Světově uznávaná polská režisérka Agneszka Holland přináší na plátno životní osud u nás již nepříliš známého bylinkáře a léčitele Jana Mikoláška. Po únorové světové premiéře na Berlinale a několikaměsíčnímu odložení kvůli koronaviru můžeme až nyní zhlédnout v tuzemských kinech film Šarlatán v titulní roli s Ivanem Trojanem. A rozhodně neprohloupí nikdo, kdo na něj do biografu vyrazí.

 

Zdroj: Česká televize

 

Snímek Šarlatán pojednává o Janu Mikoláškovi, muži obdařeném zázračným nadáním, pro něhož se léčitelství stalo životním posláním. Díky velkému úsilí se vypracoval až na respektovaného léčitele, za kterým v třicátých až padesátých letech minulého století chodily denně až tři stovky lidí. Mezi nimi byli jak prostí a chudí lidé, tak i zámožné a slavné osobnosti tehdejší doby: malíř Max Švabinský, herec Saša Rašilov, manželka Karla Čapka Olga Scheinpflugová, prezident Antonín Zápotocký, ale i vedoucí kanceláře Adolfa Hitlera Martin Bormann a mnozí další. Ti všichni se svěřovali do Mikoláškových rukou – do rukou syna zahradníka, člověka bez lékařského vzdělaní, pouze s licencí na používání léčivých bylin.

 

Zdroj: Česká televize

 

Filmový příběh začíná v momentu smrti prezidenta republiky Antonína Zápotockého v listopadu 1957. Zástupy lidí čekají ve frontě před obrovskou vilou na to, až je léčitel Mikolášek přijme, zjistí diagnózu a předepíše své účinné léky z bylinek a dalších přírodních zdrojů. Každý, kdo přichází, má jiné problémy, ovšem jemu stačí průhledná lahvička s močí, aby přesně rozpoznal chorobu. Je fascinující přihlížet takovémuto způsobu určování nemocí. V průběhu filmu uvidíme podobných scén několik, například, když se Mikolášek učí u starší kořenářky základům této metody nebo při podrobném testování v sídle gestapa. Film na Mikoláška nenahlíží jako na podvodníka, ale jako na osobu, která je přesvědčivá, věrohodná a vždy korektní ve svých rozhodnutích.

 

Zdroj: Cinemart

 

Zásadním bodem v naraci filmu je část, kdy do Mikoláškova domu vtrhne Státní bezpečnost a odvede ho do vězení. Od tohoto momentu se prolíná současnost s minulostí. Děje se tak pomocí flashbacků, které jsou přehledné a jasné, ačkoli neznáme přesné určení času, ve kterém se daná scéna odehrává. Vidíme několik klíčových okamžiků v Mikoláškově životě: působení v první světové válce, odkud si odnesl velmi bolavé vnitřní rány. Prvního vyléčeného pacienta, kterým se stala jeho vlastní sestra, jíž hrozila amputace nohy. Počátky učení u místní kořenářky. Role mladého Jana Mikoláška se ujal Josef Trojan. Je moc dobře, že se tvůrcům podařilo obsadit právě syna Ivana Trojana. Nejen jeho fyzická podoba, ale především skvělý herecký výkon přispívají k porozumění hlavní postavě. Je vidět, že Josef Trojan už něco pochytil od svého slavného otce, který je mimochodem ve své roli excelentní.

 

Zdroj: Česká televize

 

Snímek se nezabývá pouze Mikoláškovým mládím. V druhé polovině filmu se do popředí dostává jeho komplikovaná osobnost. Na jedné straně pozorujeme člověka, který je naplno ponořen do své práce; pro své pacienty je ochoten se rozdat, neváhá jim zaplatit třeba ozdravný pobyt. Na druhou stranu jeho soukromý život je více než neobvyklý. Manželku nemá, udržuje tajný milostný život se svým asistentem Františkem Palkem, kterého k sobě citově připoutává, ačkoli František má ženu a dítě. Tento homosexuální vztah navíc udržuje navzdory svému jinak křesťanskému životu, který se ve filmu projevuje například klečením před křížem na ostrých kamenech.

 

Zdroj: Česká televize

 

Snímek ukazuje vysoce kvalitní filmařské řemeslo. Zejména práce kamery je odvedena výtečně. Vězení je nasnímané v tmavých odstínech v kontrastu se zářivými a světlými barvami při scénách léčení, což vytváří věrohodnou atmosféru daného prostředí. Velmi působivé jsou i záběry přes mříže při vyslýchání nebo pohled skrz zámek cely.

 

Zdroj: Marlenefilmproduction

 

Co se týče nedostatků, kterých není mnoho, film ztrácí půdu pod nohama v nejasných motivacích hlavního hrdiny; dostává tím ale větší prostor divákova představivost. Slabě působí i samotný závěr filmu.

 

Šarlatán je velmi komplexním filmovým dílem, u kterého je znát, že ho natočila zkušená režisérka Agneszka Holland. Staví na neobyčejné a silné postavě, kterou dokáže přirozeně zobrazit z více úhlů. Práci režisérky doplňují výborné herecké výkony.

 

 

Šarlatán         Hodnocení: 80%

ČR, 2020, 118 minut

 

Režie: Agneszka Holland
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Maritn Štrba
Střih: Pavel Hrdlička
Hudba: Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Hrají: Ivan Trojan (Jan Mikolášek), Josef Trojan (mladý Jan Mikolášek), Juraj Loj (František Palko), Daniela Voráčková (Johanka, Mikoláškova sestra), Jaroslava Pokorná (bylinkářka Mühlbacherová), Jiří Černý (obhájce Zlatohlávek), Miroslav Hanuš (vyšetřovatel) a další 


 

 

 

 

 

 

 

www.signaly.cz/podporte