V poslední době jsme většinu času zavření doma a pro Českou církev to byl ze začátku obrovský šok. Jak neztratit kontakt s lidmi a být s nimi ve spojení? Pojďme se na to podívat podrobněji

Kněží využívají online prostor po celém světě  - Photo by - 

Kontakt s lidmi

Zeptali jsme se kněze Marka Hrice z římskokatolické farnosti Ostrov, který je administrátorem farnosti, jak se rozhodl udržet kontakt se svými farníky.

„Myšlenka přišla automaticky, online. Bylo to jediné, co zbývalo, kontaktovat je skrze sociální sítě, být jim k dispozici ve světě online prostoru". 

Bohoslužbu farnosti Ostrov sledovalo 2,7 tisíc lidí. 

 

Být online? Dobrá či špatná zkušenost?

Z minuty na minutu se Česká církev musela postavit problému: nemá lidi v kostele, vše je online. Jaká je to zkušenost z pohledu kněží, kteří se s tím v tomto čase setkávají na denním pořádku? 

„Na jedné straně pozitivní, nabízí určitý evangelizační rozměr, ten online prostor je široký v záběru a tím pádem se spousta věcí dá tak sdílet, to je zkušenost, kterou jsme dříve nevyužívali a teď se nabídla a je využívána a ukazuje pozitiva. Je v tom bohužel i negativní záležitost. Ta spočívá v tom, že online prostor nikdy nenahradí osobní kontakt s člověkem. Tedy je to skutečně provizorium momentálně v tomto smyslu a rozsahu, tak jak to jde", dodává P. Marek Hric. 

 

Lidé se vrátí do kostelů, mělo by se pokračovat v online prostoru?

Lidé se časem vrátí zpátky do svých společenství, farností. Myslíš si, že je dobré, aby i nadále farnosti, sbory apod. využívali online vysílání a prostor ve světě digitální evangelizace?

„V tomhle rozsahu, tak jak to jde teď, nemůže to být nikdy jinou skutečností, která by se šířila. Je to nabídka, která může přetrvávat i dále, ne jako hlavní rozsah, vždycky ten osobní kontakt je primární, hlavní a to se nedá opustit," dodal závěrem administrátor farnosti Ostrov P. Marek Hric. 

Foto: Dominik Novák, Člověk a Víra 

 

Rekordy ve vysílání online - bohoslužeb

Dalo by se říci, že některé farnosti, kde je menší společenství, trhají rekordy ve sledovanosti. Můžeme říci, že jedna farnost, která vysílá nedělní bohoslužbu na sociální síti Facebook, má zhruba kolem 320 zhlédnutí. Římskokatolická církev má zhruba 2 383 farností, to jsou data z jara roku 2019. Když si to vezmeme, že každá farnost vysílá živě na sociální síti, kouká v neděli na mši svatou zhruba 762 560 lidí. Týdně ale některé farnosti vysílají vícekrát a víme také, že jeden kněz má na starosti více farností, tudíž vysílá pro všechny na jednom streamu. Jsou to pouze laické odhady, ale i tak tvoříme něco, co tu ještě nebylo. Dále dodáváme, že starší, ale i mladší generace využívají také rádio Proglas a televizi Noe

 

Mladí využívají především chvály a instagram

Mladá generace se více zaměřuje na pěvecké chvály, například Pod Ochranou Nejvyššího

nebo Lamačské chvály.

Chvály sledovalo přes 10 tisíc lidí ! 

Svět ve víře Boha se také objevuje v digitálním prostředí. Mladí lidé tvoří společenství v rámci příspěvků, online modliteb, zpěvu či básní. Signály.cz také mají pekelný nárůst sledovanosti na Instagramu. Za týden si celkově náš profil zobrazilo přes 6 tisíc lidí. Mladí lidé se také zapojují do dobrovolnických aktivit, nakupují potraviny pro starší osoby a nemocné. Jsme rádi, že mladí využívají online prostor, kde jsou svobodní a snaží se přivést Boha všem, i těm, kteří ještě neuvěřili. 

Nezapomeňme, že tento týden startuje - TÝDEN MODLITEB ZA MLÁDEŽ - více informací - zde -

 

Autor článku: Albín Augustín Balát

@klukvkristu

Modlitba je v dnešní době velmi důležitou součástí života