Dnes je to přesně 39 let od atentátu na papeže Jana Pavla II. Dne 13.května 1981 výstřely na Svatopetrském náměstí otřásly celým světem. Zazněl výstřel, papež se zapotácel a klesl do rukou svého sekretáře. Okamžitě svatého otce převezli na polikliniku Gemeli a celá zeměkoule čekala, jaké budou zprávy o jeho rekonvalescenci. Ovšem to nebyl jediný atentát, který byl spáchán na svatého otce. Druhý byl přesně do roka v portugalské Fatimě. 

Svatý Jan Pavel II. byl zasažen tureckým atentátníkem Ali Ağcanem - Foto - zdroj: API / Gamma-Rapho via Getty Images

Dne 13. května roku 1981 v odpoledních hodinách projíždí papež po Svatopetrském náměstí při generální audienci. Je patnáct minut po páté hodině odpolední a Jan Pavel II. vzal do náruče dítě z davu věřících. Krátce poté se ozvaly výstřely. Jeden, druhý, třetí a čtvrtý. Všichni se dívali, co se děje a nevěřili svým očím. Papež se zapotácel a spadl do rukou svého sekretáře.

 

Papamobil (automobil svatého otce pozn.red.) okamžitě zamířil na polikliniku Gemeli ve Vatikánu. Ovšem cesta neproběhla hladce jako v dnešní době, kdy máte něco jako prezidentskou kolonu. 

Papamobil vyjel z Vatikánu jiným východem a obešel se tak bez policejní ochranky. Následně byl papež přemístěn do sanitního vozu, který zrovna den předtím žehnal. Provoz byl tak hustý, že za chvíli přestala fungovat siréna, řidiči sanitního vozu proto použili klakson a několikrát museli jet po chodníku. 

 

Svatý Jan Pavel II. na poliklinice Gemeli. Zdroj: @EPA

„Byl stále při vědomí a modlil se.“ - zdravotník Leonardo Porzia 

„Papež byl při vědomí… avšak nemluvil. Ne, nic neříkal. Po cestě se modlil,“ vzpomíná na cestu zdravotník Leonardo Porzia, který papeže doprovázel. Na poliklinice Gemelli byl Jan Pavel II. ihned operován.

Na poliklinice panovala velmi zvláštní atmosféra. „Situace je zoufalá. Něco je v rukou chirurgů, ale nakonec rozhodne pouze Pán. My se můžeme pouze modlit,“ uvedl papežův osobní lékař Renato Buzonetti. Podle nynějšího šéfredaktora portálu Il Sismografo Luise Badilly si papež nestěžoval: „Byl stále při vědomí a modlil se. Nikdy si nestěžoval.“

 

Zlomový bod pro Jana Pavla II.

Atentát byl pro Jana Pavla II. zlomovým bodem. Jak uvádí postulátor procesu jeho blahořečení Slawomir Oder, v tyto dny začala papežova křížová cesta. Uvědomil si, že život dostal jako dar, aby ho mohl obětovat ve prospěch lidstva. „První život jsem dostal, druhý mi byl darován před deseti lety,“ řekl Wojtyla v roce 1991.

Přes všechna nebezpečí, která mu hrozila, se však nechtěl vzdálit od svých věřících. Když později v televizi sledoval reportáž o atentátu, prohodil: „Přáli si, abych si na sebe navlékal neprůstřelnou vestu, a tak byl stále v bezpečí. Jenže pastýř musí být neustále mezi svými ovcemi, a to i za cenu svého vlastního života.“ 

Agca byl omilostněn v roce 2000, ale bezprostředně poté byl znovu zadržen kvůli vraždě tureckého novináře ze sedmdesátých let. Definitivně se na svobodu dostal až v roce 2010, 29 let po atentátu.

„Modlím se za svého bratra, kterému jsem odpustil.“

Atentátníkovi papež odpustil. Již čtyři dny po dramatických událostech, kdy hovořil k lidem z okna polikliniky Gemelli, řekl: „Modlím se za bratra, který mě postřelil, a jemuž jsem ze srdce odpustil.“ Svého vraha později navštívil ve vězení. 

V roce 2000 dostal atentátník milost a byl převezen do Turecka, ovšem tam byl znovu zadržen kvůli vraždě tureckého novináře ze sedmdesátých let. Poté se vrátil na místo, kde se pokusil o vraždu svatého otce, papeže Jana Pavla II. 

 

Atentát v roce 1982

Útok se odehrál v roce 1982 v Portugalsku.  

Fatima, Porugalsko - Jan Pavel II. Zdroj: Pinterest

12.5.1982 - přesně rok po prvním  atentátu. Kardinál Stanislav Dziwisz uvádí, že k incidentu  došlo během papežovy návštěvy poutního místa v portugalské Fatimě. V roce 1917 tam tři malé děti  tvrdily, že se jim opakovaně zjevila Panna Marie.

12. května 1982 tam Jan Pavel II zavítal, aby poděkoval za to, že přežil útok na  Svatopetrském náměstí ve Vatikánu rok předtím. 

Ve Fatimě na něj zaútočil ultra-konzervativní španělský kněz Juan Fernandez Krohn. Ten byl  odpůrcem Druhého vatikánského koncilu a odmítal  změny v církvi.

Jana Pavla II. považoval za komunistu a agenta KGB, který má za úkol církev zevnitř rozvrátit. Na papeže zaútočil nožem a zranil jej na ruce.

Lidé stojící v okolí Jana Pavla II. však atentátníka povalili na zem a znemožnili mu zasadit další  rány. "Nyní už mohu říci, že Svatý otec byl zraněn. Na jeho rukou byla krev," uvedl kardinál  Dziwisz. Hlava katolické církve se ale rozhodla událost nezveřejnit a Juan Fernandez Krohn byl v  Portugalsku v tichosti odsouzen k šesti letům vězení.

Odseděl si jen tři, církev později opustil.

Dodnes je nejasné pozadí prvního atentátu z roku 1981. Italská vyšetřovací komise dospěla k závěru, že pokus o vraždu papeže zorganizovala sovětská KGB za pomoci bulharské tajné  služby.

 

Pojďme si vše připomenout v krátkém videu 

www.signaly.cz/podporte