Světové dny mládeže se budou konat v srpnu v roce 2023 v Lisabonu. Místo konání oznámil papež František v neděli 27. ledna 2019 na závěrečné mši Světových dnů mládeže 2019 v Panamě. Původně se setkání mělo konat v roce 2022, ale kvůli pandemii koronaviru bylo odloženo na rok 2023. Vypravili jsme se do Lisabonu, abychom se tam porozhléli a zjistili novinky týkající se celosvětového setkání přímo od pořadatelů. Připravte se, právě odlétáme! 

 

Hlavní město Portugalska - Lisabon - dějiště pro Světové dny mládeže v roce 2023.

 

Odlétáme kolem patnácté hodiny z vídeňského letiště. Letíme zhruba tři a půl hodiny. Během naší cesty máme možnost vidět vrcholky Alp, Barcelonu a Madrid. Do Lisabonu přilétáme při západu slunce. Hlavní město Portugalska snadno poznáte podle mostu, který je velice podobný mostu Golden Gate Bridge v San Fransiscu v USA. 

 

Letiště se nachází v centru města; pokud se chcete levně dostat na místo ubytování, doporučuji vám si stáhnout aplikace Uber nebo Bolt. Tyto aplikace jsou velice přehledné a ukáží vám dopředu, za jakou cenu vás řidič odveze. Věřte tomu, že je to stokrát lepší, než cestovat městskou hromadnou dopravou. 

Ubytování jsme našli přímo v centru města. Pokud využijete Airbnb, počítejte s menším prostorem. Portugalci jsou schopni žít v docela malých bytech. 

Pokud máte rádi členitou krajinu, Lisabon je právě pro vás! Nepočítejte s rovinkou. Pořád chodíte nahoru a dolů. 

Máte-li starší telefon, nezapomeňte, že v Lisabonu je o hodinu méně než u nás. Pokud byste na to zapomněli, hrozí, že při zpáteční cestě zmeškáte letadlo. 

 

Lisabon je nejzápadnější hlavní město v Evropě. Leží na západním pobřeží Portugalska na pravém břehu řeky Tajo, která zde ústí do Atlantického oceánu.

Populace v Portugalsku je převážně katolická. Hlásí se k ní zhruba 80 % občanů. V Portugalsku existuje 21 diecézí a 4 380 farností. Jedno z pro křesťany nejznámějších míst v Portugalsku je Fatima. Zde se Panna Marie zjevila třem dětem, pastýřům  Franciscovi, Jacintě a Lucii. Během nedělních mší se zde často poutníci nevejdou do kostela a musí zůstat před ním. Obzvláště během pandemie koronaviru se u vstupu do kostela tvoří dlouhá fronta. 

 

Cabo da Roca je nejzápadnější pevninský výběžek Portugalska a kontinentální Evropy.

Pokud budete mít čas, udělejte si jeden den výlet do národního parku Serra de Sintra a navštivte nejzápadnější pevninský výběžek Cabo da Roca. Básník Luís de Camões o Cabo da Roca říká, že je to místo, „kde země končí a moře začíná“. Před vámi už bude jen Atlantský oceán. Na břehu stojí kříž, vyzývající k modlitbám. 

 

Pojďme už ale k celosvětovému setkání mládeže, které proběhne za tři roky přímo v Lisabonu. Právě ve dnech, kdy jsem byl v Portugalsku, bylo zveřejněno oficiální logo pro světové dny mládeže. Redakce magazínu pro vás připravuje exkluzivní rozhovor s autorkou loga, dvacetičtyřletou Beatriz Roque Antunes. 

Oficiální logo pro světové dny mládeže v roce 2023

 

Tématem celosvětového setkání mladých věřících je motto, které vybral papež František. Maria se vydala na cestu a spěchala.

(LK 1:39)

Marie z Nazaretu je velkou postavou křesťanské tradice. Učí nás Bohu říkat „ano“. Jak se píše v indikaci papeže Františka pro SDM v Lisabonu 2023: „Ať je evangelizace mladých lidí aktivní a misionářská, protože tak budou rozpoznávat a svědčit o přítomnosti živého Krista.“  

 

Papež mladé lidi vyzývá, aby byli odvážnými misionáři. V Apoštolské exhortaci Christus Vivit napsal: Kam nás posílá Ježíš? Neexistují žádné hranice, žádná omezení: posílá nás všude. Evangelium je pro každého, ne jen pro některé...

Městská čtvrť Parque das Nações bude velkým centrem velkého setkání. Na tomto místě budou probíhat společné modlitby, besedy, umělecké  přehlídky a spousta dalších zajímavých aktivit. 

 

Parque das Nações - zde budou probíhat hlavní dny setkání
Katedrála Santa Maria Maior de Lisboa.
Zdroj: www.lisboa2023.org

 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz