Znaly je naše babičky a také jejich babičky, znaly je babky kořenářky, znaly je celé generace lidí před námi. Pojďme je ozkoušet i my!

 

 

Na medicíně nám jeden chemik pověděl, že je podle něj v přírodě na každou nemoc lék a je jen otázkou času, snahy a štěstí, než se konkrétní lék na konkrétní nemoc najde. Na mnoho zdravotních potíží přírodní léky dávno známe. 

Generace naše a našich rodičů mají ale najednou pocit, že tabletky z lékárny budou fungovat lépe. Krabička tablet zkrátka vypadá moderněji než nějaký šalvějový čaj. Přitom u mnoha běžných nemocí je vědeckými studiemi prokázáno, že bylinné produkty fungují stejně (někdy dokonce lépe) než produkty farmaceutického průmyslu. (Pozor, toto se týká hlavně běžných nemocí jako je chřipka, nachlazení, rýma, afty a dalších běžné nezávažné nemoci!) Chtěla bych vám proto dát několik tipů na osvědčené rostlinné produkty z bylin sbíraných nyní na jaře. 

 

 

Kopřivová mast

 

Suroviny: čerstvé (ideálně mladé) kopřivy, kokosový olej

 

Na co pomáhá? Léčí kožní onemocnění (ekzém, suchou podrážděnou kůži, lupénku), pomáhá při zánětech žil a křečových žilách. 

 

Postup: 

1. Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej, přisypeme omyté kopřivy. 

2. Směs necháme 2-3 hodiny probublávat na mírném "ohni".

3. Kopřivy necháme v oleji do druhé dne, aby se vyluhovalo co nejvíce účinných látek. 

4. Druhý den směs zahřejeme a poté ji přes plátýnko přelijeme do čisté skleničky. Mast necháme ztuhnout v lednici. Poté ji ale můžeme skladovat klidně v koupelně. Dle mých zkušeností vydrží mast alespoň 6 měsíců bez závad. Delší dobu nemohu posoudit, protože jsem mastičky vždycky do půl roku vypotřebovala. 

 

 

Směs pro oplach vlasů

 

Suroviny: mladé kopřivy, květy smetanky lékařské, mladé listy břízy (sbírané ideálně dva měsíce po vypučení)

 

Na co pomáhá? Podporuje růst vlasů, snižuje jejich padání, dodává vlasům pružnost a lesk. Zklidňuje podráždění pokožky hlavy.

 

Postup: 

1. Před mytím vlasů si z bylinek připravíme odvar. 

2. Mokré umyté vlasy pak vychladlým odvarem přelijeme. 

 

Bylinky si můžeme nasušit i do zásoby na celý rok dopředu. 

 

 

Jitrocelová mast

 

Suroviny: listy jitrocele, kokosový olej, případně včelí vosk (na jedno balení kokosového oleje se dává cca 5 g vosku, ale není to nutné).

 

Na co pomáhá? Hojí rány, popáleniny, puchýře, zklidňuje a regeneruje podrážděnou pokožku. Zklidňuje svědění hmyzích štípanců. Zmírňuje otoky, pomáhá při křečových žilách. 

 

Postup: 

1. Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej, přidáme jitrocelové listy a směs necháme dvě až tři hodiny probublávat.

2. Jitrocel necháme do druhého dne vyluhovat v oleji.

3. Druhý den směs opět zahřejeme a můžeme do ní přidat trochu včelího vosku. Ten zajistí, aby se mast při pokojové teplotě neroztékala. Poté mastičku přelijeme přes plátýnko do čisté uzavíratelné skleničky.

 

 

Jitrocelový sirup na kašel

 

Suroviny: tři hrsti jitrocele, 100 ml vody, 250 g medu

 

Na co pomáhá? Snižuje horečku, pomáhá při chřipce a nachlazení, při zánětech dýchacích cest a zápalu plic, podporuje vykašlávání.

 

Postup:

1. Omyté listy jitrocele vložíme do vody a pomalu zahříváme asi 15 minut. Směs nevaříme, jen zahřejeme. 

2. Výluh přelijeme přes plátýnko a přidáme do něj med.

3. Směs zahřejeme na mírném ohni, tak aby se med rozpustil a poté hned přelijeme do vyvařené nádoby.

4. Uchováváme v chladu.

 

Dávkování: Děti 3-5 let užívají půl čajové lžičky 4-6x denně. Děti 6-14 let užívají jednu čajovou lžičku 4-6x denně, dospělí jednu polévkovou lžíci 4-6x denně.

 

 

Bezový sirup

 

Suroviny: 60 květů bezu, 6 citronů, 6 kg cukru, 60 g kyseliny citronové, 6 l vody

 

Na co pomáhá? Dodává tělu vitamín C, léčí nemoci dýchacích cest, zmírňuje bolest při migréně, má mírně projímavé účinky.

 

Postup

1. Vodu s kyselinou citronovou povaříme a do vychladlé směsi pak přidáme květy bezu a na kolečka nakrájené citrony.

2. Vše necháme 1-2 dny stát.

3. Poté přelijeme přes plátýnko do hrnce, přidáme cukr a směs zahřejeme, aby se cukr rozpustil. 

4. Přelijeme do vyvařených sklenic. 

 

 

Bylinný odličovací olej

 

Suroviny: kvalitní slunečnicový nebo olivový olej, různé bylinky, tmavá lahvička s kapátkem (seženete v lékárně)

 

Na co pomáhá? Odličuje veškerý make-up, včetně voděodolné řasenky. Olivový olej obsahuje mastné kyseliny, vitamíny E a K, mnoho antioxidantů a dalších cenných látek, které pomáhají udržovat pleť zdravou. Zmírňuje podráždění pleti. Další výhody závisí na použitých bylinkách. Já používám kopřivy (dezinfikují a regenerují pokožku, dodávají antioxidanty), jitrocel (působí protizánětlivě, hojí různá kožní podráždění a poranění) a pampelišku (urychluje hojení ran, působí proti plísním, je výborným antioxidantem, léčí akné, ekzémy, lupénku, zpevňuje pokožku).

 

Postup:

1. Sušené bylinky (nebo čerstvé, ale minimálně jeden den zavadlé) dáme do skleničky a přelijeme olejem, tak aby bylinky vůbec nevyčnívaly. Ideální je bylinky zatížit malým kamínkem. 

2. Skleničku dáme na okno a necháme bylinky tři týdny macerovat. Olej z čerstvých bylinek více voní, ale bylinky mají tendenci plesnivět. Macerát ze sušených bylinek sice voní méně, ale obsahuje více účinných látek a bylinky během macerování neplesniví. Já osobně proto volím raději sušené bylinky.

3. Po třech týdnech přelijeme macerát přes plátýnko do tmavé nádoby s kapátkem.

 

Pro použití stačí nanést pár kapek oleje na odličovací tampon. Nahradí vám tak drahé chemické "odličovače" z drogerie. A pokud olej nespotřebujete dřív, vydrží v tmavé lahvičce klidně celý rok. 

 

 

Tak teď už jen zbývá zavřít počítač, nachystat si sáček na bylinky a hurá do přírody! 

 

Všechny recepty jsou během let ozkoušeny a ověřeny. :-)

 

www.signaly.cz/podporte