Martin Smith, křesťanský zpěvák z Velké Británie. Bývalý frontman kapely Delirious?, který má v současnosti svoji sólovou “kariéru” a mohli jsme ho vidět loni i na letním festivalu UNITED ve Vsetíně. 

 

Narodil se 6. července v roce 1970. Během prvních dnů málem zemřel na zápal plic, a tak byl na začátku svého života napojen na dýchací přístroje. V knize Navždy o lásce Tvé chci zpívat píše o tom, že rodiče nabídli v modlitbě jeho život Bohu s prosbou o jeho uzdravení. V blízké době ho naživo kvůli pandemiii koronaviru asi jen tak neuslyšíme, ale můžeme si s ním přečíst alespoň rozhovor.
 

zdroj Instagram Martina Smithe

 

Martine, v létě jsi nahrál nové album Iron Lung. Sice už je trochu pozdě na to se na něj ptát, ale povíš nám nějaký background k tomu albu?

 

Jee, díky za zeptání. Album je o Boží síle a o tom, jak tě Bůh může celého naplnit svým duchem. Ezechiel 47, celé album je vlastně o tomhle.

 

Když zpíváš svoje písničky na stagi, co chceš, aby lidé cítili, kam je chceš vést?

 

Chci, aby lidé cítili Boha. Přítomnost Boha, naději. Naplnění Bohem v jedinečném momentu.

 

V tom albu z léta máš dokonce píseň Everybody is broken. Je vůbec možné v dnešním světě Facebooků a Instagramů nebýt nějak zraněn?

 

Na to se mě ještě nikdo nezeptal. :D To je dobrá otázka. Myslím si, že jsme lidské bytosti a každý z nás je nějak zlomený nebo zraněný. Ale pak přichází Bůh, zachránce, který vezme naše roztříštěné kousky a začne je dávat dohromady. Ta těžká část, to je kříž, ale konec příběhu je dobrý.

 

 

Píšou se ti písničky pořád stejně jako před deseti lety? Nebo je zde nějaký pokrok?

 

Dalo by se to tak říct. Nějak to cítím, že je tam pokrok. Miluju muziku. Je to úžasné slyšet lidi zpívat něco, cos napsal, ten pocit nikdy nezevšední. Jsem za to velmi vděčný a doufám, že to alespoň nějak lidi s Bohem spojuje.

 

Jak jsi na tom s rodinou? Jsi neustále v pohybu, máš nějakou radu pro lidi, jak být v pohodě s rodinou, i když jsi hodně zaměstnaný?

 

Moje manželka Anna je úžasná žena, máme spolu šest dětí. Tři už odešly svou vlastní cestou, takže je to o malinko jednodušší, než to bylo dřív. Když někoho miluješ, tak prostě zkoušíš hledat jakoukoliv cestu, jak můžeš ten vztah udržet. A to je to, jak to děláme. :D Neřekl bych, že to byl vždy nejjednodušší život, ale život není nikdy jednoduchý, když se snažíš sloužit Bohu a dělat dobré věci. Vždycky bude nějaká cena, kterou za to budeš muset zaplatit, ale naše děti teď milují Boha a dělají svoje věci, a je úžasné to všechno vidět. Jsem si jist, že jejich život bude taky dost divoký, ale oni si s tím taky určitě poradí. Určitě i naše farnost je super, lidé, přátelé a komunita, kterou tvoříme. Je pro nás bezpečným útočištěm. Myslím si, že je katastrofa, když se člověk snaží být na všechny věci sám. 

 

Mluvil jsi o svých dětech, a tak mě napadlo, zpíváš někdy s nimi?

 

Moje dcera Ellie má už sice svoji vlastní kariéru, ale často zpívá se mnou. Můj syn hraje na bubny pořád dokola a dokola. Vlastně všichni tak nějak dělají něco s muzikou a dělají prostě to, co mají oni sami rádi.

 

 

Máš rád tanec? Napadlo mě to v souvislosti s tvým EP – God’s Great Dance Floor Movement One - jestli takový dobrý zpěvák musí umět také dobře tančit.

 

Jo, ale jsem strašný tanečník. Moje žena je opravdu šikovná tanečnice. Myslím si, že zmiňuji ve svých textech docela často tanec, protože bych rád byl dobrý tanečník, ne proto, že jím jsem. Je v tom hodně svobody. Je fakt, že když lidi tancují, prožívají pocit svobody. Mám to rád hlavně tehdy, když vidím celý dav pod pódiem tančit, a rád pozoruju, jak si to užívají, jak jsou šťastní. A opět je zde i taková reflexe k písničce Everybody is broken, že jsme armáda, která bude společně tancovat. A i když by armáda spíš měla bojovat, tak ne, my můžeme tancovat a je to strašně něžná a emocionální věc, a to se mi na tom líbí.

 

Dobře, Martine, díky za rozhovor!

Rozhovor připravil Mikuláš Mašek


Oficiální stránka umělce - http://martinsmith.tv/
Autobiografie umělce - Martin Smith – Biografie


Nejznámější píseň z období s kapelou Delirious? - Majesty (Králi můj)
Majesty(Here I am) - Delirious

Píseň už z Martinovi sólové kariéry - Song of Solomon
https://www.youtube.com/watch?v=zyIR4N5EFt8&list=PLp7XSCuBk4l-BnyNZ_mjH8JUTLMX130UO

A jedna z nedávných písní od Martina z EXALT EP 
Martin Smith - Exalt (Official Lyric Video)

 

 

www.signaly.cz/podporte