Přes dvacet let působil ve společnosti Microsoft a dostal se dokonce i do nejužšího vedení společnosti. Byl jako první Čech zvolen do funkce prezidenta pro Evropu (Chairman Europe) a o tomto jeho postupu informovala česká i zahraniční média. Sáhl si i na dno svých fyzických a psychických sil. V současné době, kromě toho, že je poradcem pro několik vládních a mezinárodních organizací, se věnuje mentálnímu koučování olympijských sportovců či top manažerů. Je autorem knihy, celosvětového bestselleru, Pozitivní leader. Řeč je o Janu Mühlfaitovi.

Zdroj: Blog.Profesia.sk

Jan Mühlfeit vystudoval v roce 1986 informační technologie na fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. V době před Sametovou revolucí byl řadovým pracovníkem vědecko-technické rozvědky, tzv. I. správy SNB a v červenci 1989 byl povýšen na staršího referenta. V roce 1990 řádně prošel prověrkovými komisemi a byl doporučen k další službě u ministerstva vnitra. Tehdejší československý ministr vnitra Jana Mühlfeita povýšil do hodnosti nadporučíka. Následně na to odešel v roce 1991 ze státního sektoru do soukromého a nastoupil jako marketingový a obchodní ředitel u společnosti Software602 a.s.

 

Po zkušenostech nasbíraných v mezinárodním marketingu a obchodu u Software602 vyrazil Jan Mühlfeit v roce 1993 na zkušenou do Microsoft Inc. (dnes Microsoft Corporation) jako marketingový ředitel a tím, aniž by to sám tušil, odstartoval dlouhou kariéru v této společnosti. Po pěti letech jako marketingový ředitel vystřídal křeslo a stal se v letech 1998 – 2000 jednatelem a generálním ředitelem české pobočky Microsoft Inc.

 

V roce 2000 byl Jan Mühlfeit po dobře odváděné práci ve vedení české pobočky Microsoftu jmenován do pozice ředitele střední a východní Evropy a zároveň na pozici člena nejvyššího mezinárodního vedení společnosti. Dva roky na to pak byl jmenován do funkce viceprezidenta pro Evropu, Střední Východ a Afriku (EMEA). Pod jeho působením si region Střední a Východní Evropy (CEE) vedly po dobu čtyř let nejlépe v hodnocení globálního působení Microsoftu.

 

Poslední roky v Microsoftu se Janu Mühlfeitovi daří, v letech 2005 – 2006 je jmenován do funkce viceprezidenta pro veřejnou správu v regionu EMEA a o rok později do funkce prezidenta pro Evropu (Chairman Europe). Jan Mühlfeit se podílel také na tvorbě globální strategie pro Emerging Markets, krom toho skvěle reprezentoval svou firmu na vládní půdě jednotlivých evropských zemí nebo ve vztahu k obrovským firemním magnátům a významným obchodním partnerům.

Jan Mühlfeit (vpravo) s Billem Gatesem (vlevo) | Zdroj: Blog.Profesia.sk

Svou práci v Microsoftu miloval, ale zároveň přichází temné období, snad nejtěžší, které si kdy prožil. Kvůli přepracovanosti se v letech 2011 a 2012 potýkal s těžkou depresí, která měla za následek úplně psychické vyčerpání a hospitalizaci v psychiatrické léčebně. V roce 2014 opouští Jan Mühlfeit Microsoft a začíná se na volně noze věnovat poradenství a mentálnímu koučování.

 

Mentálnímu koučování se začal Jan Mühlfeit věnovat na základě vlastní zkušeností s depresí. Začal studovat, jak pracuje lidský mozek, jak se mění lidská psychika a jaký dopad má na práci a chování v týmu. K těmto novým poznatkům přidal i své dlouholeté zkušenosti z vedení Microsoftu. Své poznatky zároveň zaznamenal do knihy Pozitivní Leader (The Positive leader, Pearson 2016). Ve svém koučinku se Jan Mühlfeit věnuje spolupráci v týmu, tomu, jak být dobrým leaderem a zároveň tomu, jak získat vysokou výkonnost díky stavu flow nebo třeba jak objevit vlastní talenty, potenciály a využít je ve stavu flow. Kromě toho vytvořil se sportovkyní Kateřinou Novotnou speciální semináře pro děti a rodiče, ve kterém vede děti k sebepoznání a nalezení osobní jedinečnosti.

 

Kromě koučování se Jan Mühlfeit věnuje i podpoře několika charitativních projektů.

 

Stojí za přečtení a poslechnutí:
Podcast Mužom.sk: Jan Mühlfeit - globálny stratég, kouč a autor | Mužom.sk

Top manažer Jan Mühlfeit: Z Harvardu do blázince a zase zpátky | HateFree.cz

Mentální kouč Mühlfeit dříve dělal pro Gatese, dnes radí sportovcům Schickovi, Samkové či Lehečkovi | iRozhlas.cz

Jan Mühlfeit: Nejlepší radu v životě jsem dostal od táty | JáToDokážu.cz

 


 

Zdroje:

Jan Mühlfeit | Wikipedie

JanMuhlfeit.com

 

Jestli se Vám článek líbil, můžete podpořit naši tvorbu | > PODPOŘIT <