26. dubna 1986.

Spousta z vás má tohle datum zafixované díky novému seriálu HBO, spousta z vás ho zažila na vlastní kůži.

26. dubna 1986 v 1:23:47 došlo v atomové elektrárně Vladimíra Iljiče Lenina zhruba 110 km od ukrajinského Kyjeva k výbuchu jaderného reaktoru.

Zatímco nedaleké město Pripjať klidně spalo, ve čtvrtém bloku nedaleké elektrárny se měnil svět.

Zničený čtvrtý blok černobylské elektrárny (zdroj)

Jaderná elektrárna Vladimira Iljiče Lenina je dnes po celém světě známá spíš jako Černobyl (název nedalekého města). Toto slovo se sice stalo metaforou pro zkázu, zpočátku ale byla elektrárna výdobytkem technologií tehdejší doby. Její výstavba začala v sedmdesátých letech, měla mít šest reaktorů s ohromujícím výkonem a pro pracovníky bylo vybudováno celé město na nedaleké řece Pripjať. Pracovat zde znamenalo zajistit rodině komfortní bydlení. 

Město Pripjať před katastrofou (zdroj)

Čtvrtý blok elektrárny byl od začátku jako prokletý. Začal se stavět v roce 1979 a výstavba nabírala čím dál větší zpoždění, navíc se objevovaly další a další chyby. Kvůli tehdejšímu režimu nebyly jednotlivé části bloku dostatečně otestovány před tím, než byl v roce 1983 oficiálně spuštěn, a zkoušky se dodělávaly až posléze. Jednou z nich byla bezpečnostní zkouška nouzového stavu turbíny, která se prováděla právě v noci z 25. na 26. dubna 1986. Během 25. dubna byl reaktor z důvodu běžné údržby odstaven a právě to mělo být využito k výše zmiňované zkoušce. Během té šlo o to, jestli turbína dokáže po výpadku proudu běžet setrvačností dost dlouho, aby zásobovala proudem celou elektrárnu, dokud nenaskočí záložní zdroje. Případný úplný výpadek elektřiny by (mimo jiné) zapříčinil odstávku chladícího systému a následné přehřátí reaktoru a výbuch. 

 

Co konkrétně se tehdy do všech podrobností stalo je asi zbytečné vypisovat, k následujícím událostem přispěla nešťastná souhra náhod, politické přesvědčení a neopatrnost. To vše způsobilo dvě exploze, které rozmetaly kryt reaktoru a radioaktivní grafit po okolí a odkryly jádro reaktoru. 

 

V tu chvíli nastává zmatek. Nikdo netuší, co se stalo, vypadne elektřina a velín je bez spojení. Nejprve si všichni, včetně hasičů, kteří k elektrárně spěchají, myslí, že se jedná pouze o požár. To způsobí všem v okolí radiační popáleniny, a to včetně civilních obyvatel, kteří požár sledují z mostu přes řeku Pripjať. Netuší, že radioaktivní mrak zrovna v tu chvíli vítr nese právě přes tento most... Hrozivé následky byly způsobeny nekompetentností, zmatkem, snahou zamlčet okolnosti i nedostačujícím vybavením (dozimetry nedokázaly takovou dávku radiace změřit). Nikdo dost dlouho nevěděl, že reaktor už neexistuje, a nebyly tak podniknuty žádné kroky k ochraně osob v dosahu havárie. Ostatně, i když se potom vědělo, jak se věci mají, nedá se říct, že by se to s bezpečností přehánělo...

 

Dodnes není známo, kolik lidí kvůli černobylské havárii zemřelo. Přímých obětí je vedeno 28 a jedná se o pracovníky elektrárny a hasiče, kteří zasahovali u požáru. Ale kolik lidí bylo doopravdy ovlivněno radioaktivním mrakem, který zasáhl většinu severní polokoule, to nezjistí už nikdy nikdo. Vždyť i v tehdejším Československu se rodily postižené děti. 

Co ovšem známo je, je fakt, že Sovětský svaz se pokusil havárii ututlat a evakuace samotné Pripjati začala až 36 hodin po výbuchu. Celkem bylo v následujících letech přesunuto 350 000 lidí.

Pripjati se zmocnila příroda (zdroj)

Vlastně nevím, jak tenhle článek o černém dni naší historie zakončit. Sovětskými soudy, které hledaly viníka kdekoliv jinde, jen ne tam, kde byl? Lidmi, kteří likvidovali s nasazením vlastního života následky havárie? Nebo tím, že ještě v roce 2000 jel poslední z černobylských reaktorů?

 

Asi to skončím (poměrně očekávatelným) tipem pro vás. Pokud se o černobylskou katastrofu zajímáte, určitě sáhněte po sice zprofanovaném, ale velmi dobrém seriálu HBO Černobyl. Krom excelentních hereckých výkonů vám tam bude vysvětleno i to, jak to celé začalo, proběhlo - a skončilo (jen až budou scény v nemocnici, odvraťte tvář. Pacienti ji totiž už jaksi nemají). Pokud nejste seriálový typ, zkuste dokument Černobyl: Nultá hodina, ten je taky povedený.  

 

P. S. A abyste si nemysleli, že se to stalo dávno a je to jen stránka v kapitole dějin - přes koronavirové dění jaksi zaniklo, že černobylské lesy hoří. Není to jen tak nějaký malinký ohýnek, hoří už od začátku dubna a nezdá se, že by měl v plánu jen tak zhasnout. Největším rizikem ovšem je, že do ovzduší uvolňují radiaci, která se v nich po havárii elektrárny usadila. Aktuální info se můžete dočíst třeba zde, na stránkách Greenpeace.