Katolická církev je někdy skutečně univerzální. Nejjižnějším místem uctívání na světě je jeskynní kaple vytesaná z ledu v Antarktidě. Pojďme společně nahlédnout pod bod mrazu. 

zdroj: adventure-network

Antarktida je nejjižnější světadíl a na jižním pólu najdeme zhruba 5,4 milionu čtverečních mil ledu. Aktuálně na tomto kontinentu žijí zhruba čtyři tisíce věřících. O jejich duchovní potřeby se stará osm kostelů, z nichž nejjižnější je katolický kostel vytesaný do čistého ledu.

 

Kaple Panny Marie Sněžné je nejjižnějším místem uctívání na světě, 800 km od jižního pólu. Slouží jako stálý katolický kostel pro ty, kteří žijí po celý rok na základně Belgrano II. Ačkoli se nachází v Antarktidě, spadá pod římskokatolickou arcidiecézi Bahía Blanca v Buenos Aires v Argentině, kde je arcibiskupem Guillermo José Garlatti.

 

Nedaleko nově postavené základny Belgrano II byl vykopán systém tunelů a jeskyní, který nakonec zahrnoval novou kapli, která dnes zůstává v ledu. Když se kaple tvořila, lidé sem přinesli kříž z bývalé základny. Tento kříž je dnes podle Antarktické smlouvy historickou památkou. 

 

Podívejte se níže do kaple Panny Marie Sněžné. 

Zdroj: https://ucatholic.com/

Autor: Albín Augustín Balát

zdroj: histarmar.com.ar
zdroj: histarmar.com.ar
zdroj: histarmar.com.ar
zdroj: histarmar.com.ar
zdroj: histarmar.com.ar

www.signaly.cz/podporte