V Brně připravuje polní nemocnici. Myslí si, že pandemie změní každého z nás. Na radnici se snaží táhnout za jeden provaz a chce, aby Brno bylo boží. Na situaci ohledně Koronaviru, na práci a rodinný život jsme se zeptali Petra Hladíka, prvního náměstka primátorky města Brna.

Jaká je situace v Brně ohledně pandemie Koronaviru? Jak ji řešíte? 

 

Zatím tady není situace zas až tak dramatická, ale nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. Proto se snažíme být připraveni na nejhorší, proto se zdravotníky a krajskými hygieniky připravujeme polní nemocnici, která by v případě krize mohla vyrůst během 24 hodin na výstavišti. Tato nemocnice by měla kapacitu až 300 lůžek. Dále také stále řešíme nedostatek ochranných pomůcek, a to stále bohužel i u pracovníků, kteří jsou v první linii, což znamená zdravotníci, policisté, hasiči, pracovníci v sociálních službách nebo řidiči MHD. Těch věcí k řešení ale každý den přichází spousta. Někdy ani člověk nedokáže domyslet, čeho všeho se současná omezení mohou dotknout. Snažím se proto co nejvíce informovat veřejnost prostřednictvím svého Facebooku a čerpám také z jejich podnětů. 

 

Co se v této situaci daří? Z čeho máš radost? 

 

Řekl bych, že se daří v rámci Rady města Brna a krizového štábu přijímat rychlá a smysluplná řešení. Řekl bych, že se všichni snažíme táhnout za jeden provaz. Velkou radost mám ale z občanské solidarity a pomoci. Ať už jde o hromadné šití roušek, hlídání a venčení pejsků nebo dovoz jídla seniorům či handicapovaným. Ve společnosti je spoustu hrdinů, o kterých se nemluví, ale dokázali v současné krizi toho pro své blízké a pro společnost udělat opravdu hodně. 

 

Změní pandemie do budoucna nějak brněnskou politiku? 

 

Nevím, jestli pandemie změní vyloženě politiku, ale myslím si, že se možná změní každý z nás. Může se změnit náš přístup k vlastnímu zdraví a prevenci. Lidé si mnohem více uvědomí svojí zranitelnost, začnou více přemýšlet nad hodnotami a nad tím, co je v životě důležité a co není. Celkově by se společnost mohla více semknout a mohlo by to posílit i vztahy uvnitř kolektivů. Možná, že si uděláme více času na své blízké a na radost ze společných setkání.

 

Nedávno skončil mimořádný sjezd KDU-ČSL, na kterém delegáti volili nového předsedu a nejužší vedení. Ty jsi předsedou být nechtěl? 

Upřímně mě překvapilo, kolik lidí mi psalo nebo volalo, abych zvedl rukavici a kandidoval na předsedu KDU-ČSL. Takové důvěry si nesmírně vážím. Ale jako projektový manažer vím, že zvládat dlouhodobě úspěšně dva tak náročné projekty, jako je řízení Brna a zároveň řízení KDU-ČSL, prostě jednoduše nejde. Zhruba před dvěma roky jsem v ulicích spolu s Brňany tvořil plán pro Brno a slíbil jim, že udělám vše proto, aby Brno bylo boží. Myslím, že by bylo teď nefér utéct z rozdělané práce a nevěnovat se jí naplno. 

Gratuluji ke zvolení místopředsedy. Zároveň jsi první náměstek primátorky města Brna. Kolik času ti přibližně zabere funkce místopředsedy? Asi musíš jezdit do Prahy. Máš pak čas na Brno? 

Každý týden máme jednání předsednictva, většinou v Praze. Ale i jako náměstek často musím jezdit do Prahy jednat na různá ministerstva nebo jiné úřady. Snažím se tedy časově tyto věci skloubit, abych nemusel do Prahy vícekrát než jednou týdně. Také se snažím využívat ke komunikaci moderní technologie. Když něco jde vyřídit na dálku, preferuji tento způsob. Většinu svého času chci trávit mezi lidmi v Brně, kteří se na mě obrací se svými starostmi. 

Vytyčil sis za své životní prostředí jak v Brně, tak v KDU-ČSL. Jaké konkrétní kroky budete podnikat? Jak chcete přispět s tímto tématem?  

