Každý rok na začátku léta organizují mladí z hnutí Fokoláre a jejich přátelé dobrovolnickou brigádu zvanou Summerjob. Začátkem července se sjede přibližně 150 mladých dobrovolníků, aby celý týden zadarmo pomáhali místním obyvatelům. Především jde o dědiny v českém pohraničí. Lokality se po třech letech mění. Tento rok bude již 11. ročník Summerjobu (5.-12. 7. 2020), a to v Novohradských horách. Přihlašování na Summerjob začíná dne 26. 5. ve 20:00 hodin na www stránkách Summerjobu.

Program na Summerjobu je různorodý. Po ranním budíčku a snídani mají organizátoři připravené Slovo na den, které povzbudí do začátku nového dne. Poté jsou účastníci rozděleni do tzv.jobů, což jsou skupinky, ve kterých se během dne pracuje. 

 

Nejde pouze o práci, ale také o navazování vztahů s lidmi nebo naslouchání. To potvrdil jeden člen organizačního týmu Petr Lukášek: " Organizování SMJ mi umožňuje setkávat se s dalšími mladými nadšenci a společně tvořit aktivitu, u které vnímám, že má obrovský smysl a přesah. Pár ročníků jsem už zažil a vidím, jak pozitivní je zkušenost lidí, u kterých pracujeme. Úžasné a velmi obohacující je vzájemné propojení generací při práci, zábavě i modlitbě - často se vytvoří přátelské vztahy napříč generacemi, které trvají i po letech. Troufám si říci, že navzájem měníme svá srdce! Což je o mnoho důležitější než to, že se člověk naučí s cirkulárkou a křoviňákem a získá navíc pár organizačních dovedností."

Na obrázku může být: 3 people, people smiling
zdroj

Po celou dobu akce mají účastníci možnost navštívit nepřetržitou adoraci. Každý večer je připravený kulturní program pro účastníky a místní obyvatele. Harmonogram dne na Summerjobu je tedy velmi pestrý.

Kuba Padevět, pravidelný účastník o Summerjobu řekl: "Dobrovolnictví mi umožnilo poznat nová místa v ČR. Mohl jsem jeden týden prožívat naplno společenství, dělat něco pro potřebné a zároveň být blíž k Bohu. Seznámil jsem se s mnoha mladými věřícími, kteří chtějí žít naplno. Dobrovolnictví mi ukázalo, že práce může být zábavná a rychle hotová, pokud se na ni člověk vrhne s radostí. A díky kulturně našlapanému programu i milý odpočinek." 

 

Co Summerjob přinesl účastnici Marušce Vichrové? "Spoustu prima letních okamžiků s kamarády a novokamarády, nahlédnutí pod pokličku života v pohraničních oblastech, zajímavá setkání spojená s rozhovory a možností konkrétní pomoci nebo jiné smysluplné činnosti."

Na obrázku může být: 2 people, people smiling
zdroj

Lidé, u kterých se pracuje, uvaří pro mladé jídlo, pokud jim to jejich omezené možnosti dovolí. Právě například během společného oběda dochází k navazování vztahů, které trvají i po skončení Summerjobu. Paní Maruška, u které mladí v létě pracovali, řekla: "Já na vás všechny vzpomínám pořád, moc jsem mezi vámi pookřála. Díky vaší pilnosti to budu mít na jaře snadnější.

 

Paní Radka, nejen že je za práci dobrovolníků ze Summerjobu vděčná, ale také zjistila, že mladí nežijí jen v "on-line světě", ale mají také čas a chuť pomoc zadarmo. "Ještě jednou moc díky za všechno nejen za práci. Vaše bytí je pro mne důkazem, že ač se zdá, že mladí jsou "spojeni" se svými klávesnicemi od PC, mobilu či jiných zařízení, není to pravda a jsou to citliví,vnímaví a ochotní lidé, a to mi dává důvěru v budoucnost. Děkuji." Napsala organizátorům paní Radka.

 

Více fotografií z minulých ročníků si můžete prohlédnout v galerii Summerjobu. Aktuální informace o životě Summerjobu můžete sledovat na Facebooku, Instagramu nebo www stránkách.

b1.jpg
https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz