Jeden herec, devět rekvizit, více než padesát postav, dav a dva tisíce démonů. Fascinující monodrama o těch, kteří jsou ve známém příběhu Ježíše Krista většinou opomíjeni, nazkoušelo trio Jan Horák (herec), Zuzana Horáková (režisérka) a Štěpán Boháč (dramaturg) během karantény. Svou premiéru mělo v sobotu 20. června 2020.

 

Foto: Týna Jelínková

 

Na jevišti stojí padesátilitrový barel, na němž sedí rybář Jonáš - malý vzrůstem, veliký láskou ke svým synům, a loví ryby. Zde na břehu Galilejského jezera se po neúspěšném lovu potkává s Ježíšem, který jej a jeho společníky vyzývá, aby znovu spustili sítě. Lk 5, 1, 6–11: „Jakmile to udělali, nabrali takové množství ryb, že se jim sítě začaly trhat. … Spolu s ostatními byl totiž přemožen úžasem nad tím úlovkem ryb; stejně tak i Šimonovi společníci, Zebedeovi synové Jakub a Jan. Ježíš ale Šimonovi řekl: ‚Neboj se. Od nynějška budeš lovit lidi.‘ Jakmile s loděmi přirazili ke břehu, všechno opustili a šli za ním.“ O pár dní později začíná i lov našeho hlavního hrdiny Jonáše, ten však na popud své ženy nejde lovit lidi, o kterých mluvil Ježíš, ale své syny. Na své cestě s cílem přivést syny zpět do Betsaidy potká Jonáš další otce apoštolů a s nimi pronásleduje Ježíše a jeho učedníky. Během dvou let se pak setkají s prostitutkami, které Ježíš „obrátil jak palačinky“, s Jairem a jeho vzkříšenou dcerou, s hrobníkem, z něhož Ježíš vyhnal dva tisíce démonů, s hnutím pořádajícím skupinové terapie pro oběti uzdravené Nazaretským a s mnoha dalšími.

 

Přestože tato tragikomedie plná dvojsmyslů, radosti a bolesti, slovních hříček a narážek na Písmo svaté trvá i s přestávkou jen necelé dvě hodiny, výkon Jana Horáka ohromí a zaujme diváka natolik, že chce Rybáře vidět znovu, a to nejlépe hned. Fantazii a množství způsobů využití malého počtu rekvizit se rozhodně meze nekladou. Celou inscenaci navíc herec doprovází hrou ne na jeden, ale hned na dva pozoruhodné nástroje. Tuto vtipem a poznáním naditou divadelní hru byste si rozhodně neměli nechat ujít.

 

Od 20. června si Jan Horák Rybáře zahrál již čtyřikrát, a to v Praze a v Roudnici nad Labem; vidělo je přes šest stovek diváků. Další reprízy budou například 6. září v bývalém augustiniánském klášteře v Roudnici nad Labem či 14. září v Praze v Dominikánské 8.

 

Bližší informace o inscenaci a dalších projektech Jana Horáka najdete na jan-horak.cz. Je zde i odkaz, na kterém si můžete domluvit podmínky, pokud byste chtěli tuto nebo jinou hru tohoto umělce shlédnout ve vašem společenství.

 

Týna Jelínková

 

 

www.signaly.cz/podporte