Životní prostředí je bytostně křesťansko-demokratické téma a chci, abychom jako KDU-ČSL dokázali o Zemi pečovat. Byla nám svěřena a my ji musíme v dobrém stavu předat našim dětem a vnoučatům. Proto chci, aby KDU-ČSL prosazovala šetrnost, a to ve všech oblastech. Normální je neplýtvat a chránit přírodní zdroje. 
 

S tím souvisí, že KDU-ČSL jako první strana přišla s návrhem ústavní ochrany vody a půdy. Sice náš návrh vláda zamítla, ale již nyní se tímto směrem otevírá i odborná diskuse a Ministerstvo zemědělství připravuje návrh změny ústavy. Dále chceme více ambiciózní odpadový zákon. Současný návrh bohužel nijak zásadně neomezuje skládkování a nepodporuje recyklaci či materiálové a energetické využívání odpadu. Je velká škoda, že ministerstvo podléhá tlaku skládkařských společností, protože ve správném využívání odpadů můžeme výrazně ušetřit. 

V Brně jsme přišli s podporou tvorby zelených střech, zachycování dešťové vody nebo výsadbou nové zeleně kolem silnic. Monitorujeme také spotřebu energií na městských budovách a podle toho navrhujeme úsporná opatření. Zavázali jsme se totiž, že do roku 2050 bude Brno uhlíkově neutrální. Obrovský potenciál vidím ve využití obnovitelných zdrojů energie. Avšak například rozmisťování fotovoltaických panelů musí být dobře promyšlené. Proto nyní pomocí satelitů zkoumáme osvit každé střechy v Brně. Z těchto dat pak získáme jasný ekonomický a energetický přínos každé střechy a podle toho bychom chtěli v Brně zavádění fotovoltaiky podpořit. 

KDU dlouhodobě podporuje rodinu. Jaké body v této oblasti se snažíš podporovat? 

Rodinná politika v podání KDU-ČSL stojí na vytváření podmínek pro spokojený rodinný život. Nejsme socialisté, kteří pumpují bezmyšlenkovitě někam peníze. Chceme, aby rodiče měli možnosti si vybrat tu nejlepší cestu pro ně samotné. Nechceme, aby stát rodičům říkal, kdy mají dávat děti do školek nebo co a kde mají nakupovat. Snažíme se podporovat pestrou nabídku vzdělání, podporujeme daňové slevy, aby si rodiče mohli vybrat, kam ušetřené peníze investují. 

Pro mladé rodiny a pro lidi, kteří plánují založit rodinu je asi nejdůležitější bydlení. Zde jsme přišli s nabídkou půjček určených pro novomanžele nebo partnerské páry. Chceme, aby těmto párům nic nebránilo mít dítě kdykoliv se rozhodnou. Proto také podporujeme sladění pracovního nebo studijního a rodinného života. 

A co tvoje rodina? Máte 4 děti. Máš na ně a na manželku čas? 

Přiznávám, že toho času s rodinou netrávím tolik, kolik bych si přál. Děti jsou většinu času s mojí ženou Zuzankou, ve které mám velkou oporu. Když mi to čas dovolí, tak se snažím přijít brzy domů, abychom stihli s dětmi společně povečeřet a abych je mohl uložit ke spaní. Některé dny se to ale nepodaří. Rodině ale patří víkendy, snažíme se podnikat různé výlety, navštěvovat babičky a dědečky a trávit společný čas aktivně.   

Přišli jste asi díky tvé práci o trochu soukromí. Museli jste změnit nějaké zvyky nebo chování? 

Politika je součástí života celé rodiny, ale snažíme se aby nás to ovlivňovalo minimálně. Máme zásadu, že neděle je jen pro rodinu. V sobotu někdy beru děti nebo celou rodinu na akce a aktivity mezi lidi. Soukromí našich děti a Zuzanky chci chránit, sám jsem smířený s tím, že nic jako moje soukromí prakticky neexistuje.  

Patříš mezi Signálníky, dokonce zde máš svůj blog. Nechceš zase začít psát? 🙂 

Ano, málem bych na to zapomněl a je to super nápad, pokud mi čas dovolí, tak rád něco napíšu. Díky Signálům mám dodnes spoustu přátel, je to skvělý projekt. 

Díky za rozhovor a také za podporu webu signály.cz.