Křemešník. Místo opředené tajemstvím, spojené s mnoha příběhy a legendami, se nachází deset kilometrů od města Pelhřimov. Zdatnější výletníci mohou vyrazit po červené turistické značce z tohoto královského města, jemuž se budeme věnovat v příštím článku, protože stojí též za návštěvu. Trasa vede převážně přírodou, přes louky a lesy a čím blíž jste cíli, tím krásnější a čistější je. Kromě toho je také víc do kopce, ale nejde o žádné náročné stoupání, takže by vás tato skutečnost rozhodně neměla odradit.

 

https://www.flickr.com

 

Pokud byste z nějakého důvodu jít pěšky nechtěli nebo nemohli, máte hned několik možností, kde nechat auto, kterým na místo přijedete - přímo na vrchu je menší parkoviště, odkud už je to k památkám jen několik metrů. Kompromisem je nechat auto na parkovišti pod sjezdovkou, kterou následně můžete vyšlápnout, ale osobně bych zvolila jednu z cest lesem, kterých je zde hned několik. Nebudu doporučovat jednu konkrétní, tady ve výběru snad nelze pochybit.

 

Na samotném vrcholu se nachází rozhledna Pípalka, ze které je možné vidět kopcovitou krajinu Vysočiny, již zmíněný Pelhřimov, část Českomoravské vrchoviny s nejvyšším vrcholem Javořicí a za dobré viditelnosti i Kleť. Unavení rodiče si poté mohou dát něco dobrého v restauraci nacházející se kousek od parkoviště a děti zatím pustit na lanovou dráhu, kde se o ně postarají zkušení instruktoři. Nyní bude restaurace pravděpodobně zavřená, pokud ale zavítáte v příhodnějších časech, určitě nebudete litovat.

 

Hlavní a nejdůležitější památkou, tyčící se nad ostatními, je barokní kostel Nejsvětější Trojice, který se nachází uprostřed ambitů a několika menších staveb. K jeho založení se vztahuje jedna z pověstí, které jsou s tímto místem spjaty. Pelhřimovský měšťan Matěj Chejstovský údajně spadl do štoly po dolu na stříbro, které se zde před husitskými válkami těžilo, a nemohl se dostat ven. V těžké chvíli volal k Bohu a slíbil postavení kaple zasvěcené Nejsvětější Trojici, pokud vyvázne živý. Ze štoly se nakonec dostal, ale při návratu domů ho čekalo nemilé překvapení - viděl z dálky hořet většinu města. Jeho dům však požár minul a on mohl svůj slib splnit. V roce 1555 nechal postavit na vrcholu dřevěnou gotickou kapli. Tím pověst končí, historie poutního místa se ale právě začíná psát. O více než sto let později byla dřevěná kaple přestavěna na kamennou, a to jako poděkování za Vestfálský mír uzavřený roku 1648. Na začátku 18. století byla kaple přestavěna na kostel, jehož barokní vzhled můžeme vidět i dnes. Cílem největšího množství poutníků se stal až v následujícím století, kdy zemi postihly dvě vlny cholery (v letech 1832 a 1866) a o vodě ze studánky, která vyvěrá na úpatí vrcholu, se tradovalo, že má léčivé účinky. Dodnes tuto dobu připomínají votivní předměty, vystavené v zadní části kostela - kovové modely uzdravených částí těla, které byly darovány jako poděkování za toto uzdravení. Zajímavostí je, že zdejšímu kraji se cholera vyhnula.

 

Právě v aktuální epidemické situaci by možná nebylo od věci takové zázračné místo navštívit.

Ke studánce vede v úvodu zmíněná červená značka. Stojí u ní kaple Nejsvětější Trojice a za ní lze nalézt štolu, která sloužila jako poustevna. Cestu mezi kaplí a kostelem lemuje křížová cesta. Ta původní byla postavena již v roce 1689, několikrát byla opravována, ale ve čtyřicátých letech minulého století zchátrala natolik, že musela být postavena téměř nová; měla odpovídat své předchozí podobě. Po dostavění s ní ale tehdejší kněz nebyl spokojen a s jedním ze svých přátel rozvalili první zastavení, postavili ho společně podle svých představ a i další zastavení musely být podle tohoto vzoru přestavěny. Jedná se o kamenné kapličky, výjimkou je pouze Boží hrob, který odpovídá čtrnáctému, poslednímu zastavení. 

 

Především na podzim má celý Křemešník své nepopsatelné kouzlo. Davů turistů se však v žádném případě bát nemusíte, a to je dalším důvodem, proč vyrazit právě sem.

 

Zdroje:

 https://www.pelhrimovsko.cz/cz/kam-na-vylet/kremesnik.htm

+ informační prospekty

 

www.signaly.cz/podporte