Téměř každý obor lidské činnosti má v současnosti své těžkosti. Ani kinematografie není výjimkou. Naopak nouzový stav, který je nyní krizovým štábem prodloužen až do 30. dubna, má již teď nedozírné následky na filmový průmysl. Podívejme se na tento závažný problém více do hloubky a to v rámci ČR.

Zdroj: Česká televize

Stejně jako jinde ve světě je situace žalostná. Zavřená kina, přerušené produkce, posunuté premiéry snímků, stomilionové ztráty a desítky lidí, kteří se ocitli bez práce. Za to všechno může COVID-19. Přitom pandemie zaskočila společný český filmový trh zahrnující všechny kina, distributory a jejich producenty ve výborné ekonomické kondici. Podle analýzy, která vychází z měsíčních výsledků českého kinotrhu posledního období roku 2019 a nedokončeného prvního čtvrtletí 2020, je ztráta tržeb při uzavření provozu kin 218 mil. Kč za jeden měsíc.  

 

Asociace producentů v audiovizi (APA) odhaduje možný pokles filmové výroby o 75 procent do konce roku. Tak vysoké procento je způsobeno tím, že z výroby audiovizuální tvorby v České republice směřuje 40 procent do filmových profesí, jako jsou producenti, režiséři, herci či kameramani a zbylých 60 procent pak jde do nefilmových činností, jako např. truhláři, tesaři, výtvarníci nebo maskéři apod. 

Zdroj: Pixabay

Byly pozastaveny jak domácí tak i zahraniční produkce. Z českých přerušených projektů jmenujme např. nový rodinný seriál Děti od tvůrců Vyprávěj či První republika nebo třeba nekonečné seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2. Co se týče filmů, zastavilo se natáčení nejnovějšího celovečerního snímku režiséra Olma Omerzua Admin, ale také dlouho připravovaného koprodukčního filmu Alma a Oskar, pojednávací o milostném vztahu malíře Oskara Kokoschky a vdovy po hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi.

Zdroj: Picture Tree International

Omezení samozřejmě zasáhlo i zahraniční díla. V době zavedení opatření proti šíření koronaviru v ČR vznikaly filmové zakázky z Británie, Německa, Dánska, USA, které se natáčely pro Netflix, Columbia Pictures, Warner Bros., ZDF, BBC, Amazon, Sony Pictures či studio Disney. „U řady zahraničních projektů už se nyní ví, že budou zrušeny, jiné se do České republiky navrátí,“ vysvětluje výkonná ředitelka APA Magdaléna Králová.

 

Mezi největší takové projekty, jenž se začaly natáčet v minulém roce, patří druhá řada fantasy seriálu společnosti Amazon Carniwal Row v hlavní roli s hollywoodskou hvězdou první velikosti Orlandem Bloomem. Tato produkce v České republice zanechala jen v loňském roce bezmála 1,7 miliardy korun, což znamenalo rekordní sumu utracenou u nás. V tuto chvíli je však výroba pozastavena. Z tuzemska odjel také zahraniční štáb dalšího fantasy seriálu od Amazonu a Sony The Wheel of Time, tvůrci marvelovského seriálu The Falcon and the Winter Soldier se do ČR možná už ani nevrátí.

Zdroj: Amazon

Ještě dodejme, že filmové pobídky poskytované Státním fondem kinematografie v minulém roce do Česka přivedly skoro 80 zahraničních filmů a seriálů, které přinesly do české ekonomiky investici téměř devíti miliard korun.
 

Díky zavřeným kinům si premiéru neodbylo třetí pokračování vinařské komedie 3Bobule v hlavních rolích s Terezou Ramba a Kryštofem Hádkem. České premiéry se nedočkal ani film Šarlátan od světově uznávané režisérky Agnieszky Holland v titulní roli s Ivanem Trojanem. Dokument Můj otec Antonín Kratochvíl o slavném českém fotografovi si bude muset také počkat na start v kinech. A nakonec filmový dokument V síti sice vstoupil do distribuce, záhy se však jeho další distribuce zastavila. Nutno podotknout, že během dvou týdnů, ve kterých se promítal, se film stal s tři sta tisíci diváky nejnavštěvovanějším dokumentem českých kin v historii.

Zdroj: 3Bobule

Na druhou stranu i v této nelehké době přicházejí nějaké dobré zprávy. Mnoho tvůrců, jejichž projekty podpořil Státní fond kinematografie, se bálo, aby své nevyčerpané peníze nemuselo vracet, když nyní kvůli koronaviru nemůžou točit. Fond však ujišťuje, že jim pomůže. „Výroba filmu je dlouhodobý, u celovečerních děl několikaletý proces, proto je smysluplné v udělování podpory pokračovat – filmy podpořené letos se mohou začít natáčet na podzim nebo příští rok podle toho, jak to dovolí situace,“ říká předsedkyně Rady Státního fondu kinematografie Helena Bendová.
 

Kina se snaží jak mohou, aby přežila. Proto vznikly dvě platformy. Jednak Moje kino Live, které sdružuje především pražské kina či brněnské Univerzitní kino Scala a jednak Vaše kino, kde už nalezneme mnohem více zapojených kin, zejména těch menších. A systém je zcela jednoduchý. Vy si zakoupíte vstupenku on-line a stejným způsobem sledujete film, skoro stejně jako byste seděli ve Vašem oblíbeném kinosálu.

Zdroj: Pixabay

Jelikož hrané produkce jsou pozastavené, do popředí se dostávají alespoň čeští dokumentaristé, kteří se snaží zachytit současnou situaci. Tak třeba spoluautor již zmíněného dokumentu V síti Vít Klusák vytváří dokumentární snímek o šíření nového typu koronaviru v České republice, pojmenovaný „virální film“, jak projektu pracovně říká. Režiséři Martin Müller a David Laňka míří ještě víš. Jejich dokument Život v koronténě zaznamená prostřednictvím videí od lidí z celého světa to, jak tráví čas v karanténě během pandemie koronaviru. Po svém dokončení bude zdarma zveřejněn na online platformáchNa webové stránce www.liveincorontine.com může každý přispět svým dílem.

zdroj: Česká televize

A nebyli bychom to my Češi, kdybychom si ze všeho neudělali srandu. Česká televize začala natáčet nový komediální seriál Láska v čase korony. Výroba začala již 14. dubna ve Vokovicích a hned za necelé dva týdny, tedy 27. dubna od 21:10 by se seriál měl objevit ve vysílání ČT1.     

 

Tak věřme, že současná situace se nejen všeobecně, ale i na poli kinematografie začne pomalu zlepšovat. 

 

www.signaly.cz/podporte

 


 

Zdroje:

 

https://www.kinobox.cz/clanek/18125-cesky-film-audiovizualni-prumysl-krize-2020

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3068310-zasazeny-filmovy-prumysl-zahranicni-produkce-zmizely-z-ceska-nektere-se-uz-nevrati

https://www.ufd.cz/

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/ct-zacne-se-natacet-serial-laska-v-case-korony-40319470

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/koronavirus-dokument-klusak-lanka.A200323_084941_filmvideo_spm       

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/statni-fond-kienmatografie-koronavirus.A200409_170618_filmvideo_spm