Bible umí být nesrozumitelná, náročná a zdlouhavá. Zároveň ale umí mluvit přímo do konkrétní situace, umí utěšit a povzbudit. Někdy je pro mě těžké dokopat se k takovému čtení, které mi něco dá a není to jenom prolétnutí si stránek a odškrtnutí si pomyslného úkolu: „fajn, tak dneska jsem si přečetla“. Chci Bibli studovat, chci hledat, co mi Bůh může skrze ni říct. Chci Bohu dát ten prostor, kde by ke mně mohl mluvit. 

Nejvíc mi pomáhá, když mám nějaký systém, když vím, co si ten den ráno budu číst. A ono těch systémů je vlastně docela dost – jen je potřeba si vybrat.

 

V posledních dnech čtu Bibli podle deníků „Miluj Boha nesmírně“. Jedná se o podrobnější čtení konkrétní Biblické knihy anebo zaměření se na nějaké dané téma. A co je super je, že jednotlivé deníky jsou zadarmo. Dají se stáhnout na blogu: https://milujbohanesmirne.blog/

 

Každý den čtu jenom pár veršů, nad kterými se potom mohu zamýšlet metodou SOAP: S – scripture: opíšu pasáž na ten den, O – observation: napíšu si, co mě zaujalo; A – application: poznamenám si, co bych mohla aplikovat z daného čtení do svého života a P – prayer: modlím se za to, co se učím z daného čtení.

 

Díky této metodě jdu víc do hloubky, víc nad Biblí přemýšlím, víc si pamatuji a také mě Bible víc oslovuje. Objevuji věci, kterých jsem si jindy nevšimla. Studii čteme s kamarádkou a jednou za čas se sejdeme a řekneme si, co nás oslovilo. Doporučila bych tento způsob každému, i když jsou deníky psány v ženském rodě, vychází pouze z Bible a můžou je klidně číst i muži.

 

Miluj Boha nesmírně je součástí online služby Love God Greatly, jejímž posláním je inspirovat, povzbudit a vyzbrojit ženy. Touhou služby Love God Greatly je, aby každá žena v jakémkoli národě měla přístup ke čtení Bible v jejím vlastním jazyce. Služba nyní funguje ve více než 100 zemích. Více na: https://lovegodgreatly.com/about/. Studie v češtině si momentálně není možné objednat, lze je pouze stáhnout. Nicméně se pracuje na tom, aby to v budoucnu možné bylo.

Já jsem se k deníkům Miluj Boha nesmírně dostala přes svou kamarádku, která je právě překládá z angličtiny do češtiny. A nemůžu si je vynachválit.

 

A co se mi ještě líbí je, že ty deníky jsou prostě nádherné. Grafici si dali záležet a moje estetická dušička jásá, když vidí něco pěkného, a ještě mi to napomáhá ve vztahu s Bohem. Pomáhá mi milovat Boha nesmírně.

 

Rozhovor s překladatelkou deníků do češtiny: 

www.signaly.cz/podporte