I pro letošní rok organizátoři plánovali nabitý program pro plné vsetínské náměstí. Pandemie COVID-19 tomu všemu ale dala zabrat a jako všechny letní festivaly UNITED oznámil, že již z části připravený program přesune na nový termín, a to na 19.- 21.8. 2021. Přesto se na webu www.festivalunited.cz můžete dočíst, že se něco chystá v termínu původního festivalu UNITED (21. – 22.8.2020). Ptáme se organizátorů, co se chystá a proč si nechat původní termín ve svých diářích rezervovaný. 

Fotografie: Tomáš Holeček, Člověk a Víra

Všechny velké festivaly si dávají pauzu – proč ne festival UNITED?

 

UNITED vznikl před deseti lety jako projekt nadšených křesťanů z různých církví, kteří chtěli udělat něco kvalitního pro mládež. Chvály, vyučování, prostor pro dialog... Shodli jsme se na třech hodnotách, které neseme: chceme být Kristem proměněni, propojeni a povoláni. Bereme jako výzvu,  že nemůžeme zorganizovat setkání pro 5 - 6 tisíc mladých křesťanů přímo ve Vsetíně. Výzvu k přemýšlení nad tím, jak lidi propojit, nechat sebe i je proměňovat Božím slovem, obnovovat víru v Něj a také povolávat do nových služeb, i když se nemůžeme sejít společně na jednom místě.

 

Jak to plánujete zorganizovat?

 

Využijeme prostředky pro vysílání programu přes naše sociální sítě a také spolupracujeme s  TV NOE, která bude celý program přenášet. To je ale jen jedna polovina programu. Té druhé se omezení netýkají a záleží jen na fantazii našich účastníků, jak bude vypadat. Můžou uspořádat společné sledování, můžou pozvat do svého sborového domu nebo na faru lidi z okolních mládeží a udělat si svůj malý UNITED. Společné sledování můžete zařadit do vašeho programu i během prázdninových pobytů nebo se prostě můžete dívat sami či s rodinou. Program UNITED online bude přenášený živě v pátek a v sobotu večer a také celou sobotu odpoledne.

 

Dá se už něco z programu prozradit?

 

Večery budou složené z kázání, chval, koncertu, rozhovorů a svědectví, jak je známe z festivalu UNITED. V odpoledních hodinách nabídneme semináře, talk show a další program.  Z českých kapel se můžete těšit na Adonai, Lévi, ze Slovenska na Lamačské chvály a Timothy. Z větší dálky bude zřejmě stále komplikované cestovat, ale také připravujeme nějaké překvapení. Z ŘKC bude hlavním řečníkem P. Pavel Šupol a z Apoštolské církve Michal Apetauer. Jména dalších řečníků a hostů se budou v následujících týdnech postupně objevovat na našem webu. Také tanečníci z UNITED Dance chystají vystoupení, protože tanec k UNITED neoddělitelně patří.V každém případě srdečně zveme, abyste se k nám přidali online. Věříme, že naši pravidelní i noví účastníci vezmou tuto náhradní variantu za svou a i když nemůžeme zaplnit vsetínské náměstí,  zaplníme desítky menších sálů a míst po republice a prožijeme i povzbuzení z osobního společenství. Osobně se budeme těšit na všechny 19. – 21.8. 2021.

Rozhovor připravil: Albín Augustín Balát 

Na otázky odpovídala: Daniela Hurtová, vedoucí propagace festivalu United

Fotografie: www.festivalunited.cz