V Signály Awards 2020 v kategorii YouTube kanál roku se na 1. místě umístili Pastoral Brothers. Jde o dva evangelické faráře, kteří točí vtipná videa s křesťanskou tématikou. Snaží se přiblížit víru jazykem dnešní doby. Pastoral Brothers přijeli na předávání cen výhercům do živého vysílání do Tv Noe do Ostravy. Při této příležitosti jim naše redaktorka položila pár otázek.

 

zdroj

Co je náplní Vaší práce?

 

Karel Müller: Farářský práce? Tak já si dělám, co chci. :) To je ideální práce pro každého mileniála. Práce, která má smysl, flexibilní pracovní doba a stálý plat. Ale teď vážně. Učím, pracuji s mládeží v Praze, organizujeme různé víkendovky, tábory, plesy atd. Pak děláme ještě s Jakubem Pastoral Brothers. Ještě kážu v různých evangelických sborech v Praze a okolí.

 

Jakub Malý: Já to mám podobné. Kromě toho se jednou za měsíc věnuji seniorům a také dětem - katechezi dětí. S nimi pořádáme taky všelijaké víkendovky a kážu v Libeňském sboru.

 

Je něco, na co byste mohli mladé pozvat během prázdnin?

 

My s pražskou evangelickou mládeží děláme takovou letní akci ve Volyni, ještě tam máme nějaká volná místa, tak se mladí mohou přihlásit. Více informací o této akci, která se uskuteční 16. - 22. 8. 2020, se dozvíte na www.prazska-mladez.evangnet.cz.

 

Právě si odnášíte odměnu za první místo v kategorii YouTube kanál roku. Vaše videa umí upoutat pozornost. Máte více než 4 000 odběratelů. Jak se takové video tvoří / vzniká?

 

Vždycky máme plán na nějaké téma v daném roce. Jako první jsme měli Vyznání víry, další rok jsme měli Desatero, které jsme zakončili tématem Modlitba. Občas téma přijde samo. Třeba vyrazíme na víkendovou akci s mládeží, a tam přímo natočíme díl o tématu dané akce.

 

Jak jste prožívali období karantény? Co si myslíte, že vám to přineslo, případně vzalo?

 

Karel Müller: Mně se třeba skladba práce úplně změnila. Byl jsem mnohem více času doma, což velmi oceňuji. Začal jsem trochu více přemýšlet nad on-line světem, takže jsem začal dělat live streamy bohoslužeb z kostela Martin ve zdi. Pak jsem pomáhal v libeňském sboru ČCE.

 

Jakub Malý: Tvořili jsme Pastoral Brothers a spíš jsme se věnovali i kritice korona krize, jak byla zvládána od vlády a vůbec ve společnosti. Témata nám politici většinou nabídnou sami. :D A my v podstatě jenom reagujeme. 

 

Co si myslíte, že dnešní mládeži chybí? V čem je mládež dnešní doby podle vás naopak dobrá?

 

Karel Müller: Já si myslím, že dnešní mládeži chybí něco, za co by mohla bojovat, o co by mohla usilovat.

 

Jakub Malý: Já si myslím, že jim chybí sebehodnota nebo jakési ujištění o tom, že tu hodnotu mají. Že jsou skvělí sami o sobě a nemusejí nikomu nic dokazovat. Ani sami sobě nemusejí nic dokazovat. Bůh je má rád takové, jací jsou. Takže buďte svoji a ono to bude do života stačit.

 

Na závěr doporučuji ukázku velmi povedeného videa Faráři v hobbymarketu:

 

 

Děkuji Karlovi a Jakubovi za milé setkání a čas, který věnovali rozhovoru. Můžete sledovat jejich YouTube kanál, Instagram či Facebook. Také byli hosty posledního dílu pořadu 168 hodin na ČT. Záznam můžete vidět od 24:25 minuty na v televizi na ČT.

 

www.signaly.cz/podporte