Současnost církve tvoříme, za budoucnost církve se modlíme, její minulost můžeme alespoň poznávat. Počátky té naší jsou spojeny s jednou malou obcí na Moravě. Nedaleký Velehrad známe všichni – ten tepe životem každý den a konají se v něm akce pro křesťany z celé země. Vesnička Modrá zůstala v jeho stínu a mnozí si při účasti na některé z mnoha akcí, konaných na Velehradě, na její návštěvu nenajdou čas. Pokud byste však při cestě do tohoto kraje měli chvíli navíc, můžete svou pozornost na chvíli obrátit do historie a připomenout si, kde je kolébka křesťanství u nás.

 

Foto: Šárka Bejdová, sarkafoto.info

 

Minulost místa dnes připomíná archeoskanzen, ležící hned u silnice spojující Velehrad s Uherským Hradištěm. Byl otevřen v roce 2004 a od té doby se stále rozrůstá. V současné době zde můžete navštívit kromě skrovných obydlí a dílen palác knížete, školu, křtitelnici a sídlo kněze a jeho žáků; na celý areál a okolí se můžete podívat z dřevěné věže. Nad areálem skanzenu stojí už dvacet let kopie původního kostelíka. Ten, který pocházel z doby před příchodem Cyrila a Metoděje a bývá považován za doklad působení iroskotských misií na Moravě, nepřežil stavbu chrámu na Velehradě na konci sedmnáctého století; nedobrovolně na něj poskytl materiál. V kostelíku se bohužel neslouží pravidelně mše, ale často bývá pro svou fotogeničnost využíván jako místo svateb. Pár metrů od něj je vyznačen půdorys původního kostela.

 

Foto: Zdeněk Chmelař

 

V blízkosti kostela si lze odpočinout od historie v areálu Živá voda. Seznámit se zde můžete „s životem ve vodě i kolem vody“, jak praví informace na internetových stránkách. Venku jsou cestičky obklopené rostlinami s popisky, uvnitř budovy můžete sledovat ryby v proskleném tunelu. Když vám nad hlavou propluje vyza velká, je to opravdu zážitek. A kdyby bylo horko, můžete se vykoupat v místním biotopu.

 

Pokud by se někdo naopak chtěl zabývat historií hlouběji, může popojet do Starého Města do Památníku Velké Moravy. Najdete tu odkryté základy dalšího velkomoravského kostela a v expozici se seznámíte s životem na Velké Moravě.

 

Komu nevadí větší množství lidí, hluk a dokonce válečný ryk, může svou návštěvu nasměrovat na nadcházející víkend 8. a 9. srpna. V archeoskanzenu na Modré se koná už patnáctý ročník bitvy Veligrad, kdy je celý skanzen oživen desítkami postav, které předvádějí jak běžný život a řemesla, tak i ukázky soubojů a jednou denně i velkou bitvu, provázenou i bezpečnou bitvou pro děti diváků. O akci se můžete dozvědět na https://www.facebook.com/events/570154010513883/.

 

 

Více informací najdete zde:

 

http://www.archeoskanzen.cz/

http://www.slovackemuzeum.cz/doc/83/

http://www.zivavodamodra.cz/

http://www.slovackemuzeum.cz/doc/8/

 

nebo postaru v knihách:

 

Cibulka, J.: Velkomoravský kostel v Modré u Velehradu a začátky křesťanství na Moravě. Praha: ČSAV 1958

Hochmanová-Vávrová, V.: Modrá u Velehradu - archeologická rezervace: Vlastnický kostel z dob Velké Moravy Uherské Hradiště 1963

Turek, Rudolf: Čechy v raném středověku. Praha: Vyšehrad 1962

Turek, Rudolf: Počátky české vzdělanosti: od příchodu Slovanů do doby románské. Praha: Vyšehrad 1988

 

 

www.signaly.cz/podporte