Dokumenty jistě nepatří k těm nejmasovějším záležitostem ve filmovém prostředí. Nicméně existují výjimky, které stojí nejen za zhlédnutí, ale i za hlubší zamyšlení. Je to případ i českého dokumentárního filmu Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti, jenž nyní přichází znovu do kin. Tento snímek by měl vidět každý, komu není jedno, že mezi námi žijí sexuální predátoři, kteří zneužívají děti na internetu.

Zdroj: Česká tekevize

Autoři snímku otevírají tabuizované téma díky obsazení dospělých hereček. Tři mladistvě vyhlížející ženy se vydávají za dvanáctileté dívky, aby ukázaly, co mohou na sociálních sítích prožívat takto staré děti - a to ojedinělým, působivým a intenzivním způsobem, který se vryje pod kůži.

 

Již u castingu hereček dojde k nečekanému, o to podstatnějšímu zjištění. Z dvaceti tří dívek, které se ucházely o místo, mělo devatenáct nějakou zkušenost se sexuálním zneužíváním ve virtuálním světě. Po vybrání vhodných protagonistek nám tvůrci odhalují zákulisí natáčení. Tři uměle vytvořené holčičí pokojíčky jsou perfektně vyhotoveny. Mimo filmových rekvizit jsou pro ještě větší míru autenticity vybaveny osobními fotkami a věcmi zúčastněných hereček, například ručně malovanými obrázky, domečkem pro panenky od tatínka nebo poháry z tanečních soutěží.

Zdroj: Česká tekevize

Mladým herečkám jsou založeny falešné účty na sociálních sítích. Za přesně daných pravidel, které jim štáb určil, chatují a volají si s lidmi, kteří je osloví. Jasně jim oznámí svůj věk, tedy dvanáct let, samy nikoho aktivně neoslovují, nesvádějí, zaujímají stydlivější a odtažitější postoj. Je překvapující, s jakou rychlostí predátoři jednají. Jen pár vteřin po vytvoření profilů přicházejí desítky zpráv a žádostí o přátelství. Více šokující ovšem je, co si někteří z nich dovolí hned při prvním videohovoru. Bez obav se téměř okamžitě svlékají, sebeukájejí nebo ukazují své přirození. 

Zdroj: Česká televize

S postupem času jsou sexuální lovci ještě troufalejší, když vyžadují obnažené fotky či svlékání před webkamerou. Svou dokonalou manipulací dokážou obelstít a otupit i jinak připravené dospělé herečky, které mají zvláště po prvních hovorech co dělat samy se sebou. Je až děsivé pomyšlení, co musí podobné situace dělat s psychikou skutečných dvanáctiletých dívek. Zarážející je skutečnost, že predátoři se nerekrutují z určité společenské skupiny, že jsou to muži z nejrůznějších věkových kategorií i sociálních vrstev. Jedno je však spojuje. Nebojí se sexuálně útočit, masturbovat během rozhovoru s nezletilými dětmi nebo tyto děti vydírat.

Zdroj: Česká tekevize

Jakkoli je téma filmu závažné a ze sledování místy naskakuje husí kůže, najdou se tu nečekaně i humorné chvilky, kdy se směje jak divák, autoři, tak i hlavní protagonistky. To když jedna z dívek předstírá, že vyhazuje z okna svého domácího mazlíčka, další si „zoufá“, že ji nikdo nechce, jelikož jí zájemci nezvedají hovory, nebo když jeden z predátorů popisuje, že jen něco „leštil".

Zdroj: Česká tekevize

Ačkoli se jedná o dokument, dokáže snímek udržet divákovu pozornost celých sto minut, a to i přesto, že většinu doby sledujeme skrz monitory počítačů tři dívky propojené se sexuálními dravci s jejich choutkami. Občas se v záběrech objeví filmový štáb, pohnutý konkrétním videohovorem. Tu a tam se v obrazu vyskytne také některý z přítomných odborníků, aby doplnil pohled ze svého oboru. Tyto kratičké vstupy však plynulost děje nenarušují. Napětí do filmu přináší i v některých momentech tak uhrančivá hudba, až divák touží potom, aby už skončila.

 

Největší zásluhu na úspěchu filmu má trojice hereček, Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá. Všechny tři podávají excelentní výkon, který je hodný obdivu. Kromě Terezy Těžké neměly žádné herecké zkušenosti. Určitě pro ně nebylo vůbec snadné zahrát dvanáctileté dívenky, jež se snaží odolávat lákání sexuálních predátorů. 

Zdroj: Česká tekevize

Dokumentární snímek V síti od Barbory Chalupové a Víta Klusáka je prvním českým celovečerním filmem, zabývajících se tímto ožehavým tématem. Není náhodou, že se film, který za dva týdny od premiéry vidělo v kině více než čtvrt milionu diváků, stal nejúspěšnějším českým dokumentem v historii. Ovšem nemělo by zůstat pouze u zhlédnutí snímku v kině. Pro rodiče dětí v tomto věku by návštěva kina měla být povinná a současně by se měli více zabývat touto problematikou, například v rámci osvětové kampaně, kterou tvůrci přichystali na webu https://vsitifilm.cz/.

 

V síti                              Hodnocení: 85 %
ČR, 2020, 100 minut

 

Scénář a režie: Vít Klusák a Barbora Chalupová
Kamera: Adam Kruliš
Střih: Vít Klusák
Hudba: Pjoni
Zvuk: Adam Bláha
Herečky: Sabina Dlouhá, Anežka Pithartová, Tereza Těžká

 

www.signaly.cz/podporte