Většina současných diváků považuje animované snímky za záležitost čistě pro dětské publikum. Samozřejmě, že většina těchto filmů je orientována právě pro naše děti a dospívající. To ovšem neznamená, že i na takové filmy se nemůže podívat dospělý. Našli bychom spoustu animáků, zejména z posledních let a především z americké produkce, jež mohou zhlédnout rodiče s dětmi. Pokud patříte k těm, kdo mají už mnoho měsíců děti doma a už znovu nechcete sledovat Ninjago či Princeznu Sofii, případně jste starší, zavření sami doma a všechny seriály už znáte nazpaměť, možná si vyberete mezi následujícími snímky. Některé jsou starší než vaši rodiče, ale to jim na kvalitě neubírá. Pokud máte své oblíbené snímky tohoto žánru a v seznamu jste je nenašli, podělte se o ně s námi v komentářích. Hezké filmové zážitky! 

 

 

 

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Země výroby: USA
Délka: 83 min.
Popis: První celovečerní animovaný snímek ze slavného filmového studia Walta Disneyho. Je neuvěřitelné a úžasné zároveň, že tento film vznikl už v roce 1937. Ani po tolika letech ovšem neztrácí na svém kouzlu a kráse. Výborná animace, jedinečný příběh a jemný humor prostoupený celým filmem obšťastní každého bez rozdílu věku.

 

Pinocchio (1940)

Země výroby: USA

Délka: 88 min.

Popis: Známý příběh dřevěné loutky, která chce se stát opravdovým klukem, ožívá ve své nejčistší podobě ve filmu od Walta Disneyho. Ačkoli animovaná pohádka vznikla již v roce 1940, je stále velice okouzlující a bezprostřední. Dobrodružná cesta malého Pinocchia k proměně ve skutečného chlapce rozveselí především dětské publikum. Nicméně i dospělí diváci si ve snímku něco zajímavého najdou.

 

Stvoření světa (1957) 

Země výroby: Francie, Československo
Délka: 80 min.
Popis: Francouzsko-československý kreslený animovaný film režiséra Eduarda Hofmana a francouzského kreslíře Jeana Effela představuje biblický příběh o stvoření světa poněkud netradičním, odlehčeným způsobem. Ústy Jana Wericha snímek vypráví o tom, jak Pán Bůh vytvářel svět za asistence andílků a neposedného ďáblíka, který se mu snažil všechno pokazit. Předností filmu je rozhodně velká porce nadhledu a vtipu. Je nutné tak snímek brát, ať už ho bude sledovat dospělý či dítě, kterému je ovšem nutné některé věci po zhlédnutí vysvětlit. 

 

 

Šťastný Luke - Daisy Town (1971) 

Země výroby: Belgie, Francie

Délka: 71 min.

Popis: Statečný pistolník Lucky Luke ve svém úplně prvním animovaném snímku. U nás nepříliš známý kovboj Lucky Luke je komiksový hrdina bojující proti bezpráví a zločinu na Divokém západě pomocí svých rychlých koltů a své mazanosti. Autorem nebojácné postavy je belgický karikaturista a výtvarník Morris, jenž postavu vytvořil již v roce 1947. V tomto filmu se musí Lucky Luke vypořádat s obávanými bratry Daltonovými, kteří začnou ohrožovat nevinné městečko. Zábava plná westernových odkazů a vtipů, která pobaví děti i dospělé.

 

 

Dvanáct úkolů pro Asterixe (1976)

Země výroby: Francie
Délka: 82 min.
Popis: Kdo by neznal Asterixe a Obelixe. Jednoho malého a chytrého, druhého velkého a silného. Dva neohrožení galští hrdinové, kteří jsou s námi již desítky let. Už v roce 1961 vyšlo první komiksové vydání s názvem Asterix z Galie, pod které se podepsala dvojice autorů, spisovatel René Goscinny a ilustrátor Albert Uderzo. V celovečerním snímku Dvanáct úkolů pro Asterixe se nám Asterix a Obelix představují v tom nejjasnějším možném světle. 

 

 

Čarodějův učeň (1977)

Země výroby: Československo, Západní Německo

Délka: 72 min.

Popis: Výjimečné dílo od výjimečného autora. Světově uznávaný režisér Karel Zeman vypráví strašidelný příběh chudého chlapce, kterého osud zavane až k mlýnu, kde vládne pevnou rukou mocný a zlý čaroděj. Snímek vychází z vyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice. Nezaměnitelnou atmosféru filmu tvoří plošková animace a výrazná a ponurá hudba. Snímek se žánrově pohybuje mezi pohádkou a hororem, a proto není vhodný pro bojácné publikum. 

 

 

Mach a Šebestová k tabuli! (1985)

Země výroby: Československo
Délka: 69 min.
Popis: Mach a Šebestová bezesporu patří k těm úplně nejoblíbenějším Večerníčkům, které byly kdy u nás natočeny. Tento celovečerní snímek spojuje třináct krátkých epizod televizního seriálu propojených krátkými dotáčkami. Vše začíná dílem o kouzelném sluchátku, které dokáže splnit jakékoliv přání a končí epizodou, kdy žáci III. B Mach a Šebestová a jejich oddaný pes Jonatán pomohou svým spolužákům Horáčkovi a Pažoutovi. Nutno ještě podotknout, že bez úžasného hlasu Petra Nárožného by film, potažmo seriál, nebyl tím, čím je.

 

 

Wallace a Gromit: Nesprávné kalhoty (1993)

Země výroby: Velká Británie
Délka: 29 min.
Popis: Dobrosrdečný vynálezce Wallace a jeho věrný psí společník Gromit v druhém krátkometrážním snímku režiséra Nicka Parka z britského Aardman Animations. Povedená plastelínová dvojice se tentokrát musí ve svém domě vypořádat s nečekaným hostem, ze kterého se vyklube hledaný zločinec. Výtečná zábava od začátku až dokonce, která zaručeně rozveselí všechny věkové skupiny.

 

 

Lví král (1994)

Země výroby: USA
Délka: 89 min.
Popis: Je považován za jeden z nejlepších a nejkrásnějších animovaných filmů vůbec. Strastiplná cesta malého lvíčete Simby až na královský trůn. Zaujme nádherným zpracováním zvířecího světa, skvělými postavami i vynikajícím hudebním doprovodem. Americký snímek jistě potěší malé i velké.

 

 

Princezna Mononoke (1997)

Země výroby: Japonsko

Délka: 133 min.

Popis: Jeden z nejznámějších japonských animovaných filmů ve stylu anime, který natočil věhlasný Hajao Mijazaki v produkci studia Ghibli. Jedná se o fantasy-dobrodužný snímek, který je určen spíše dospělým než dětem. Patří mezi ikonické animovanané filmy, které nelze přehlédnout. Diváci, kteří se k němu odhodlají, se mohou těšit na hluboký příběh, působivou atmosféru a napětí, výtečné postavy a epickou hudbu, která vás pohltí.

 

 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz