Marek Orko Vácha (kněz a přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy) od svého debutu v roce 2003 vydává téměř každý rok novou knihu. Nemusíte souznít s jeho velice intimními postřehy, pravdou ale je, že každá kniha je v našem církevním prostředí událostí. Už dlouho se autor umísťuje na stupních vítězů v různých čtenářských soutěžích (např. pořádaných Katolickým týdeníkem) a je to asi nejznámější katolík mezi nevěřícími u nás. Často se vyjadřuje k otázkám odborným i celospolečenským a zdá se mi, že reprezentuje církev tak dobře, jako asi málokdo.

 

Marek Orko Vácha vydává už devatenáctou knihu.

 

Útlá kniha Selfíčka opět, jak si znalí orkologové jistě všimnou, jede na vlně autorské poetiky předešlých knih. Ale není to na škodu. Pokud se podíváme na vyšlé recenze, jsou vesměs pozitivní. Hana Svanovská na rádiu Proglas přirovnává Orka k velkým katolickým spisovatelům Janu Čepovi a Jaroslavu Durychovi. Sama se pak ptá, kam tato úžasná jízda povede? Zdeněk A. Eminger v Katolickém týdeníku je střízlivější a vytýká autorovi užší pohled na věci, edukativnost a chybějící všednost. Na druhou stranu Selfíčka doporučuje a opět touží po další knize.

 

Když Selfíčka otevřete, ihned vás ohromí skvělá grafická úprava dvorní výtvarnice brněnského nakladatelství Cesta Markéty Žižkovské. Plusem jsou i barevné fotografie, které doplňují jednotlivá selfíčka”, tedy autorovy postřehy a jakési deníkové záznamy z jeho života. Orko tak například znamenitě představuje dnešní fenomén singles, na který má velmi ostrý pohled. Dále třeba popisuje novodobé nomádství” - cestování po světě bez stálého domova. Je svůj a asi nejlepší v povídkách, kde opět vystupují jeho přátelé, nebo také v zážitcích z cest po Jižní Americe. Jeho modlitby nad krásou přírody se stávají doslova litaniemi za Boží stvoření. Jak může někdo nevěřit, když kvetou polní lilie? A slovy autora: Proč píši tak špatně, že to neobrátí k nebi všechny?” Tady se mi dere na jazyk odpověď: Naopak - Orkovo psaní se noří do hlubin čisté lyriky i rychlých jízd v podobě dynamických příběhů, ve kterých chcete zvolat: To jsem zažil! A Orko sice neobrací k víře všechny, ale ty zástupy novinářů, které ho tak rády zpovídají, se často alespoň zamýšlí nad křesťanstvím a jeho cestou. Ano, tak na mě ty rozhovory působí.

Špičková grafika je pro Orkovy knihy samozřejmostí.

 

V autorových intimních básnických pasážích se ozývají mystikové dávných dob. Orko v Selfíčkách nechce změnit církev, chce změnit každého z nás. Abychom žili svůj život na dřeň. Abychom milovali Boha a eucharistii více než cokoliv jiného. Autor píše o svých bolestech a účinkem je, že já jako čtenář se snažím tam, kde jsem, žít co nejlépe. Je jedno jestli jsem single nebo ne. Právě tady je mi průvodcem a já slyším jediné: nepromarni to. Možná se pohoršíte nad autorovými hlubinami, ale i světci často trpěli osamělostí a vnitřními boji o všechno.

 

Orkovo rozebírání úskalí moderního modrobílého facebookového světa je skutečně aktuální. Autor, který dost často mluví k mládeži a má ji rád, říká: pozor. Zamysli se nad každou zbytečnou fotkou, zbytečným časem stráveným u počítače. Boha najdeš v pustinách, na pláních And, ne na facebooku. A tak se zde spojují jeho Nevyžádané rady mládeži s povídkami typu Příběhy z jiného vesmíru. Ale opět je to něco nového. Něco, co přečtete jedním dechem a ve tři hodiny ráno si uvědomíte, že jste zapomněli jít spát. Můj bratr nesouznící s církví se chtěl letos podívat na velikonoční obřady v televizi. Velmi se mu totiž líbí ta zvláštní liturgie. Bohužel je nestihl. Po nějaké době jsem mu dal Selfíčka a to jsem nevěděl, že zde Orko skvěle popsal velikonoční příběh, který by asi televize nikdy tak niterně nezachytila. Bratr mi po pár dnech zavolal a byl z knihy doslova nadšený. Něco takového ještě nikdy nečetl. A to je pro mě ukazatelem. Náboženská kniha, která umí zaujmout také lidi hledající. Pro ty, kteří znají Orkovu tvorbu i pozpátku, to bude jenom další jeho velmi dobrá kniha, v pořadí devatenáctá. Pro občasné čtenáře to bude něco jako koncert jejich nejoblíbenější kapely.

 

 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz