Vývoj uplynulých měsíců a nastávající ekonomická krize způsobily, že se kulturní scéna ocitla v tíživé situaci. Na pokraji likvidace se ocitají i musea s válečnou tématikou, která jsou zakládána nadšenci pro historii. Jedním takovým museem je i holandské Airborne Museum Harternstein ve městě Oosterbeek. Pro toto museum přišla nečekaná záchrana. Neuhádnete od koho.

Bitva o Arnhem - Operace Market Garden | Zdroj: FB Post Scriptum Game

 


Airborne Museum Hartenstein, které je v provozu od roku 1949, nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici bitvy o město Arnhem. Tato bitva byla jedním z klíčových tažení spojeneckých vojsk při operaci Market Garden. Této bitvy se zároveň účastnili muži z legendární roty Easy Company 506th Parachute Infantry Regiment of 101st Airborne Division, kterou můžete znát ze seriálu Band of Brothers.

 

Kvůli koronakrizi přišlo museum o návštěvníky a tedy i o příjem ze vstupného a prodeje upomínkových a propagačních předmětů. Museum se ocitlo ve ztrátě 300 000 € a zároveň splácí nedávnou rozsáhlou rekonstrukci objektu. Kvůli tomu se v současné chvíli dostalo do vážných finančních problémů a ocitlo se na hranici likvidace. Ale přišla pomoc, kterou by nikdo nečekal.

 

Pomocnou ruku podali gameři z herního klanu Easy Company 506th PIR (který je nepochybně inspirovaný slavnou rotou E), kteří se, kromě hraní různých akčních her, věnují i vojenské historii. Rozhodli se museu pomoci a finančně jej podpořit.

Fotografie spojeneckého výsadkáře v průběhu operace Market Garden před vilou Hartestein | Zdroj: Airborne Museum Hartenstein

Jeden z členů klanu se rozhodl museum podpořit a vybrat ve své hráčské komunitě 2 000 € na podporu provozu musea. Toto rozhodnutí doprovázelo založení projektu na crowdfundingové platformě GoFoundMe. Tato snaha pomoci historickému museu se rozšířila mezi hráčskou komunitu a prvotní cíl 2 000 € byl rychle překonán. Následně na to byl cíl zvýšen na 5 000 € a i ten byl v neuvěřitelně krátké době překonán (v době psaní článku se na záchranu musea vybralo 13 540 €).

 

Hráči z Easy Company si ale kladou daleko vyšší cíle a společně s herními vývojáři chystají speciální propagační akce na podporu tohoto vojenského musea.

 


 

Zdroj: PCgamer.com

 

www.signaly.cz/podporte