsou opravdu dříči a jsou zvyklí mlčet, nenaříkat a makat. Takže je nikdo neslyší, nikdo neslyší jejich frustraci. 

 

Řada mých kolegů z řad Aktivních záloh, kteří šli pomáhat do nemocnic, byli velmi překvapení, jak se nemocnice vybavily, protože oni šli do první linie s hadrovou rouškou, což mělo za následek, že řada těch vojáků vydržela v první linii dva, tři dny a poté onemocněla Covidem 19. 

 

Efaktivně pomáhat samozřejmě nemůže armáda, která nemá peníze a je to potřeba lidem říct – v té službě to jsou rodiče, lidé od rodin. My potřebujeme dát těm lidem špičkové moderní vybavení, se kterým se pracuje úplně jinak, daleko lépe, než s tím, co máme nyní k dispozici. My potřebujeme, aby když pomáhají v první linii nebo jedou do misí, aby se vrátili zpět domů v pořádku.

 

V armádě, která je podfinancovaná, je problém dostat řadu výstrojních součástek a vybavení, které by mělo být běžné. Je až frustrující vidět naše vojáky letící do misí, kteří na sobě mají řadu vybavení, které si pořídili za své peníze, protože v armádě na něj prostě nejsou peníze.

 

To je celé špatně a musíme to společně změnit. Musíme do armády dávat peníze, aby se nešetřilo na takových banalitách, protože to našim lidem neskutečně otravuje život, nebo, aby si naši vojáci nemuseli sami za svoje peníze shánět kvalitní oblečení, protože to, co fasují, již nevyhovuje současným standardům.

 

Tomáš Zdechovský jako dobrovolník v nemocnici. | FB Tomáše Zdechovského

 

Aby nemusela Česká republika vstupovat do nového roku s rozpočtovým provizoriem, potřebovali podporu KSČM pro nový rozpočet. Podpora byla podmíněná odebráním peněz armádě. Návrhy na omezování vládního rozpočtu nebo požadavky za zastavení různých vojenských misí či operací pocházejí téměř vždy od KSČM. Tušíte, proč jsou komunisté tak vysazení vůči naší armádě?

 

Komunisté byli vždy „pátou kolonou“ Sovětského svazu, teď Rusů a Číňanů .Samozřejmě oslabená česká armáda není schopna bojovat proti vnějšímu nepříteli. Když byli komunisté ve vládě za minulého režimu, tak byla Československá lidová armáda velká, ale nebyla efektivní. Navíc v ní byla korupce a kradlo se v ní, ale nyní, když se snažíme o to, aby naše armáda byla naprosto profesionální a efektivní, tak první, komu se to nebude líbit, jsou komunisté, protože ti se snaží oslabit třeba i fungování tajných služeb a fungování policie.

 

Na druhou stranu podle premiéra Andreje Babiše peníze, které byly armádě odebrány a uloženy do rezervy, se armádě do rozpočtu vrátí v lednu 2021. Je tedy možné, že se peníze armádě vrátí?

 

V tomto případě pan premiér Babiš buď vůbec neví, jak se sestavuje rozpočet nebo záměrně lže. Pokud ty peníze šly do rezervy, tak někdo musí v tom lednu rozhodnout o uvolnění těch deseti miliard z rezervy armádě. Rezerva slouží k mimořádným výdajům, nikoliv k nákupům vojenské techniky. Ani po sedmi letech ve vládě jako ministr financí a premiér to ale bohužel Andrej Babiš neví nebo záměrně nemluví pravdu. 

 

A jak by se mohla tato neuspokojivá situace naší armády změnit?

 

Celá situace by se dala vyřešit dlouhodobým koncepčním řešením, v němž postupně dojde například do roku 2030 k rozsáhlé modernizaci a obměně techniky a vybavení a tento dlouhodobý plán modernizace armády se dodrží. Takto by se to dalo vyřešit, ale musela by se na tom dohodnout koalice i opozice. 

 

Stav, v němž armáda z roku na rok neví, jaké bude mít prostředky, ji oslabuje a řada profesionálů odchází, protože v tomto fungování nevidí budoucnost. A řada profesionálů je odejita z armády, protože na ně nejsou peníze, a pro armádu je snazší vycvičit nové vojáky, protože ji to vyjde levněji, než aby si udržela člověka, který je už na tyto poměry příliš vzdělaný, má velké zkušenosti a nemají pro něj třeba další posun a nemohou mu zaručit další rozvoj a uplatnění.

 

Jak by se neuspokojivá situace s naší armádou dala změnit „ze spodu“?

 

Aby došlo k takové změně, myslím si, že je potřeba volit dlouhodobě konzervativní strany, které mají armádu ve svém programu jako důležitý prvek bezpečnosti a berou vážně obranu naší země.

 

Naopak nejhorší přístup k armádě a bezpečnosti mají levicové strany. Ukazuje to i migrační krize, kdy levicové strany by přijímaly všechny, bez jakéhokoliv procesu kontroly těch lidí – odkud přichází, jakou mají minulost, s kým byli spojeni, proč přichází, a tak dále. To samozřejmě vede k bezpečnostním rizikům a to také otevírá možnosti teroristickým útokům.

 

Terorismus dnes přebral podobu osamělých vlků a třeba aby naše tajná služba takového osamělého vlka dokázala lokalizovat a elimininovat, musela by mít padesátkrát větší rozpočet než má teď. A proto je potřeba začít jinak přemýšlet o bezpečnosti i armádě. Jsou to často vojáci, kteří v současné době v řadě států EU pomáhají s udržováním bezpečnosti ve velkých městech a na to je potřeba vyčlenit finanční prostředky na jejich výcvik a vybavení. Bez toho hrozí, že se armáda stane pouze jakousi čestnou stráží, což bych osobně považoval za největší chybu. 

 

Veliké díky za Váš čas a za rozhovor. Ať se daří.

 

Já děkuji za pozvání a ať se Vám také daří.

 

Pokud se Vám líbí autorova tvorba, můžete podpořit fungování S.magazínu | signaly.cz/podporte