Když jsem studovala na střední škole, dostávala jsem často pořádné „kapky“ za víru. Hlavně spolužačky nemohly pochopit, proč si prý necháme pořád něco nakazovat a zakazovat. Musíme chodit do kostela, musíme se modlit, musíme držet půst každý pátek, musíme držet půst celých 40 dní před Velikonocemi. Zkrátka jen samé příkazy a zákazy. 

zdroj: www.flickr.com

Během let se ale situace naprosto změnila. Ty samé spolužačky teď  na jaře „drží detox“ a meditují. 

 

Půst uzdravuje naše těla a zlepšuje funkci mozku!

 

Když si o tomto tématu přečtete nějaké články na internetu, zjistíte, že se kromě dlouhodobého jarního „detoxu“ doporučuje i jednodenní půst každý týden. Prý je vhodné si k tomuto účelu stanovit jeden konkrétní den. A dále se doporučuje stanovit si jeden den, kdy se budeme více věnovat rodině, zvolníme a budeme se věnovat i sobě a svému rozvoji, svým koníčkům.  No, co na tyto „novinky“ říci? Není ta naše matička církev moudrá :)? 

 

„Počátek moudrosti je bát se Hospodina; velice jsou prozíraví všichni, kdo tak činí. Jeho chvála trvá navěky!“ (Ž 111, 10) 

 

O vlivu postní doby na náš duchovní život jsme již určitě slyšeli mnohé. Pokud tuto dobu dobře prožijeme, může se náš vztah s Bohem prohloubit, zintenzivnit či obnovit. A když je náš „životní styl“ nyní tak moderní, můžeme se spolu podívat, jaký úžasný dopad má půst na naše těla. On to má Pán Bůh totiž fakt skvěle promyšlené! 

 

Jak tedy dle vědců působí jednodenní půst na naše tělo?

  • Reguluje hladinu krevního cukru- je tedy výbornou prevencí vzniku diabetu,
  • zlepšuje krevní tlak a snižuje množství „špatného“ cholesterolu- tím chrání srdce,
  • oddaluje stárnutí buněk- tím podporuje dlouhověkost,
  • působí jako prevence nádorových onemocnění (např. navozuje regeneraci střevních buněk),
  • stimuluje kmenové buňky pro tvorbu nových bílých krvinek- čímž obnovuje imunitní systém,
  • působí protizánětlivě- jak proti běžným infekcím, tak proti chronickým zánětům.

 

Jak působí půst na mozek?

  • Stimuluje schopnost mozku učit se,
  • zlepšuje paměť,
  • tlumí úbytek mozkových buněk,
  • stimuluje tvorbu nových neuronů a synapsí,
  • má nejspíše i pozitivní dopad na prevenci vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Neurony a synapse v našem mozku. Zdroj: www.flickr.com

Půst má zkrátka na náš organismus ozdravný účinek a zlepšuje funkce mozku! 

 

Po celou historii lidstva je pro člověka hladovění přirozenou součástí života. Tělo při něm dělá vše pro „sebe-zachování“ a krátkodobý hlad je pro náš organismus blahodárný. 

 

Nic se ale nemá přehánět. Za zdravou formu postu se obvykle považuje jeden až dva dny týdně zcela bez jídla. Po takto krátký čas není tělo vystaveno stresu a půst má na naše tělo pozitivní dopad. Druhou, pro tělo vhodnou, variantou je tzv. přerušovaný půst, kdy hladovíme jen určitou část dne (např. večer a následující dopoledne). Pokud bychom se rozhodli držet celodenní půst několik dní za sebou, musíme vědět, že můžeme našemu tělu i ublížit. Každý jsme jiný a musíme našemu tělu naslouchat a vnímat signály, které k nám vysílá. Ke svému tělu se zkrátka máme chovat hezky. 

 

„Či snad nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který ve vás přebývá a jejž máte od Boha?“ (1. Kor 6,19)

 

A na závěr bych ráda zmínila myšlenku, která je v souvislosti s „jarním detoxem“ zdůrazňována. Půst je prý nutné doplnit i o častější meditaci, rozjímání! To je prý pro blahodárný vliv postu na psychiku velice důležité. My křesťané jsme asi opět velice překvapeni, že :)? 

 

Za sebe musím říct, že je krásné vědět, že moudrost církevních a Božích přikázání je v očích společnosti vědecky potvrzená.

 

Pán Bůh to má zkrátka všechno opravdu výtečně promyšlené. A i to, co se pro někoho zprvu jeví jako „otravné omezení“, je nakonec jen pro naše dobro. 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz