O co mi také jde? Jde mi o svobodu. Nebát se a odvázat se. Nemarnit svůj život. Zažívat konání Boží prozřetelnosti. Svobodně jsem se rozhodla a vůle bude činit to, co dokážu. O peníze v poznávání světa vůbec nejde. Zažít to jde i bez peněz. Máme tu možnost žít svobodně, tak proč toho nevyužíváme?

Pokud si nečetl/a předchozí díl, přečti si ho zde: https://smagazin.signaly.cz/2006/santiago-1-cast

To, o čem teď píšu, se už stalo. Toto jsem napsala v roce 2018 a dělím se o to s Vámi až teď. V tomto shrnutí říkám, proč jsem se na pout chtěla vydat. A jestli jsem nakonec na pouť doopravdy vyrazila? Nech se překvapit.

Ti, kteří se nemůžou vzdělávat, cestovat, poznávat sebe i svět, by byli rádi, kdyby mohli něco takového zažít. Hodně z nás promarňuje nějaké šance a výzvy. Napadají mě otázky: Jak se nemýlit? Co znamená žít? Jsou snad řády a hloupá pravidla se svobodou spojená? Jak mám pochopit, co se dá vyloučit? Jsou to možná trošku filozofické otázky, ale svobodu musíme spojit s pravidly, která jsou nesvobodná. Za pravdu dám všem těm, kteří nevědí kudy jít a neumějí si nechat vysvětlit, že řády nejdou obejít. Můžeme bloudit, ale nikdy se neztrácíme. Cesta má svůj cíl, i když nevíme kudy jít a jak ten cíl bude vypadat. Pravidly se i na cestě musíme řídit a neporušovat je. Svoboda se skrývá v rozhodnutí a každý z nás si může vybrat zlo či dobro. Někdo nám dal kdysi dávno možnost zvolit si směr a na cestu vykročit. Nenutil nás vybrat si cestu dobrou, protože ten, kdo nám dal tu možnost a příležitost, věděl, že si můžeme vybrat i cestu špatnou. Pravidla a řády můžou pro nás znamenat radu nebo mapu v cestě za štěstím, proto přímo mě svazuje neochota, když té možnosti nevyužiji a neuvěřím.

V katedrále v Santiagu budu před oltářem odevzdávat sebe samu z hloubi duše a se vzpomínkami. Nemůžu s jistotou říct, že se na cestu vydám nebo jestli dojdu na konec. To já nemůžu vědět. Můžu jen věřit a čekat na neočekávané momenty, které do mého života přijdou. Když se vracíme z dovolených, vzpomínáme na to, co jsme zažili, ale zažili jsme někdy na dovolené něco tak silného, že by nám to změnilo život? Myslím tím změnu našeho srdce a pohledu na životní, osobní nebo i světové situace. Tak přemýšlej.

A co se stalo potom? To se dozvíš příště!

 

www.signaly.cz/podporte