Před měsícem a půl začala krize, která v současné době citelným způsobem zasáhla do života herců soukromých divadel a herců na volné noze. Někoho tato krize poznamená méně, někoho více, pro někoho může být likvidační. Ovšem herci se snaží tuto krizi brát jistým způsobem s nadhledem, což byl jeden z důvodů, proč vznikl benefiční seriál s příznačným názvem sKORO NA mizině. Takže pokud Vám není lhostejný osud (moravskoslezské) divadelní scény či specifický humor Tří tygrů nebo Dobře vycpaného bobra, je sKORO NA mizině pro Vás jako stvořený!

 


 

Vladimír Polák v seriálu "sKORO NA mizině" | zdroj: MEDIAGURU.CZ

První díl seriálu s názvem "Došly prachy" byl vypuštěn do internetových vod 22. dubna 2020. Od té doby dokázal seriál nasbírat přes 360 000 zhlédnutí (v době psaní tohoto článku měla první epizoda seriálu 366 453 zhlédnutí). Seriál „sKORO NA mizině“ vzniká pod režisérskou taktovkou Vladimíra Skórky (který režíroval i seriál Lajna). Díky tomu má seriál osobité podání. Scénář, na kterém se kromě autora Martina Šimíčka podílel i Vladimír Skórka s hercem Michalem Suchánkem, snoubí realitu s fikcí, což tvoří perfektní satiru na tíživou situaci ohledně probíhající krize v divadelní scéně související s pandemií.

 

V hlavní roli se představí herec a principál ostravského divadla Mír, na jehož scéně seriál vznikl, Albert Čuba, snažící se vyřešit nastalou situaci, která může být pro divadlo likvidační. Po Albertově boku se objeví i jeho herečtí společníci Robin Ferro a Štěpán Kozub. Aby toho nebylo málo, partu doplní herec Národního divadla (moravskoslezského) Vladimír Polák. Projekt takového charakteru není pro tyto herce první zkušeností. Věrní fanoušci Pečeného sněhuláka vědí, že se Albert, Robin, Štěpán a Vladimír spolu objevili i v dalších projektech jako Dobře vycpaný bobr či Tři tygři. Kromě toho můžete v seriálu vidět účinkovat (aspoň prostřednictvím aplikace FaceTime) i další herce jako Jiřího Langmajera, Adélu Gondíkovou, Michala Suchánka či Janu Bernáškovou.

 

Hlavní představitelé "sKORO NA mizině" | Zleva: Albert Čuba, Štěpán Kozub a Vladimír Polák, v popředí: Robin Ferro | zdroj: Magazín Patriot

„Pro diváky je těžko pochopitelné, v jaké situaci jsme se ocitli. Jen fixní a úvěrové náklady Divadla Mír nás stojí 400 tisíc korun měsíčně a to v situaci, kdy vracíme téměř dva miliony korun divákům za zrušená představení,“ vypočítává Albert Čuba.1 Kromě toho dodává: „Nemohli jsme tedy jen nečinně sedět a nechat divadlo zbankrotovat. Proto už měsíc a půl pravidelně streamujeme. A když přišel Vladimír Skórka s nápadem na tento seriál, v rámci kterého bychom mohli získávat další peníze nejen pro naše divadlo, ale i pro ostatní herce a divadla, které se postupně přidají, neváhali jsme.“2

 

První díl vznikl zdarma. Na jeho závěru můžete shlédnout krátkou výzvu k podpoře divadla Mír a dalších herců, kteří se do projektu přidali. Zbytek peněz bude pokrývat provozní náklady na vznik dalšího dílu.

 

“Kdybychom takový seriál točili za běžného provozu jeden natáčecí den, by se finančně pohyboval zhruba kolem 300 tisíc korun. A to do toho není započítána předchozí práce na scénáři, následná postprodukce, propagace a další výdaje. V tomto případě šli ale všichni zúčastnění do projektu zadarmo, za což jim moc děkuji. Michal Suchánek nám navíc pomohl i se scénářem. Pokud se divákům bude první epizoda líbit, a tudíž se vyberou dostatečné finanční prostředky, které pokryjí nejen podporu divadla a jeho herců, ale i následnou produkci, natočíme další díly,” prozrazuje Vladimír Skórka s tím, že diváci mohou v komentářích psát své náměty na další vývoj děje, což se diváci dozví spolu s dalšími informacemi od tvůrců a herců v závěru epizody. V tu chvíli bude zveřejněno také číslo účtu seriálu sKORO NA mizině i specifický QR kód, díky kterému diváci mohou posílat libovolné finanční příspěvky.3

 

Michal Suchánek v seriálu "sKORO NA mizině" při videochatu s Albertem Čubou | Zdroj: CzechCrunch

Seriál můžete sledovat na YouTube kanálu Dobře vycpaného bobra, kde tvůrci přidávají i tzv. update videa, v nichž budou herci reagovat na různé ohlasy k seriálu. První update video bylo publikováno na kanálu již 29. dubna 2020, ve kterém se hlásí sestava Robin, Vladimír a Štěpán. Další bude následovat 4. května 2020, v němž se tvůrci podívají na účet, na který můžete přispívat.

 


 

1, 2, 3 - citováno z popisku pod první epizodou seriálu, zkráceno.

 

Pokud se Vám naše tvorba líbí, můžete ji podpořit.