Bible je nepostradatelnou výbavou každého křesťana. Ovšem ne každému se chce s sebou nosit její kniží vydání. A co si takhle vzít bibli do kapsy? V dnešní době naprosto samozřejmé řešení! Podíváme se na několik "Bible-apps", které si můžete zdarma stáhnout z Google Play do svého mobilu s Androidem. A věřte, že je z čeho vybírat: od klasických textových aplikaci, které nabízejí spoustu možností, jimiž lze čtení Bible dostat na zcela novou úroveň, až po aplikaci mluveného slova.

 

Zdroj: Pixabay.com

 


 

Česká Bible App

Vývojář: pajus_cz

 

Tato aplikace je tou nejzákladnější "Bible-app", kterou lze na Google Play nalézt. Aplikace nabízí knihy Starého i Nového Zákona ve třech českých překladech - Český ekumenický překlad (ČEP), Bible Kralická a Bible překlad 21. století (B21). Můžete si zde nastavit režim zobrazení, upravit druh a velikost fontu či ponechat defaultní dialog, pokud chcete pokračovat se čtením tam, kde jste naposledy skončili. Dále aplikace nabízí hlasové čtení textu voicebotem. Strojové čtení není moc kvalitní, ale občas se hodí. Jediné, co kazí dojem dobré aplikace, je zobrazení reklam, když jste v režimu online.

 

And Bible

Vývojář: CrossWire Bible Society

 

And Bible je vskutku atraktivním nástrojem pro fajnšmekry. Aplikace nabízí nejen texty různých překladů offline, strojové čtení voicebotem či fulltextové vyhledávání, ale i možnost zvýraznění veršů a přidání vlastních poznámek nebo porovnání textu s jiným překladem, pokud jich máte staženo více.

 

Bible YouVersion

Vývojář: Life.Church

 

V této aplikaci máte k dispozici překlady offline a během čtení si můžete jednotlivé verše barevně zvýraznit, vložit do textu záložku, napsat vlastní poznámku nebo dokonce jednotlivé verše porovnávat s jinými překlady. V online režimu Vám aplikace nabízí mnoho výhod a různé tématické programy četby (ty lze uložit i offline), verše na den či krátká motivační a katechetická videa. Můžete využívat i možnost spojení s komunitou. Pro plné využití výhod online režimu je třeba se registrovat mailem nebo účtem Google. Kromě toho Life Church přináší i obrázkovou aplikaci Bible pro děti.

 

Gideon Bible App

Vývojář: Faith Comes by Hearing

 

Možná znáte malé modré brožury s texty Nového Zákona, Žalmů a Přísloví, které vydává a zdarma distrubuuje Mezinárodní svaz Gedeónů. Toto společenství se snaží o zpřístupnění Božího slova každému člověku na světě. Stejný účel plní i jejich aplikace. Silnou nevýhodou aplikace je rozhraní v angličtině a nedostatečné zajištění podkladů pro český překlad; k dispozici je pouze Nový Zákon v podobě rozhlasového dramatu. Do aplikace lze získat texty NBK, ale velmi složitou cestou.

 

Bible, Český liturgický překlad

Vývojář: Fenomen multimedia, a.s.

 

Před rokem byla spuštěna nová aplikace -  Bible, český liturgický překlad. Tato aplikace je součástí portálu Liturgie.cz a vytvořila ji společnost Fenomen multimedia. Aplikace vznikla díky projektu Český liturgický překlad; do budoucna se počítá s vydáním tohoto překladu Písma. Po dokončení prací budou aktuální texty nahrazeny revidovanou verzí. Aplikace obsahuje texty, které jsou vybrány pro liturgii římskokatolické církve (jsou to texty, které byly přeloženy Václavem Bognerem a jeho spolupracovníky v 70. a 80. letech 20. století a jejichž perikopy byly upraveny v rámci obnoveného vydání menších lekcionářů a denní modlitby církve v letech 1996 - 2008.) Aplikace funguje v offline režimu. Obsahuje textové vyhledávání, takže můžete pomocí jednoho slova najít konkrétní text. Verše je možné si zkopírovat. Lze zvolit velikost písma a nastavit si pracovní rozhraní na denní a noční režim.

 


 

Přehled aplikací byl původně publikován na farním webu farnosti Rajnochovice: Český liturgický překlad a Bible-apps aneb digitální bible do kapsy.

 

 

Pokud se Vám autorova tvorba líbí, podpořte jej na Darujme.cz